Onko sinulla "heikko tahdonvoima"? Pelkkä itsekuri ei riitä mihinkään – tätä muutos oikeasti vaatii

Moni yrittää muuttaa elämänsä pelkän mielenlujuuden avulla – ja epäonnistuu kerta toisensa jälkeen. Pelkkä tahdonvoima ei riitä tavoitteiden saavuttamiseen!

Mitä "pahojen tapojen" muuttaminen vaatii?

Moni toivoisi voivansa muuttaa toiminnassaan jotakin, mutta tahdonvoima tuntuu aina loppuvan kesken. Huffington Postin Locke Hughes uskoo, että tahdonvoima on pelkkä myytti – aito muutos ei voi nojata vain yksilön toiveeseen muutoksesta.

– Ajatellaan, että teet työtä päästäksesi tavoitteeseen. Ehkä haluat vähentää roskaruoan syömistä, käyttää rahojasi paremmin tai lakata kyttäämästä puhelintasi niin paljon. On hyvin mahdollista, että ensimmäinen asia, jota mietit itseksesi, on: "Ok, minun vain täytyy todella syödä enemmän kasviksia/säästää kymppitonni/panna se hiton puhelin alas kahdeksalta illalla". Toisin sanoen ajattelet, että tahdonvoima saa sinut saavuttamaan tavoitteen, Locke kirjoittaa.

– Mutta entä jos tahdonvoima ei olisikaan kaikki, mitä tarvitset? Itse asiassa, entä, jos et tarvitsisi tahdonvoimaa lainkaan?

Tahdonvoima loppuu ennemmin tai myöhemmin

Locke huomauttaa, ettei tahdonvoima ole niin positiivinen asia kuin moni olettaa. Se ei usein toimi, ja jos toimiikin, se loppuu ennemmin tai myöhemmin.

"Itsekuri" ja "tahdonvoima" kun ovat rajallisia ominaisuuksia, jotka kuluvat käytössä. Tahdonvoima on korkeimmillaan alussa, kun tavoite on kirkkaana mielessä ja motivaatio korkealla – mutta kun aika ajaa ihmisen tielle aina vain lisää houkutuksia, mielenlujuus alkaa löystyä.

Moni myös määrittelee tahdonvoimansa alun alkaenkin huonoksi tai vähäiseksi, mikä lisää epäonnistumisen mahdollisuutta.

Vaikka tahdonvoima voikin auttaa tavoitteeseen pääsemisessä, se yksinään ei ole tarpeeksi.

– "Itsekuri" ei ole vastaus, Locke huomauttaa.

Sen sijaan hän ehdottaisi seuraavia keinoja tavoitteen saavuttamiseen!

Muokkaa ympäristöäsi

Tutkija ja hyvinvointivalmentaja Brad Stulbergin mukaan ympäristön muuttaminen voi auttaa tavoitteen saavuttamisessa. Miten voisit automatisoida tavoitteesi kannalta hyvät päätökset ja eliminoida huonot?

Jos haluat eroon puhelimestasi...

Jätä puhelimesi toiseen huoneeseen ja pane se kiinni. Stulberg itse on poistanut puhelimestaan Twitter-sovelluksen, koska vain poistamalla sivustojen käyttöä voi vaikeuttaa. Sovellus on liian kätevää klikata auki!

Jos aiot syödä terveellisemmin...

Hankkiudu eroon kaikista herkuista kotonasi. Kyllä, oikeasti kaikista! Tilalle tutkija Denise Cummins ostaisi terveellisiä, mutta herkullisia ruokia. On turhaa täyttää kaappeja omenoilla ja sellereillä, jos vihaat molempia!

Jos haluat säästää rahaa...

Aseta rahaa menemään automaattisesti palkkapäivänä tilille, johon ei ole liitetty korttia. Älä katso säästötilin saldoa äläkä edes ajattele sitä. Unohda koko asia ja anna rahan kertyä itsekseen.

Pidä aito tauko

Jos et lataa akkujasi, tahdonvoimasi loppuu taatusti kohta. Stulberg vertaisi tilannetta lihaksiin: jos haluat kasvattaa lihasmassaa, sinun täytyy pitää lepopäivä!

Jos tavoitteesi on hyvin vaativa, älä aloita toista projektia yhtä aikaa. Jos haluat alkaa kohdella itseäsi ja kehoasi kauniimmin, älä aloita rankkaa kuntoprojektia samaan aikaan; mikäli tavoitteesi on nukkua paremmin ja levätä, älä aloita sen lisäksi rankkaa triatlonille treenaamista.

Mieti, miksi

Cumminsin mukaan on tärkeää muistaa, miksi olet asettanut tavoitteesi. Jos et oikeastaan tiedä, mihin säästät rahaa, miksi olisit motivoitunut tekemään niin?

Cummins kehottaa kuvittelemaan suurempaa tavoitetta – "kun olen säästänyt x-määrän rahaa, tällaiselle lomalle lähden " – tai googlaamaan asiaan liittyviä asioita. Katsele kuvia ihanista lomakohteista tai inspiroivia videoita kuntoilusuorituksista.

– Voit vain uppoutua kuviin, joita haulla löytyy. Sinun ei tarvitse keksiä niitä itse, Cummins neuvoo.

Etsi joku tukemaan itseäsi

Stulbergin mukaan on tärkeää suorittaa tavoitteen vaatimia asioita seurassa, jolle voi paljastaa herkkyytensä ja johon voi luottaa. Se myös helpottaa urakkaa.

Jos et tunne ketään, jonka kanssa treenata tai puhua tavoitteistasi, etsi apua netistä! Esimerkiksi Facebook ja Reddit ovat täynnä erilaisille asioille omistautuneita ryhmiä.

Salli itsellesi mokailu

Jos teet virheen, ole kiltti itsellesi.

– Olet edelleen ihminen, tulet edelleen taistelemaan tavoitteesi kanssa, Stulberg sanoo.

Jos möhläät, älä suotta säti itseäsi – se ei muuta menneitä eikä paranna tilannetta. Anna anteeksi ja jatka yrittämistä! Anna myös itsellesi armoa sellaisilla elämänalueilla, joihin et juuri nyt halua käyttää tahdonvoimaasi.

Lähteet: Huffpost.com

Lue myös:

    Uusimmat