Näin lasket lapsen iälle sopivan treenimäärän – helppo nyrkkisääntö pienentää vammariskiä

Monilla lapsilla on jo ylikuormitusta ja rasitusvammoja – miten näitä voidaan ehkäistä? 6:27
Monilla lapsilla on jo ylikuormitusta ja rasitusvammoja – miten näitä voidaan ehkäistä?

Osa suomalaislapsista ei liiku juuri ollenkaan, osa taas liikaa. Molempia ryhmiä koskevat omat riskistä. Kovasti harjoitteleva lapsi altistuu rasitusvammoille, jotka voivat olla vakaviakin.

Lapsen luusto ja jänteiden kiinnityskohdat ovat herkkää kudosta. Tyypillisesti ensimmäiset kovasti treenaavan lapsen rasitusvammat ilmenevät kantapäässä. Iän myötä vammapaikka nousee ensin polveen ja sitten selkään.

– Selkä on jo sellainen kohta, mihin saattaa tulla vakavakin loukkaantumisia ja rasitusmurtumia, UKK-instituutin ylilääkäri Jari Parkkari kertoi Huomenta Suomessa torstaina.

Rasitusvamman voi saada missä lajissa tahansa. Merkittävimpiä riskitekijöitä ovat harjoituksen määrä ja intensiteetti.

Helppo nyrkkisääntö sopivaan treenimäärään

Se, kuinka paljon lapsen on järkevää treenata, riippuu lapsen iästä. Parkkari kertoo helpon nyrkkisäännön, jonka avulla kunkin ikäiselle lapselle voi laskea sopivan harjoittelumäärän.

– Yleissääntö on, että jos harjoittelumäärä ylittää iän tunteina, niin vammariski nousee selkeästi. Eli jos 10-vuotias harjoittelee yli 10 tuntia viikossa, riskit kasvavat nopeasti, Parkkari sanoo.

Minkä ikäisenä ammattiurheilijaksi haluavan lapsen tulisi päättää lajinsa? Missä lajeissa maailman huipulle kivutaan varhaisimmassa vaiheessa? Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat