Naapurit piinasivat suosikkijuontaja Sami Hintsasen uusperhettä – vainoamista ja törkyhuutelua puitiin hovioikeudessa saakka

14:44
Lapsen kuolema muutti elämän: Viiden Jälkeen -ohjelman haastattelussa Sami ja Varpu Hintsanen

Turun hovioikeus on pitänyt ennallaan käräjäoikeuden tuomion vainoamistapauksessa, jossa uhrina oli suosikkijuontaja Sami Hintsanen uusperheineen. Kaikki alkoi postilaatikkoselkkauksesta.

Syytteessä oli Hintsasen uusperheen naapurissa Akaassa asunut pariskunta. Naapuripariskunnan aiheuttama piina oli alkanut vuonna 2016 ja kesti noin pari vuotta. Mies oli syytteiden mukaan nimitellytSami Hintsasta “rattijuopoksi” ja hänen vaimoaan Varpu Hintsasta "lehmäksi" ja huoraksi. 

Naapuripariskunta oli syytteiden mukaan jäänyt lukuisia kertoja tarkkailemaan Hintsasten elämää ahdistusta herättäneellä tavalla.

Välit olivat kärjistyneet postilaatikoiden sijoitteluun liittyvästä riidasta vuonna 2016. Posti oli käskenyt siirtää postilaatikot tiettyyn paikkaan. Asennuksen jälkeen naapurinmies oli kuitenkin ilmoittanut, etteivät laatikot tule hänen tonttinsa edustalle. Postilaatikkoselkkauksesta alkoi Hintsasen mukaan koko syksyn kestävä huutelu, kuten “Kato, saatanan rattijuoppo on noussut haudasta”.

Hintsanen on aiemmin tuomittu kahdesta rattijuopumuksesta. Hovioikeus katsoi, että vaikka kyseessä on julkisuuden henkilö, asian jatkuva esilletuonti erilaisissa yhteyksissä ei ollut enää hyväksyttävänä pidetyn arvostelun rajoissa.

Lähestymiskielto naapureille

Elokuussa 2016 Varpu Hintsanen jäi sairaan lapsensa omaishoitajaksi kotiin. Perheenäidin mukaan tilanne muodostui ahdistavaksi, koska pihalla ei käytännössä voinut viettää aikaa olematta "naapureiden silmien alla". 

– Kun kalju lapsi menee nenä-mahaletkun kanssa pihalle leikkimään ja (naapuri) tulee tuijottamaan, ja lapsi tulee sisälle, tajusi tilanteen pelottavuuden, Varpu Hintsanen oli kuvaillut tilannetta tuomilauselman mukaan.

Tilanne eteni vuonna 2017 välikohtaukseen, jossa Sami Hintsanen pahoinpiteli naapurinmiehen ja sai siitä tuomion. Pahoinpitely oli tapahtunut tilanteessa, jossa Hintsasen vaimo oli tullut syöpäsairaan lapsen kanssa kotiin sairaalasta ja törmännyt postilaatikkoryhmään autollaan.

Naapurinmies oli tullut paikalle kysymään “Ootkos saatanan rattijuoppo taas törmäillyt?”, jolloin Hintsanen oli menettänyt hermonsa. 

Hintsaset hankkivat lähestymiskiellon naapureille ja Hintsasten mukaan huutelu tässä vaiheessa loppuikin.

Jatkoa oli kuitenkin luvassa. Seuraavana kesänä 2018 Hintsasen tytärpuoli soitti ja kertoi naapurin kuvaavan perheen taloa. Naapurit piinasivat Hintsasia myös niin, että erinäisten piha-askareiden aikaan naapuritkin tulivat ulos ja alkoivat tuijottamaan perheen tekemisiä. Kun Hintsaset lähtivät sisälle, myös naapurit vetäytyivät taloonsa.

Kerran yksi perheen lapsista oli todennut, ettei voinut naapurinsedän tuijotuksen vuoksi leikkiä ystävänsä kanssa pihalla.

Sen jälkeen perhe rakensi aidan pihalleen. Naapuripariskunnan nainen oli myös kerran ajanut perheen 12-vuotiasta tytärtä niin läheltä, että auto oli osunut lapsen käsivarteen.

Hintsasten kertoman mukaan perhe alkoi jo tiedostamattaankin vältellä naapureiden kohtaamista arjessaan. Tilanne tuntui perheestä varsin kuormittavalta jo valmiiksi, koska yksi lapsista oli vakavasti sairas.

Myös Hintsasten toisilla naapureilla oli pariskunnasta vastaavanlaisia kokemuksia ja ongelmia. Myös heidän tapauksensa käsiteltiin samassa oikeudenkäyntikokonaisuudessa.

Sakkorangaistus lukuisista rikoksista

Hovioikeudessa pariskunta vaati syytteitä hylättäväksi, mutta Pirkanmaan käräjäoikeuden marraskuussa 2019 antama tuomio pysyi ennallaan.

1981 syntynyt naapurinmies tuomittiin kahdesta kunnianloukkauksesta ja vainoamisesta sekä lähestymiskiellon rikkomisesta 75 päiväsakkoon, joista kertyi miehelle maksettavaa 2 100 euroa.

1964 syntyneen naisen puolestaan katsottiin syyllistyneen vainoamiseen, kunnianloukkaukseen ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Hänet tuomittiin 65 päiväsakkoon, joista kertyi maksettavaa 1885 euroa. 

Mies määrättiin maksamaan Hintsaselle, hänen vaimolleen ja vaimon tyttärelle yhteensä 2  800 euroa korvauksia kärsimyksestä ja myös naapuripariskunnalle yhteensä lähes 8 000 euron korvaukset kärsimyksistä.

Lisäksi pariskunta joutuu korvaamaan vastapuolen tuhansien eurojen oikeudenkäyntikulut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja