Mainos

Myymälävarkauksista satojen miljoonien lasku – rangaistuksia kovennetaan

Myymälävarkauksien määrä on viime vuosina kasvanut. Kauppiaiden mukaan kaupoista viedään yleisimmin pienelektroniikkaa, pelejä leluja ja jopa ruokaa...

Kaupan liiton mukaan myös yleinen huono taloustilanne on lisännyt varkausmääriä kaupoissa. Varkaat ovat nykyään myös entistä röyhkeämpiä ja aggressiivisempia, sillä seuraamukset kiinni jäämisestä eivät ole kummoisia.

Myymälävarkaudesta saa enimmillään sakkoja. Jos sakkoja ei kykene tai halua maksaa, sakko joutuu ulosottoon. Kaupan liiton asiamies Matti Räisäsen mielestä rangaistuksia myymälävarkaudesta pitäisi ehdottomasti koventaa. Kauppias Toni Pokela K-Citymarketista on samaa mieltä. Sekä Räisänen että Pokela olivat vieraina MTV:n Huomenta Suomessa. 

– Kauppa käyttää itse paljon resursseja varkauksien torjuntaan, mutta myös säädöksiä pitäisi muuuttaa. Varkaudet vähenisivät, jos rangaistukset olisivat yksinkertaisesti kovempia, sanoo Pokela 

Kaupan liiton tilastojen mukaan vuonna 2012 kaupan liikevaihto oli 45 miljardia euroa, josta varkaushävikki oli 540 miljoonaa euroa. Erilaisiin suojaustoimenpiteisiin meni noin 100 miljoonaa euroa. Kaiken kaikkiaan varkauksien takia kaupan liikevaihtoon tulee 640 miljoonan euron lovi. Pokelan mielestä kaupat eivät voi tinkiä suojauksestaan.

– Suuressa kauppakeskuksessa tavaratalon valvonta työllistää jo useamman henkilön päivässä. Turvallisuus on kuitenkin asia, josta tänä päivänä kauppakeskukset eivät voi tinkiä, ja se on ehdoton työkalu myös varkauksia vastaan, Pokela sanoo.

Varkaat ovat nykyään sekä ammattimaisia rikollisia että aivan tavallisia kansalaisia. Kaikista myymälävarkauksista Suomessa jo 15 prosenttia on ammattimaisten rikollisliigojen tekemiä.

– Ulkomaiset liigat ovat lisääntyneet. Ne toimivat niin sanotusti hit and run -periaatteella. Niitä vastaan on myös vaikeampi "taistella" , sanoo Räisänen.

Osa varkaista on ensikertalaisia nuoria kokeilijoita. Pokela kertoo, että viime syksynä hellä jäi kiinni vasta 11-vuotias, jonka repusta löytyi valava määrä legoja. Jos kiinni jäänyt varas on nuori, on vanhempien suhtautuminen tilanteeseen oleellista.

– On vanhempia, jotka ovat huomanneet varastetun tavaran kotona ja halunneet tulla sopimaan varkauden.  Se on esimerkki mainiosta kotikasvatuksesta. Sitten on toisenlaisia tapauksia, toista äärilaitaa - ikävä kyllä, Pokela kuvaa.

Myymälävarkauksien rangaistavuuteen on jo lähitulevaisuudessa tiedossa muutos. Oikeusministeriössä valmistellaan parhaillaan lakia sakon muuntorangaistuksen palauttamisesta. Tämä tarkoittaa sitä, että myymälävarkaudesta annettu sakko päätyy ulosottoon ja myös varas ennen pitkää kaltereiden taakse.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.