Näin Niko Ranta-ahon sisko puhui oikeudessa – epäili veljellä olevan salattuja huumekätköjä

3:06
Niko Ranta-aho siskoineen on syytteessä Katiska 2 -vyyhdissä. Näin heidän puolustuksensa ja syyttäjä asiaa kommentoivat.

Eilen Helsingin käräjäoikeudessa kuultiin Niko Ranta-ahon siskoa, jota syytetään osallisuudesta veljensä uusiin huumerikoksiin niin sanotussa Katiska 2 -huumevyyhdissä.

Syytteissä on kyse siitä, että Ranta-ahon sisko oli lähettänyt veljelleen viestin, jossa kertoi, mistä kofeiinia olisi mahdollista saada suuria kilomääriä. Syyttäjän mukaan kofeiinia oli määrä käyttää amfetamiinin jatkamiseen.

Nainen kertoi asianajajansa kysyessä, että hän on hyvin ahkerassa viestinvaihdossa perheenjäsentensä kanssa, ja veljensä ollessa vapaalla viestitelleensä tälle lähes päivittäin. Hänen mukaansa syytteeseen johtanut viestinvaihto liittyi siihen, kuinka hänen veljensä tuskaili puhelimessa kofeiinin hankkimisen vaikeutta.

Sisko: Luulin kofeiinien olleen kuntosalia varten

Siskon käsitys oli, että kofeiinia tarvittiin joihinkin lisäravinteisiin ja asia liittyi kuntosalin perustamiseen Marbellassa. Hän tiesi entuudestaan kuntoilijoiden käyttävän kofeiinia osana harjoitteluaan, mutta kiisti tienneensä sen olevan myös amfetamiinin yleinen jatkeaine.

Hän kertoi itse nopeasti googlanneensa tietoa kofeiinin hankkimisesta ja lähettäneensä veljelleen kuvankaappauksen ensimmäisestä kauppapaikasta jonka näki. Siskon mukaan oli heidän sisarsuhteessaan tavanomaista, että toisen puhuessa elämästään tai haasteistaan ryhtyi toinen pyytämättä selvittelemään asiaa.

Sisko korostaa, että ei tiennyt kofeiinin tarpeen liittyneen rikoksiin.

– Jos olisin tiennyt kofeiinin liittyvän huumausaineisiin, en olisi edes googlannut sitä, hän sanoi.

Hän piti myös selvänä, että jos olisi kuvitellut asiaan liittyvän rikoksia ja olisi halunnut viestejä lähettää, olisi hän käyttänyt viestintäsovelluksen ominaisuuksia viestien poistamiseksi.

– Jos olisin kuvitellut siihen liittyvän jotain laittomuutta, olisin käyttänyt tuhoutuvia viestejä, hän totesi.

“Kytät on pyrkinyt meidän linjoille”

Siskolta kysyttiin myös siitä, miksi hän oli eräässä viestiketjussa Niko Ranta-ahon kanssa kirjoittanut, että ”mietin jo että kytät on pyrkinyt meijän linjoille".

Naisen mukaan vitsailu poliisin läsnäolosta ja valvonnasta jäi heidän perheessään pysyväksi vitsailun aiheeksi ensimmäisen Katiska-vyyhdin tutkintojen jälkeen. Ranta-ahon siskoa tarkkailtiin ja seurattiin hyvin laajasti ensimmäisen Katiska-vyyhdin yhteydessä. Myös hänen isäänsä on kohdistunut tutkintaa.

– [Katiska] on ollut rankka ja iso kokemus meidän perheelle. On selviytymistapa kääntää asia vitsiksi tai huumorin puolelle, sisko kuvaili oikeudessa.

– Aina kun netti ei toimi tai on teknistä ongelmaa tai ovi on auki, vaikka muistan sen olleen kiinni, niin sanon että poliisi on käynyt. Siitä on tullut vitsi, jota heitetään viikottain, hän sanoo.

Hän kertoi myös, ettei ollut selvittänyt asiaa esitutkinnassa tehdyissä kuulusteluissa, koska ei aiemman vyyhdin aikaisen kohtelunsa vuoksi enää uskonut, ettei hänen esitutkinnassa kertomaansa ”väännettäisi hänelle epäedulliseksi”. Siksi hän kertoi päättäneensä selvittää asiaansa vasta käräjäoikeudessa.

Sisko Nikon syytetyistä huumetilauksista: ”Ei millään tapaa järkevää”

Niko Ranta-ahon sisko kertoi kuulusteluissa, että Niko onnistui ilmeisen hyvin salaamaan harjoittamansa huumekaupan lähipiiriltään perheen läheisistä suhteista huolimatta.

– Katiska 1 tuli meille kaikille shokkina ja yllätyksenä, ja shokkina tuli tämä uusikin juttu, hän sanoi.

– Se, että hän heti [tunnustuksen ja kätköjen näyttämisen] jälkeen alkaisi tilamaan lisää [huumeita] ei mun päässäni ole millään tapaa järkevää tai loogista, sisko kuvailee.

Uskoi, että Nikolla oli huumeita piilossa

Aiemman Katiska-vyyhdin yhteydessä Niko Ranta-ahon tunnusti tekemiään rikoksia ja osoitti viranomaisille paljastumattomia huumekätköjään. Sisko kertoi tällöin epäilleensä, ettei hänen veljensä paljastanut kaikkia huumekätköjään.

– Olin silloin ajatuksissani aika varma, ettei hän ole palauttanut kaikkea, hän kertoi oikeudessa.

Hän kertoi kysyneensä asiaa veljeltään, joka kertoi hänelle, että on näyttänyt kaikki kätköt, koska olisi liian suuri riski, että hänelle olisi tullut halu myydä loput huumeet, jos niitä jäisi kätköön.

Sisko päätti uskoa veljeään. Hän sanoi, ettei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin luottaa veljeensä, koska muuten hänen tulisi epäillä tätä kaikissa asioissa.

Niko puolusti siskoaan oikeudessa

Ranta-ahon sisko kertoo, ettei hänen käsityksensä mukaan Niko olisi missään tapauksessa halunnut saattaa häntä rikoksesta epäillyn asemaan uudestaan. Nyt hänestä vaikuttaa siltä, että hänen veljensä valehteli hänelle kofeiinin tarkoituksesta.

Kun Niko Ranta-aholta itseltään kuulusteluissa kysyttiin, miten hänen siskonsa olisi suhtautunut, jos olisi tiennyt kofeiinin liittyvän huumeiden jatkamiseen, ei sisko olisi Niko Ranta-ahon mukaan sitä hyväksynyt.

– Olisi lyönyt luurin kiinni ja estänyt kuukaudeksi, Ranta-aho totesi.

Ranta-aho kuvaili pöyristyttäväksi sitä, miten hänen perheeseensä on kohdistettu esitutkintoja. Hänen mielestään pelkkä sukunimi Ranta-aho ja Googlen käyttö johtaa rikosepäilyyn. Hän katsoi rikosasioiden liittyvän vain häneen itseensä.

– Se että teen virheitä ja rikoksia, niin se on oma asiani, hän totesi oikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja