Mainos

Näillä eväillä isoimmat puolueet lähtevät vaaleihin - MTV3:n asiantuntija arvioi

Neljä kyselyjen perusteella suurinta puoluetta lähtevät vaaleihin tyystin eri lähtökohdista. Kokoomus näyttää edelleen olevan matkalla hallituksen ykköspuolueeksi, mutta ei voi tuudittautua aiempaan suosioonsa. Näin katsoo MTV3:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund.

— Toisaalta on havaittavissa, että kova gallup-menestys on kostautunut siinä, että on tullut tietynlaista ylikuntoa ja puolue on ollut viime aikoina jo alamäessä.

Riskinä onkin, että kokoomuksen kannatus keskittyy liiaksi pääkaupunkiseudulle. Myös puheenjohtaja Jyrki Kataisen asema valtiovarainministerinä on tietynlainen heikkous, kun EU:ssa tehdään kansalle epämieluisia talouspäätöksiä. Kaikkiaan kokoomuksen suositut kärkipoliitikot ovat kuitenkin puolueen erityinen vahvuus, Grönlund sanoo.

Keskustan vahvuutena Grönlund taas pitää vahvaa puoluekoneistoa ja ympäri maan jakautunutta kannatusta. Kahdeksan vuotta hallituksessa on kuitenkin nakertanut puolueen suosiota tuntuvasti. Valoa keskustan tilanteeseen tuo sentään uusi puheenjohtaja Mari Kiviniemi, joka on Grönlundin mukaan lunastanut kansan kannatuksen.

Perussuomalaisten nousu "ainutlaatuista"

Entä sitten gallupeissa puolueiden kärkinelikkoon kiivenneet perussuomalaiset?

— Kyllähän se suomalaisessa viileässä konsensusdemokratiassa on aivan ainutlaatuista, että noinkin suureen vaalivoittoon voitaisiin yltää.

Grönlundin mukaan perussuomalaiset ovat Timo Soinin johdolla nousseet "yllättävän nopeasti" vanhojen puolueiden vaihtoehdoksi, mutta perussuomalaisten ehdokasasettelu ei hänen mielestään vielä yllä muiden puolueiden tasolle.

SDP:n tilanne taas on kummallinen: hallituksen haastamiseen olisi oppositiolta vaikkapa taloustilanteen puolesta hyvät edellytykset.

— Käytännössä ei ole näin, vaan SDP leimataan yhdeksi näistä suurista vanhoista puolueista.

EU:n taloustyrskyistä voi olla vielä SDP:lle etua, mutta Jutta Urpilaisen heikko kannatus ja liian pitkä liitto ammattiyhdistysliikkeen kanssa painavat puolueen harteilla.

Puoluearviot voi katsoa kokonaan alla olevista Katsomon videoista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.