Lopeta stressikierre – näin nollaat lomalla täydellisesti!

Ovatko päiväsi yhtä stressiä ja kiirettä, ja odotat vain loman alkamista vuosi toisensa jälkeen? Ota ryhtiliike elämässäsi nyt!

1. Älä suunnittele lomaasi

Suurin virhe, johon voit lomalla syyllistyä, on että alat suorittamaan sitä. Älä täytä lomaasi sukulaisten vaatimuksilla ja pakollisilla aikatauluilla, vaan suuntaa vaikkapa mökille ihan vain olemaan.

Mikään ei nollaa aivokoppaa yhtä tehokkaasti kuin tieto siitä, että sinun ei tosiaan tarvitse liikkua täältä laiturin päästä yhtään minnekään, jos et halua – ei tänään, ei huomenna, eikä vielä viikonkaan päästä.

Ota siis reippaasti aikaa itsellesi, vaikka koko loma, jos siltä tuntuu.

2. Ota aikaa kaksin tai yksin

Etenkin vanhemmilla lomailu on harvoin lomailua, sillä lomallakin on tiskattava, pestävä, pyykättävä ja ruokittava.

Jos tunnistat itsesi edellisestä kuvauksesta, palkkaa lapsille hoitaja viikoksi tai vie heidät vaikkapa mummolaan tai kesäleirille – mielellään heti lomasi alussa. Näin annat itsellesi aikaa lepäämiseen ja voit nauttia loppulomasi lasten kanssa energisempänä ja levänneenä.

3. Älä huolehdi turhista

Lomalla on aikaa siivota kaapit, puhdistaa sauna kunnolla ja raivata varasto uuteen uskoon? Mitäpä, jos ottaisit lomalla aikaa sille, että et tee yhtään mitään.

4. Miksi stressaat?

Lomalla on hyvä pysähtyä miettimään, mikä arjesta tekee niin stressaavaa ja hankalaa? Olisiko aika vaihtaa alaa tai sorrutko liian helposti ottamaan vastuun kaikista projekteista?

Pohdi, millainen elämäsi olisi, jos se olisi täydellinen ja lähde tekemään muutoksia siltä pohjalta. Ne voivat olla aivan pieniä asioita – jos esimerkiksi haaveilet valokuvaajan ammatista, mutta et uskalla hypätä tyhjän päälle, aloita valokuvauskurssi tai jätä muuten aikaa rakkaalle harrastuksellesi.

On tärkeää, että teet niitä asioita joista pidät. Se antaa sinulle energiaa arjen keskellä.

Muista myös luopua turhakkeista, jotka vievät liikaa aikaa kalenteristasi eivätkä ole sinulle mieluisia. Opettele sanomaan "ei" – se tekee yllättävän hyvää.

5. Älä lähde oravanpyörään uudestaan

Muista pitää kiinni sinulle rakkaista asioista ja hyvistä päätöksistä, kuten sanan "ei" sanomisesta, jos tehtävälista uhkaa jälleen lähtä käsistäsi. Kun pidät tämän mielessäsi jo arjen alkaessa, on sinun helpompaa pitää niistä kiinni.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat