Näin myrsky vyöryy Suomeen: Merellä viisimetrisiä aaltoja, tuulen nopeus puuskissa jopa 21 metriä sekunnissa

5:16
Forecan meteorologi Anna Latvala kertoi MTV Uutiset Livessä, miten rajut tuulet rantautuvat Suomeen.

Tuulen odotetaan yltyvän tänään iltapäivällä myrskylukemiin monilla merialueilla, varoittaa Ilmatieteen laitos.

Myrskyvaroitus on annettu koko illaksi Pohjois-Itämerelle, Saaristomerelle, Selkämeren pohjoisosaan, Merenkurkkuun ja Perämeren eteläosaan. Kovasta tuulesta varoitetaan kaikilla muillakin merialueilla. Myös sisämaassa saatetaan joutua kovien puuskien armoille.

Forecan meteorologi Anna Latvala kertoi MTV Uutiset Liven lähetyksessä, että aallot saattavat kohota merellä jopa lähes viiden metrin korkuisiksi. Tuuli puhaltaa merellä Latvalan mukaan noin 15 metriä sekunnissa, mutta puuskittain nopeus saattaa kasvaa myrskylukemiin, jopa 21 metriin sekunnissa.

Maa-alueilla ei niin ikään vältytä kovilta tuulennopeuksilta, sillä lännestä alkaen illalla tuuli puhaltaa noin 15–20 metriä sekunnissa. Voimakkaimpana tuuli puhaltaa Vaasan seudulta aina eteläisimpään Suomeen asti.

– Tuulet väistyvät sunnuntaiaamun aikana itään, mutta varhain lukemat saattavat olla vielä kovia, Latvala kertoo.

Lämpötilat jojoilevat tiistaihin asti

Lämpötilat liikkuvat kylmästä lämpimään ja takaisin ainakin maanantaihin asti. Myrskytuulet eivät puhalla Suomessa kovin pitkään ja sään odotetaan lauhtuvan lähes koko maassa sunnuntai-iltana. Lauhtuminen ei jatku pitkään, sillä jo sunnuntai-iltana sää kylmenee jälleen.

Hieman pakkaslukemille kääntyneen maanantain jälkeen sää lauhtuu taas tiistaina.

Lähipäivien sateiden osalta Latvala ennustaa, että sunnuntain aikana sadealue leviää Ruotsin puolelta koko maahan. Maan etelä- ja keskiosissa räntäsateet muuttuvat kuitenkin sään lämmetessä vedeksi.

– Lapissa voi tulla lunta noin kymmenen senttiä, Latvala kertoo.

Vähälumisuus jatkuu

Etelä-Suomessa on ihmetelty sangen lumetonta talvea. Latvalan mukaan tilanne ei ole muuttumassa lähiaikoina parempaan suuntaan.

– Mitään pysyvää lunta ei ole etelään tulossa ainakaan vähään aikaan. Lumiraja on maan keskivaiheilla, idässä on enemmän lunta kuin lännessä.

Lähtökohtaisesti tammikuun pitäisi olla koko maassa varsin kylmä, mutta lämpötilat pysyvät Latvalan mukaan keskimääräistä lämpimämpinä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja