Näin käytät vapaapäiväsi oikeasti hyödyksi: Älä tee yhtään mitään!

Vaikka vapaapäivän käyttäminen "hyödyksi" houkuttaisi, parasta olisi vain olla. – Meidän pitää oppia hyväksymään päivä sellaisena kuin se on, eli vapaapäivänä. Sinun ei tarvitse tarkistaa sähköpostejasi, sinun ei tarvitse vastata ihmisille, asiantuntija neuvoo.

Mietitkö, miten vapaapäiväsi käyttäisit? Tässä uusi idea: älä tee yhtään mitään, vinkkaa CBS This Morning.

Vaikka vapaapäivän käyttäminen "hyödyksi" houkuttaisi, tekemättömyys voi itse asiassa olla paras palvelus, jonka voit tehdä itsellesi. Näin uskoo New York Timesin Smarter Living -osion päätoimittaja Tim Herrera. Herreran toimittamassa artikkeliosiossa keskitytään elämään "fiksummin".

– Monet tutkimukset osoittavat, että laiskuuden ja tyhjän ajan lisääminen kalenteriin ja normaaliin rutiiniin voi oudolla tavalla tehdä ihmisestä tuottavamman, Herrera kuvailee CBS:lle.

– Se, että annat aivojesi olla tavallaan laiskoina ja vaellella kaikenlaisiin kuvitelmiin, voi tehdä sinusta luovemman ja paremman ongelmanratkaisijan. Se voi pitkässä juoksussa auttaa saamaan enemmän ja parempia ideoita.

Monen työintoilijan kannattaisi todella miettiä työhön uppoutumisen seurauksia – Maailman terveysjärjestö WHO nimittäin lisäsi juuri burn-outin tautiluokitukseensa.

"Meidän pitää oppia hyväksymään päivä sellaisena kuin se on"

Jos "ei minkään tekeminen" ei houkuta, ei hätää. Herreran mukaan vielä tärkeämpää on antaa itselleen lupa pitää vapaapäivä.

– Meidän pitää oppia hyväksymään päivä sellaisena kuin se on, eli vapaapäivänä. Sinun ei tarvitse tarkistaa sähköpostejasi, sinun ei tarvitse vastata ihmisille. Maailma ei lopu, jos et roiku puhelimellasi koko päivää, Herrera kuvailee.

Hoida jokin ärsyttävä pikkuasia pois tieltä

Herreran mukaan vapaapäivän voi käyttää myös tehden jotain, mille ei tavallisesti löydä aikaa. Syö siis perheesi kanssa ateria tai hoida viimein se yksi asia, joka valvottaa sinua öisin.

– Jokaisella meistä on asioita ikään kuin taustalla: tiedämme, että ne pitää tehdä, mutta lykkäämme niitä mistä syystä milloinkin, Herrera sanoo.

– On huvittavaa, että suuri osa näistä asioista on pieniä, vähäpätöisiä asioita. Kenties kyseessä on sähköposti, joka sinun pitää lähettää, tai kiitoskortti. Mutta se, että saat sen viimein tehtyä, on suuri helpotus.

"Kaunan kantamisella voi olla fyysisiä seurauksia"

Herreran mukaan vapaapäivän voi käyttää myös hieman eri tavalla – nimittäin anteeksi antamiseen. Miehen mukaan kireydestä ja vihasta kannattaa päästää irti oman itsensä vuoksi.

– Kaunan kantamisella ja sillä, ettei anna anteeksi, voi olla fyysisiä seurauksia. Se voi lisätä stressihormonien määrää kehossa tai olla osatekijänä sydän- ja verisuonitaudeissa, Herrera kuvaa.

– Kyse ei ole niinkään ihmisestä, jolle annat anteeksi, vaan enemmän siitä, että päästät itsesi vapaaksi otteesta, joka tällä ihmisellä on sinuun.

Lähde: Cbsnews.com

Lue myös:

    Uusimmat