Mainos

Myös lasten verisuonissa näkyy sydäntaudin merkkejä

Sydänliiton mielestä perheen elintavat olisi otettava puheeksi jo neuvolassa. Lapsena opitut terveet elintavat suojaavat aikuisiän sydänsairauksilta.

Jopa alle kymmenvuotiaiden suomalaislasten verisuonissa näkyy sydän- ja verisuonitauteja ennakoivia muutoksia. Erikoislääkäri Jaana Pihkala Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä sanoo, että paras keino ehkäistä näiden sairauksien puhkeaminen aikuisena olisi terveiden elintapojen oppiminen jo lapsena. Vanhempien malli on avainasemassa.

Pihkala painottaa, että lapsena opitut elintavat yleensä pysyvät myös aikuisina.

- Sekä sairastavuus että kuolleisuus sepelvaltimotauteihin on Suomessa korkea. Tähän vaikuttavat epäsuotuisa perimä ja haitalliset elintavat, Pihkala kuvailee.

Suomalaislapset syövät vähän hedelmiä

Suomalaislasten elintavoissa on parantamisen varaa. Sydänliiton mukaan vain viidennes lapsista syö päivittäin vähintään yhden hedelmän. Luku on teollisuusmaiden pienin. Esimerkiksi tanskalaislapsista joka kolmas syö hedelmiä päivittäin.

15-vuotiaista suomalaislapsista noin 60 prosenttia syö yhteisen aterian perheen kanssa, mikä on harvemmin kuin muissa teollisuusmaissa. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa lapset aterioivat perheensä kanssa suomalaislapsia useammin. Myös kunnon aamiaisen syömisessä olisi suomalaisperheissä kohentamista.

- Jos haluamme vaikuttaa hyvinvointiin laajasti, aikuisten tulisi pitää hyvää huolta lapsista. Arjen hallinta aamiaisineen ja hampaiden pesuineen ovat hyvin tärkeitä, Sydänliiton ohjelmajohtaja Georg Wrede sanoo.

Sydänliiton mielestä lapsiperheen terveelliset elintavat olisi hyvä ottaa puheeksi jo neuvolassa. Pihkala painottaa, että ennaltaehkäisy on sekä järkevää että edullista.

Riskilapset esiin ja hoitoon

Suomessa osataan jo tunnistaa sydän- ja verisuonitautien riskissä olevat lapset. Jos perheessä on näitä sairauksia, lapsen kolesterolitason voisi tutkia 15-vuotiaana. Myös lasten korkea verenpaine kasvattaa riskiä.

- Suomalaistytöistä ylipainoisia on kahdeksan ja pojista 17 prosenttia. Lihavuuden ehkäisy ja hoito olisivat tärkeitä, lastenkardiologi Pihkala sanoo.

Lisäksi esimerkiksi kotona tupakansavulle altistuminen lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Pihkalan mukaan lasten tulisi myös liikkua säännöllisesti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.