Näin Suomi liikkuu: Crossfitin suosio on ohittanut zumban

Crossfit on yksi suosituimpia liikuntatrendejä vuonna 2014. Crossfit –treeneissä tsempataan kavereita ja pidetään hauskaa, mutta myös treenataan tosissaan.

Crossfitin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti suomalaisten liikunnanharrastajien keskuudessa. Laji on parantanut asemaansa Suomen suosituimpien lajien listalla peräti yhdeksän sijaa kuluneen vuoden aikana. Listan kärjessä ovat kuitenkin edelleen perinteiset lajit, kuten juoksu, uinti ja koiran ulkoiluttaminen.

Aikaisempien vuosien hittilaji zumba on pudonnut kuusi sijaa suosituimpien lajien listassa. Vielä vuonna 2011 vauhdikas tanssijumppa zumba oli kymmenen suosituimman lajin joukossa.

Tulokset perustuvat liikuntapalvelu HeiaHeian käyttäjäkyselyyn, johon vastasi yli 2300 suomalaista.

Valtaosa vastaajista pitää ammattilaisten ohjaamia treenejä kaikkein trendikkäimpänä tapana liikkua. Ohjatut jumpat, personal trainer –palvelut ja crossfit ovat nyt muodissa.

Mikä ihmeen crossfit?

Crossfit –treenit ovat ennen kaikkea lyhyitä ja hyvin intensiivisiä. Lyhyet ja kovat treenit lupaavat taata parhaan lopputuloksen lyhimmässä mahdollisessa ajassa.

Crossfit –treeneissä käytetään samanlaisia liikkeitä, kuin arkielämässä. Crossfit painottaakin ihmisen fyysisten perusominaisuuksien parantamista. Tällaisia ominaisuuksia ovat muun muassa voima, nopeus, ketteryys ja tasapaino. Myös hengitys ja verenkierto huomioidaan tässä treenissä.

– Yhteisöllisyys on parasta crossfitissä. Rankka treeni vaatii sitä, että se on kivaa yhdessä. Intervalliharjoittelu voisi olla aika ikävää pimeässä ja yksin. Kahdenkymmenen hengen porukassa se on ihan erilaista, kertoo crossfit -valmentaja Christoffer Forsman.

– Lajin parhaita puolia ovat monipuolisuus ja yhteenkuuluvuuden tunne. Jo muutaman viikon treenaamisen jälkeen alkaa miettiä, miksi menisi normaalille kuntosalille tekemään vain yhtä osa-aluetta kerrallaan, kun voit saada koko kehoa, voimaa ja kestävyyttä tasapuolisesti kehittävää harjoitusta, kertoo vajaan vuoden crosstrainingia harrastanut Joonas, 24.

Crossfit sopii kaikille

Crossfit sopiikin hyvin kaikenikäisille ja myös niille, joilla ei ole hyvää pohjakuntoa. Treeneissä kaikki tekevät saman treeniohjelman, mutta se muokataan henkilökohtaisten tarpeiden mukaan lisäämällä tai vähentämällä painoja ja toistoja.

– Crosstrainingiin on helppo päästä sisään, kun vain menee ja tekee. Valmentajat auttavat jokaista erikseen ja keksivät vaikka lennosta korvaavat liikkeet, mikäli jokin ei sinulle sovi, Joonas sanoo.

– Toisaalta tunneille on mukava tulla, koska siellä käyvät ihmiset ovat tulleet sinne treenaamaan kovaa, hän jatkaa.

Erilaista crossfitistä tekee ainakin se, että pienessä porukassa treenaavat yhdessä miehet ja naiset eri ikä- ja kuntoryhmistä. Hauska lisä on myös, että treenejä on ulkona ja sisällä. Myös talvella treenataan kirpeässä ulkoilmassa.

– Ainoat varusteet, mitä lajiin tarvitaan, ovat sisä- ja ulkoliikuntavaatteet. Painonnostokengät voi olla, mutta ne eivät ole välttämättömät, Forsman kertoo.

Crossfit –sanastoa

WOD: Workout of the day eli päivän treeni

DU: Double-under eli tuplanaruhyppely

K2E: Knees to elbows eli polvet kyynärpäihin leuanvetotangossa roikkuen

T2B: Toes to bar eli varpaat leuanvetotankoon tangossa roikkuen

Tabata: intervalliharjoitus, jossa tehdään kutakin annettua liikettä kahdeksan 20 sekunnin sarjaa maksimitoistomäärällä.

CFWU: Crossfit warm up. Crossfit –alkulämmittely, jossa toistetaan lajille tuttuja liikkeitä.

HSPU: Hand stand push up eli käsilläseisontapunnerrus.

Burpee: Yleisliike

KBS: Kettlebell Swing eli kahvakuulaheilautus


Nita Makkonen, nita.makkonen(at)mtv.fi @nitamakkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja