Naimisissa oleva Anna-Leena Härkönen: En aio enää muuttaa miehen kanssa yhteen

Etäsuhteessa saa riittävästi omaa aikaa, sanoo Anna-Leena Härkönen.

Kirjailija ja käsikirjoittaja Anna-Leena Härkönen, 48, kertoo elävänsä nykyisin avioliitossa, jossa molemmilla on omat asunnot. Suhde turkulaisen kirjailija Riku Korhosen, 42, kanssa on toiminut näin jo kahdeksan vuotta. Härkönen kertoo myös pystyvänsä kirjoittamaan paremmin, kun hänellä on omaa aikaa ja tilaa.

– Olen itse säikähtänyt kahdesta erosta sen verran, että en enää aio muuttaa miehen kanssa saman katon alle. En halua taloudellisesti mitään yhteistä, Härkönen sanoo.

– Kun näemme viikonloppuisin tai joka toinen viikonloppu, niin se on hiukan sellaista jännää. Vähän kuin olisimme vielä seurusteluvaiheessa. Ei tällainen järjestely sovi kaikille. Monet eivät voisi kuvitellakaan. Jotkut esimerkiksi kärsivät yksin nukkumisesta. Minusta se on ihanaa, hän jatkaa.

Parisuhteet ovat pääosassa myös Härkösen Ei kiitos -kirjassa ja siitä juuri tehdyssä elokuvassa. Kirjailija on tyytyväinen elokuvaan.

– Mielestäni on aina hyvä merkki, jos kirjailija itse pystyy eläytymään tarinaan elokuvaa katsoessaan. Kirjaan on ollut aikanaan kurkkuaan myöten kyllästynyt, kun sen on saanut valmiiksi. Näyttelijöiden ja toisten näkemyksen myötä kirjan maailma on elokuvassa läsnä, mutta siinä on myös paljon muuta. Pidän tätä aika ei-suomalaisena elokuvana, Härkönen sanoo.

Miehen haluttomuus tapetille

Ei kiitos paneutuu miehen haluttomuuteen. Miten päädyit aikanaan kirjoittamaan kirjan tästä aiheesta?

– Kirja ilmestyi vuonna 2008, ja tein sitä noin puoli vuotta. Ensimmäiseksi mieleeni tuli päähenkilö. Päässäni rupesi puhumaan blondi, jota aloin kutsua Heliksi. Hän alkoi kommentoida erilaisia asioita. Halusin kuvata vähän tohelon blondin elämää, joka onnistuu tuhoamaan elämänsä. En vain tiennyt, että miten, Härkönen kertoo.

Härkönen kertoo lopullisen teeman löytyneen naistenlehdistä. Miesten haluttomuutta oli alettu käsitellä naistenlehdissä paljon, ja se näytti olevan paljon yleisempi ongelma kuin naisten oma haluttomuus. Härkönen toteaa, että lehtien parisuhdepalstoilla kehotettiin usein vähentämään netin käyttöä, jos suhdetta vaivasi haluttomuus.

– Facebook ei vielä silloin vaikuttanut samoissa määrin kuin nykyään, mutta onhan se ihan hullua, mihin sosiaalinen media on mennyt. Se todella kilpailee parisuhteen ja parisuhteen läheisyyden kanssa. Edelleenkin miesten haluttomuutta käsitteleviä juttuja on lehdissä hyvin paljon, hän sanoo.

Härkösen mielestä naisen seksuaalisuudesta puhutaan koko ajan avoimemmin. Kirjailija kuitenkin huomauttaa, että parisuhteen seksistä on tehty myös painostava asia.

– Jos pariskunta on itse tyytyväinen siihen, että heillä on seksiä kerran kuukaudessa, niin mielestäni heidän ei anneta olla tyytyväisiä. Lehtien palstoilta saa käsityksen, että seksin määrä on parisuhteen onnellisuuden mittari. Mutta jos suhde menee epätasapainoon, jolloin toinen haluaa koko ajan ja toinen torjuu jatkuvasti, niin sehän on ihan uskomattoman haavoittavaa, hän toteaa.

Härkönen ei usko, että pariskunta, jonka halut eivät laisinkaan kohtaa, voisi kohdata kovin onnellista tulevaisuutta.

Eroaminen pelottaa mutta palkitsee lopulta

Härkönen tietää, miksi toimimattomasta parisuhteesta voi olla vaikeaa päästää irti. Alusta aloittaminen on pelottavaa. Hän kertoo joskus katsoneensa joitain pariskuntia sivusta ja miettineensä, että suhde näyttää aivan toivottomalta ja pilaa molempien elämän. Silti pariskunta ei eroa.

– Eroaminen on niin pelottavaa. Tiedän itse, miten pelottavaa se on. Olen eronnut kaksi kertaa pitkästä suhteesta. On äärettömän pelottavaa aloittaa yhtäkkiä alusta. Kuitenkin se myöhemmin palkitsee. Erolla oli oma tarkoituksensa. Ymmärrän hyvin yksinjäämisen pelon ja ahdistuksen siitä, että omaisuus ja koti pitää puolittaa, Härkönen sanoo.

Kirjailija nimeää yhdeksi toimivan parisuhteen kulmakiveksi yhteisen huumorin.

– Jollei huumori käy yksiin, niin on se aika toivotonta. Tietysti kumppani pitää osata ottaa myös vakavasti. Jos toinen sanoo, että mulla on paha olo, niin sitä ei saa mitätöidä, hän sanoo.

Lue myös:

Emmi Maaranen, emmi.maaranen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat