Näin rypyt vaikuttavat siihen, miten ihmiset sinut näkevät

Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvojen rypyt ja juonteet vääristävät sitä, miten kasvojen ilmeitä tulkitaan.

Luulitko naururyppyjen kertovan kanssaihmisille iloisesta luonteesta ja eletystä elämästä? Unohda. Livescience.com-sivusto kertoo Penn State Universityn tutkimuksesta, jonka mukaan ryppyinen iho herättää mielikuvan vihaisesta ja surullisesta henkilöstä.

Tutkimukseen osallistuneille näytettiin 64 kasvokuvaa eri-ikäisistä aikuisista. Kaikkien kuvien ilme oli neutraali, mutta osallistujia pyydettiin arvottamaan kuvat sen mukaan, mitä tunnetta kasvot ilmensivät. Kasvokuvien perusteella osallistuneet arvioivat vanhempien ihmisten olevan paljon vihaisempia ja surullisempia kuin nuorempien kuvattujen.

Kasvojen juonteet voivat saada suun laskeutumaan ja otsan kurtistumaan, minkä muut ihmiset saattavat tulkita väärin vihaksi tai suruksi, toteaa sosiaalipsykologian tohtoriksi opiskeleva Carlos Garrido, joka oli mukana tekemässä tutkimusta.

Tutkimustulokset saattavat vaikuttaa Garridon mukaan esimerkiksi siihen, miten ikääntyneet nähdään terveydenhuollossa. Lääkäri voi kasvojen juonteista johtuen vaikkapa tulkita senioripotilaan kärsivän suuremmista kivuista kuin mitä hän todellisuudessa kokee.

Tulosten vahvistaminen vaatii lisätutkimuksia, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että osallistujien mahdolliset ennakkoluulot vanhuksista eivät vaikuttaneet tuloksiin. Osallistujat eivät uskoneet vanhempien ihmisten olevan tosielämässä sen surullisempia tai vihaisempia kuin muutkaan: arvio syntyi vain kasvokuvien perusteella.

Jo aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että nuorilla ihmisillä on hankaluuksia lukea varttuneiden kasvonilmeitä.

Lähde Livescience.com

Kuva Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat