Näiden syöpien hoidot ovat edenneet harppauksittain – yhä harvemmalle kuolemantuomio

Syöpähoidot ovat kehittyneet 2000-luvulla suurin harppauksin. Syöpädiagnoosi onkin yhä harvemmalle kuolemantuomio.

Joka kolmas suomalainen sairastuu Suomen syöpäyhdistyksen mukaan jossain elämänsä vaiheessa syöpään. Vain harvalle syöpään sairastuneista syöpädiagnoosi on enää kuitenkaan niin synkkä uutinen kuin se oli vuosia sitten.

– Yleisimpiin syöpiin, kuten rinta- ja eturauhassyöpään, sairastuneista jopa 90 prosenttia on elossa viisi vuotta diagnoosin jälleen. Yhdeksän kymmenestä potilaasta on siis viiden vuoden kuluttua diagnoosista käytännössä parantunut syövästä, Tampereen yliopiston säde- ja kasvainhoidon professori, syöpätautien ylilääkäri Pirkko-Liisa Kellokumpu-Lehtinen kertoo.

– Myös lasten ja nuorten syöpähoidot ovat kehittyneet nopeasti.

Syövästä parantuu yhä useampi

Tilannetta kuvaa Kellokumpu-Lehtisen mukaan hyvin se, että kun vielä parikymmentä vuotta sitten syövän hoitomuotoja oli vain muutama, nyt vaihtoehtoja on satoja.

Naispuoleisista syöpäpotilaista on Suomessa viiden vuoden kuluttua diagnoosista elossa keskimäärin jo melkein 70 % ja miehistäkin yli 60 %.

– Suomessa on siis elossa kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka ovat sairastaneet syövän jossain elämänsä vaiheessa. Toisaalta esimerkiksi valtaosa haimasyöpään sairastuneista menehtyy edelleen viiden vuoden kuluessa sairauden löytymisestä, Kellokumpu-Lehtinen toteaa.

Täsmälääkkeet valtaavat alaa

Syöpälääkkeiden ja hoitojen tutkimukseen ja kehittämiseen panostetaan maailmassa tällä hetkellä enemmän kuin minkään muun sairauden hoitoon.

Kellokumpu-Lehtinen kertoo, että viime aikoina markkinoille on tullut erityisesti erilaisia täsmälääkkeitä, jotka vaikuttavat tehokkaasti syövän kasvuun vaikuttaviin tekijöihin.

– Aivan uusi lupaava valtaus, joka on tulossa kovaa vauhtia, on ihmisen puolustusjärjestelmän kautta vaikuttava syöpähoito, Kellokumpu-Lehtinen selvittää.

Kyseessä on niin sanottu immunoterapia, jossa elimistön omaa vastustuskykyä autetaan puolustautumaan syöpäkasvainta vastaan ja jopa tuhoamaan se.

– Syövän kehittyessä ihmisen puolustusjärjestelmän omat solut eivät enää tunnista syöpäsolua vieraaksi. Uusilla lääkkeillä voidaan aktivoida oma puolustusjärjestelmä syöpää vastaan. Niillä saadaan pitkälle edenneissä syövissä hyviä vasteita.

- Suurin ero näillä uusilla immunologisilla lääkkeillä on se, että potilas hyötyy hoidoista pidempään. Kun kasvaimet lähtevät pienenemään, vaste immunoterapialla saattaa kestää pitkään, jopa useita vuosia, kun taas kemoterapialla potilas hyötyy hoidoista usein vain muutamia kuukausia, lääkeyhtiö Bristol-Myers Squibbin tieteellinen asiantuntija Marko Sirkiä sanoo.

Lääkeyhtiö on testannut immunoterapiaa melanooman hoitoon kymmenen vuoden ajan muun muassa Helsingin seudun yliopistolisessa keskussairaalassa HYKSissä. Nyt immunoterapiaa testataan myös muihin syöpiin.

Syöpää vastaan taistellaan yhteistyössä

Syövän hoitomuodot ovat kehittyneet paitsi yliopistojen myös kaupallisten lääkefirmojen aktiivisuuden ansiosta.

– Yliopistoissa tehdään paljon perustutkimusta, mutta erityisesti isot kliiniset testit ovat jo niin kalliita, että niitä tekee lähinnä lääketeollisuus.

Suomi on pienenä maana ollut varsin aktiivinen syöpätutkimuksessa. 2000-luvulla akateemisten kliinisten tutkimusten määrä on kuitenkin laskenut.

Ylipaino on suuri syöpäriski

Kellokumpu-Lehtinen muistuttaa, että myös ihmisellä itsellään on vastuu omasta terveydestään. Jopa 50 prosenttia syövistä olisi ehkäistävissä.

– Tiettyjä syöpiä voitaisiin ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla, kuten hyvällä ravinolla ja liikunnalla. Tupakointi on onneksi vähentynyt, mutta esimerkiksi ylipaino lisääntynyt. Tiedetään, että rasvakudos tuottaa erittäin aktiivisesti erilaisia hormonaalisia kasvutekijöitä. Se lisää riskiä sairastua syöpään ja on riskitekijä vielä silloinkin, kun syöpä on hoidettu. Amerikan suurin syöpäjärjestö arvelee, että amerikkalaisväestön suurin syöpäkuolemien syy on ylipaino. 

Lue myös:

    Uusimmat