Näin Neoguri-taifuuni etenee: Tulvat ja mutavyöryt mahdollisia

Okinawan saaren tiistaina ohittava Neoguri-taifuuni on kulkemassa kohti Japanin eteläisiä pääsaaria.

Puolta miljoonaa ihmistä on kehotettu jättämään kotinsa voimakkaan taifuunimyrskyn takia. Okinawan saarilla sähköt ovat katkenneet yli 50000 kotitaloudelta. Myös satoja lentoja on peruttu. Taifuuni on tähän mennessä vaatinut yhden kuolonuhrin.

–  Vettä saattaa tulla jopa 400 mm vuorokaudessa. Tuuli saattaa myös nostattaa jopa kuusimetrisen vuoksen eli merenpinnan nousun, MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela kertoo. 

Heikkenee tavalliseksi myrskyksi

Keskiviikon aikana taifuunin ennustetaan heikentyvän heikoksi taifuuniksi. Tuolloin myrsky saavuttaa Japanin eteläiset pääsaaret.

– Taifuuni aiheuttaa kuitenkin edelleen rankkasateita ja kovaa tuulta. Myös tulvien ja mutavyöryjen riski on olemassa erityisesti vuoristoisilla alueilla, Jokela muistuttaa.

Taifuunit jaotellaan supertaifuuneiksi tai tavallisiksi taifuuneiksi tuulen voimakkuuden mukaan. Mikäli keskituuli puhaltaa yli 51 metriä sekunnissa, trooppista hirmumyrskyä kutsutaan supertaifuuniksi.

– Tähän mennessä Neogurin aiheuttamat tuulet ovat olleet ylimmillään 56 metriä sekunnissa. Puuskat ovat olleet maksimissaan 69 metriä sekunnissa, Jokela sanoo.

Taifuunit heikkenevät ja kuolevat nopeasti, jos ne joutuvat maa-alueille. Näin on käymässä tälläkin kertaa. 

Katso ylhäältä video Neoguri-taifuunista.

Lue myös:

    Uusimmat