Näin hurjasti valaistus tulee muuttumaan – lamput kertovat sään!

Tulevaisuudessa valaisimet saattavat olla älypuhelimeen verrattavia monitoimilaitteita. Valaisemisen lisäksi lamput voivat havainnoida ympäristöään, välittää tietoa, ilmaista tunnetiloja ja rytmittää elämää.

Erilaiset älyvalaisun sovellukset yleistyvät lähivuosina kodeissa, julkisissa tiloissa ja työpaikoilla, ennustaa Teknologian tutkimuskeskus VTT. Valaistuksen digitalisointi mullistaa käsityksen siitä, mitä kaikkea valaistuksella pystytään tekemään.Nykyaikaiset valaisinjärjestelmät toimivat yhä useammin langattomasti ja niiden ohjaamiseen voidaan käyttää esimerkiksi kännykkää. Uusien innovaatioiden mukaan älyvalaisimiin voi tulevaisuudessa ladata erilaisia toimintoja netistä.

Tulevaisuuden kodissa valaistuksen suunta, voimakkuus ja väri voivat mukautua automaattisesti esimerkiksi sen mukaan, katsovatko asukkaat televisiota, syövätkö he illallista tai missä osassa huonetta he oleskelevat. Ikkunan viereen sijoitettujen valojen sävy voi kertoa, mikä on ulkoilman lämpötila tai heijastaa huoneeseen animoitua valotaidetta sateesta tai paisteesta. Sohvannnurkkaan lukemaan kömpineen silmiä hemmotellaan, kun valot suuntaavat säteensä omatoimisesti sivuille.

Työpaikoilla ja kouluissa älykäs valaistus voi auttaa ihmisiä sopeutumaan vuorokausirytmin muutoksiin tuomalla pirteyttä aamuun ja rauhaa iltaan. Vireystila pysyy paremmin yllä, kun valaistuksen määrän lisäksi huomioidaan myös valon värisävy.

Perinteisiä valokatkaisijoita ei välttämättä enää tarvita, sillä tapettiin printatut sensorit tunnistavat huoneeseen saapuvien liikkeet ja säätävät valaistuksen niiden mukaan. Energiahukka minimoituu, kun tyhjissä huoneissa valot sammuvat itsestään.

Kun tarvittavan valon määrää voidaan entistä paremmin säädellä ja valaistus toteutetaan energiatehokkailla led-valoilla, voidaan energiaa säästää jopa 80 prosenttia.

– Älykkäät valaisinjärjestelmät yleistyvät parhaillaan. Teknologisesti seuraava iso askel on parempien sensoreiden ja toiminnallisuuksien integrointi valaisinjärjestelmiin, jolloin valaistusta voidaan säätää entistä tarkemmin ja monipuolisemmin henkilöiden liikkeiden ja työtehtävien mukaan, ennakoi VTT:n johtava tutkija Janne Aikio.

Tällä hetkellä markkinoilla on lähinnä yrityskäyttöön tarkoitettuja ensimmäisen sukupolven älyvaloja. VTT arvioi, että helppokäyttöiset ja edulliset uudet älyvalaisinjärjestelmät voisivat yleistyä kuluttajien keskuuteen noin kymmenen vuoden sisällä.

MTV3/Tanja Korpela

Lue myös:

    Uusimmat