Näin pidät huolta rinnoistasi

Naisen rintakudoksesta löytyvät kasvaimet eivät ole harvinaisia. Tehtävissä on kuitenkin paljon asioita, joilla voit edistää terveyttäsi - ja huolehtia rinnoistasi.

Kaikki naisen rintakudoksesta löytyvät muutokset eivät suinkaan viittaa rintasyöpään. Silmät on kuitenkin tervettä pitää auki myös vakavampien saurauksien varalta.

Voit tehdä myös useita arkisia valintoja, jotka edesauttavat rintojesi hyvinvointia. Rintojesi hyvinvointi on käsi kädessä kokonaisvaltaisesti terveellisten elämäntapojen kanssa.

Tarkkaile painoasi

Ylipaino lisää riskiä sairastua moniin eri sairauksiin. Myös rintojen kannalta on ihanteellista, että ylipainoa ei ole. Esimerkiksi kyhmyt tunnistaa rintakudoksesta helpommin, kun ylimääräisiä kiloja ei ole.

Liiku säännöllisesti

Säännöllinen liikunta parantaa kaikkien muiden terveysvaikutustensa lisäksi myös immuunipuolustusta. Et sairastu yhtä helposti, kun liikut säännöllisesti.

Vähennä alkoholinkulutustasi

Women's Health -sivuston esittelemän tutkimuksen mukaan kaksi alkoholiannosta voi lisätä riskiä sairastua rintasyöpään jopa 21 prosenttia. Jokailtaisesta tissuttelusta olisi siis hyvä päästä eroon jo yksinomaan rintojen hyvinvoinnin vuoksi.

Tutustu sukusi sairaushistoriaan

Noin 15 prosentissa todetuista rintasyöpätapauksista rintasyöpää on ollut sairastuneen suvussa aiemminkin. Olisi siis hyvä selvittää, minkälaisia sairauksia suvussa on aiemmin ollut, jotta voi tunnistaa itsensä tiettyyn riskiryhmään tilanteen niin vaatiessa.

Tarkistuta rintasi säännöllisesti

Naisten on tärkeää tunnustella omia rintojaan säännöllisesti. Paras aika tunnustella rintoja on muutama päivä kuukautisten jälkeen, kun mahdollinen turvotus on laskenut. Mikäli kudoksessa tuntee jotain poikkeavaa, on syytä ottaa yhteys lääkäriin.

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja