Näin lemmikkisi matkustaa autossa oikein

Lemmikkieläinten suosion lisääntyessä karvakorvia liikkuu yhä enemmän myös autojen kyydissä. Kuljettajan on tärkeää tuntea perusasiat kaikkien matkustajien turvallisuudesta, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

Valikoimaa erilaisille eläinten turvalaitteille on markkinoilla laajasti saatavilla ja niiden hinnat vaihtelevat laajasti. Perehtyminen tarjontaan sekä harjoittelu eläimen kanssa uusien tarvikkeiden käyttämiseen vaatii aikaa, rahaa ja viitselijäisyyttä, mutta se kannattaa.

Lemmikin oikeassa matkustustavassa on kyse koko autoseurueen turvallisuudesta. Vaikka eläinmatkustaja olisi esimerkiksi vain muutaman kilon painoinen, riittää 50 kilometrin tuntinopeus muuttamaan sen törmäyspainon 40-kertaiseksi.

Toinen tärkeä seikka on itse eläimen turvallisuus. Sitä ei saa sulkea umpinaiseen tavaratilaan eikä ottaa tasapainoilemaan esimerkiksi kuljettajan syliin. Myös turvalaitteisiin tottuminen ja niiden oikea kytkeminen on syytä harjoitella huolellisesti.

Hyviä vaihtoehtoja lemmikin matkustamiseen ovat esimerkiksi häkin tai kuljetuskopan käyttäminen ja niiden paikalleen kiinnittäminen. Takapenkillä matkustettaessa kunnolliset turvavaljaat toimivat hyvin. Kaikkien turvalaitteiden valinnassa on tärkeää valita tarpeeksi järeät vaihtoehdot eläimen koon mukaan. Jos lemmikki ei ole tottunut matkustaja, harjoittelutilanteet kannattaa hoitaa esimerkiksi takapenkillä istuvan avustajan kanssa, jolloin kuljettajan huomio ei pääse häiriintymään ajon aikana.

Kaikille hyvän matkustuskokemuksen järjestäminen vaatii paitsi tasaisen rauhallista ajotapaa myös taukoja ja juomahetkiä. Lisäksi eläinmatkustajaa ei pidä jättää kuumaan autoon missään tilanteessa, mutta liika kylmyys tulee myös ottaa huomioon.

Kuva ja lähde: Liikenneturva

Teknavi palaa tv-ruutuun uusin 15. tuotantokauden jaksoin. Avausjakso esitetään maanantaina 26.3. klo 22.35 MTV3-kanavalla. Uusinnat ke 28.3. klo 14.00 ja ma 2.4. klo 13.30 MTV3. Lisää ohjelman aiheista löydät osoitteesta www.teknavi.fi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja