Oikeus: Niko Ranta-aho veti siskonsa mukaan rikoksiinsa – tiesi veljensä tekevän rikoksia ja pesi rahaa

6:00
Pekka Lehtinen kertoo Katiska-vyyhdin taustat ja tuomion kiinnostavimmat yksityiskohdat.

Helsingin käräjäoikeus katsoo, että Niko Ranta-ahon sisko oli tietoinen, että oli ottamassa vastaan rikollista rahaa, jota hänen veljensä teki laittomissa bisneksissään. Oikeuden mukaan hän oli ottanut vastaan ja pitänyt hallussaan lähes 16 000 euron arvosta käteistä rahaa. Näin hän oli peittänyt ja hävittänyt rahojen laitonta alkuperää toukokuun ja kesäkuun aikana vuonna 2019.

– Rahanpesun kohteena ollut omaisuus on ollut erittäin arvokas ja rikos on tehty erityisen suunnitelmallisesti. Rahanpesu on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, oikeus totesi.

Rahat välitettiin hevostallilla

Sisko kielsi niin rahojen välityksen kuin tietoisuuden veljensä rikoksista. Myös Niko Ranta-aho kiisti sotkeneensa siskonsa rikoksiinsa tämän tietäen. Eräs todistaja kuitenkin kertoi naisen osallistuneen rahojen vastaanottoon.

Rahanpesun katsotaan tapahtuneen siskon tallilla, josta Niko Ranta-aho oli ohjeistanut apuriaan noutamaan mainitun lähes 16 000 euroa huume-, lääke- ja dopingrahoja, jotka oli oikeuden mukaan toimitettu aiemmin hänen siskolleen. Rahat oli käyty hakemassa tyhjillään olleelta tallilta niin, ettei sisko ollut paikalla. Oikeus katsoi, että rahojen sijoittaminen ja nouto vaati sen, että joku tallin tunteva, käytännössä Niko Ranta-ahon sisar, oli osallistunut rahojen sijoituspaikan valintaan.

Niko Ranta-aho luotti siskoonsa myös rahoissaan

Toinen keskeinen kysymys oli se, oliko Ranta-ahon sisko tietoinen rahojen laittomasta alkuperästä. Oikeus huomioi, että kyseessä olivat nopeat rahojen toimitukset niin, että henkilöt tapasivat vain lyhyesti tai eivät lainkaan.

– Toimintatapa viittaa rahan laittomaan alkuperään ja huumausainekauppaan sekä rahan peittämis- ja häivyttämistarkoitukseen, tuomiossa todetaan.

Oikeus kiinnitti huomiota myös Ranta-ahon ja tämän siskon luottamuksellisiin väleihin. Sisko sai muun muassa haltuunsa veljensä kiinnioton jälkeen tämän velkalistan, jossa oli myös Niko Ranta-ahon laittomia saatavia. Sisko oli ottanut kuvan listasta, eikä osannut kertoa kuulusteluissa tähän syytä.

– Tämä seikka tukee vahvasti [siskon] tietoisuutta Niko Ranta-ahon laittomista liiketoimista, oikeus katsoi.

Yritti siskon avulla vaikuttaa kertomuksiin oikeudessa

Ranta-aho oli keskustellut lisäksi siskonsa kanssa keskustelua bitcoinien hankkimisesta ja myöhemmin pyysi tätä lataamaan tietoturvallisemman selaimen ja poistamaan vanhan viestikeskustelun. Oikeuden mukaan myös nämä seikat tukivat siskon tietoisuutta rikollisista toimista.

Kiinnijäämisen jälkeen siskon haltuun päätyi myös Niko Ranta-ahon kirjoituksia, joissa hän yritti ohjeistaa oikeudessa kuultavia siitä, miten näiden tulisi puhua auttaakseen Ranta-ahon pois syytteistä. Palkkiona Ranta-aho lupasi antaa kuultavien velat anteeksi. Oikeus katsoi, että kirjoitukset ja tietoisuudesta esitetty näyttö tukivat käsitystä sisarusten läheisistä ja luottamuksellisista väleistä.

– Kirjoituksia ja ohjeistuksia on useita ja ne ovat kohtalaisen yksityiskohtaisia. Käräjäoikeus pitää epäuskottavana, että Niko Ranta-aho olisi kirjoittanut ohjeistuksia näin yksityiskohtaisesti ilman, että olisi etukäteen varmistanut onko [siskonsa] tietoinen asiasta, oikeus katsoi.

Niko Ranta-ahon sisko tuomittiin törkeästä rahanpesusta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja