Näissä paikoissa koronavirusta sairastava nainen on käynyt Suomessa – päivämäärät kertovat helpottavan tiedon tartuntariskistä

3:18
Kartta näyttää koronavirukseen sairastuneen naisen reitin Suomessa. Tämä kaikki tapauksesta tiedetään nyt.

Koronavirukseen sairastunut henkilö on 32-vuotias kiinalainen nainen, joka on perusterve. Hän on tällä hetkellä hyvässä kunnossa.

Naisen reitti koronaviruksen lähtöpaikkana tunnetusta Wuhanista kohti Suomea alkoi keskiviikkona 22. tammikuuta. Hän matkusti ensin Pekingiin, josta matka jatkui kohti Pohjolaa.

Lento Helsinki-Vantaalle saapui viime torstaina. Matka jatkui lentokoneen vaihtamisen jälkeen kohti Ivalon lentoasemaa. Nainen majoittui Saariselän alueella, noin 30 kilometriä Ivalosta, jonne hän matkusti Ivalon lentokentältä vielä samana päivänä.

Oireet alkoivat sunnuntaina

Naisen oireet alkoivat sunnuntaina 26. tammikuuta tavanomaisilla flunssan oireilla, kuten yskällä ja nuhalla. Kuume nousi 39 asteen lukemiin tiistaina, jolloin nainen otti yhteyttä Ivalon terveysasemalle.

Ivalon terveysasemalla linjattiin, että potilas lähetetään suoraan Saariselältä Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle. Hän ei käynyt lainkaan terveysasemalla.

Koronavirustestit otettiin naiselta keskiviikkoaamuna ja lähetettiin välittömästi Helsinkiin tutkittavaksi. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) vahvisti Suomen ensimmäisen koronavirustapauksen viiden jälkeen keskiviikkoiltana.

Altistuneita enintään 24

Mahdollisesti altistuneita henkilöitä on Suomessa arviolta 24. Altistuneiden joukossa on pääosin muita matkailijoita, joista "muutama" on eristetty. Myös kaksi Lapin keskussairaalan työntekijää tekee etätöitä kotoa käsin mahdollisen altistumisen vuoksi.

Vielä keskiviikkona altistuneiden määräksi arvioitiin 15 henkilöä, mutta luku nousi 24:ään torstaina.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broasin mukaan arvio altistuneiden määrästä perustuu kartoitukseen siitä, keiden kanssa sairastunut on ollut tekemisissä parin päivän ajalta ennen oireiden alkamista.

4:42
Näin Markku Broas Lapin keskussairaalasta kommentoi koronaviruksen tartuntariskiä keskiviikkoiltana.

Vähintään varttitunti samassa tilassa

Mahdollinen altistuminen on kiinni kahdesta seikasta. Ensinnäkin tartunnan saaneen kanssa on täytynyt olla samassa tilassa jonkin aikaa, vähintään 15 minuuttia.

Toisaalta virukselle altistumiseen vaikuttaa myös se, milloin tartunnan saanut on alkanut oireilla. Broasin mukaan on arvioitu, että virus on voinut tarttua vuorokautta, korkeintaan kahta vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Suomen koronavirustapauksessa oireilu alkoi sunnuntaina. Nainen saapui Saariselälle torstaina, joten näin ollen hän ei ole voinut altistaa ihmisiä virukselle ennen saapumistaan Lappiin.

Ei välttämättä tartu oireettomana

Kiinan ulkopuolisia tartuntoja on tuoreimman tiedon mukaan yli 80. Ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:lta toteaa, että jatkotartuntoja on ollut hyvin vähän.

– Alustavien tietojen mukaan tämä (uusi koronavirus) ei ole mitenkään erityisen tarttuva virus. Vielä on epävarmuutta sen suhteen, tarttuuko tämä oireettomana juuri lainkaan, Puumalainen sanoi alkuillan tiedotustilaisuudessa.

Kaiken kaikkiaan varmistettuja tartuntoja on yli 8200. Kuolemantapauksia oli torstai-iltaan mennessä 171.

Uutista päivitetty uusilla tiedoilla 30.1. kello 19.55. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja