Näin sotilasasiantuntija arvioi Venäjän onnistumista ja Ukrainan mahdollisuuksia vastahyökkäykseen: Venäjällä liian vähän joukkoja

Mikä on Ukrainan sodan tilanne juuri nyt? Haastattelussa Antti Paronen 8:10
Mikä on Ukrainan sodan tilanne juuri nyt? Katso Antti Parosen haastattelu yltä.

Venäjän hyökkäys Ukrainassa keskittyy nyt itään ja etelään. Aiemmin tänään Venäjä ilmoitti, että se pyrkii ottamaan haltuunsa Donbassin ja eteläisen Ukrainan alueen. Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori arvioi, että venäläisillä on tehtävään kuitenkin liian vähän joukkoja.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Antti Paronen sanoo, että tällä hetkellä sota-alue kulkee idässä sijaitsevasta Izyumin kaupungista etelään päin.

– Kokonaisuudessaan puhumme taistelusta Itä-Ukrainassa enemmän tai vähemmän Donbassin alueesta, joka on keskeinen poliittisesti määritelty tavoite venäläiselle hyökkäykselle. 

Lisäksi sota-alueeseen kuuluu satamakaupunki Mariupol, jossa Venäjä on ilmoittanut saaneensa Ukrainan vastarinnan haltuunsa. 

Venäjä on pyrkinyt saamaan maayhteyden jo aiemmin haltuunsa ottamalle Krimille.

– Nyt tämän (Mariupolin) valtauksen tai haltuun saamisen myötä Venäjä pystyy osoittamaan hallitsevansa ainakin jossain määrin maayhteyttä Krimille. 

Suurhyökkäys, mutta liian vähän joukkoja 

Venäjän hyökkäystä Itä-Ukrainassa on kutsuttu termillä suurhyökkäys. 

– Suurhyökkäys oli termi, jota käytettiin, ennen kuin hyökkäys idässä aloitettiin. Jollain tavalla se pitää paikkaansa siinä suhteessa, että se sama joukkomäärä, joka oli alussa ympäri Ukrainaa, on nyt keskitetty itään. Painopiste on muutettu, ja Venäjällä on isompi sotilasjoukko käytettävissä pienemmällä alueella.

Parosen mukaan venäläisten joukkojen määrä on keskittämisestä huolimatta liian vähäinen.

– Taistelua käydään noin Etelä-Suomen kokoisella alueella, ja on noin 100 000 taistelevaa venäläistä. Se on liian vähän tällaisen alueen haltuun ottamiseksi.

Liian vähäisten sotajoukkojen lisäksi Venäjä on hyökkäyksensä aikana kärsinyt lukuisista ongelmista, kuten maa- ja ilmajoukkojen yhteensovittamisongelmista ja liikkeenedistämisongelmista. 

Tämä herättää toiveita Ukrainan puolustuksen ja vastahyökkäyksenkin kannalta. 

– Joitain kuukausia, jopa puoli vuotta voi mennä siihen, että Ukraina kykenee muodostamaan vastapuolustuskyvyn. Mutta sitä ollaan koko ajan rakentamassa, ja erityisessä asemassa ovat länsimaista saatu raskaat aseet, joita Ukrainan johto on viime päivinä ja viikkoina pyytänyt.  

Katso alla olevalta videolta, miten apulaisprofessori Paronen kommentoi Azovstalin tehdasalueen valtaamisyritystä venäläisten kannalta. 

Maanpuolustuskorkeakoulun Paronen: Azovstalin tehdasalueen haltuunotto olisi hyökkääjälle hyvin haastava 2:34

Lue myös:

    Uusimmat