Myös EU:lle ja Australialle sopimus lentomatkustajien tiedoista

Euroopan unioni on sopinut myös Australian kanssa EU-maiden lentoyhtiöiden matkustajarekisteritietojen luovuttamisesta. Jo entuudestaan EU:lla on samanlainen sopimus Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa.

Tämän niin sanotun PNR-sopimuksen (Passenger Name Record) nojalla lentoyhtiöt antavat tietoja matkustajista, jotka matkaavat Australiaan tai Australiasta tai Australian kautta muualle. Australia vakuuttaa antavansa saamilleen tiedoille riittävän tietosuojan.

Sopimuksen tavoitteeksi ilmoitetaan terrorismin ja muiden vakavien rikosten torjuminen. Sopimusta on alettu soveltaa väliaikaisesti heti, vaikka se tulee voimaan vasta kun se on hyväksytty kaikissa sopimusmaissa.

PNR-tiedot vaihtelevat hieman lentoyhtiöittäin. Finnairin PNR-tiedot ovat matkustajan sukunimi, etunimi, sukupuoli, reititys, yhteystiedot, maksutapa, lentolipun numeron varauspäivämäärä , Frequent Flyer -numero ja matkustajan pyytämät erityispalvelut - esimerkiksi erikoisruoka ja paikkatoivomus.

Finnair ei lennä tätä nykyä Australiaan, mutta suomalaisten tietoja voi päätyä Australiaan, kun he lentävät sinne EU-alueelta muilla lentoyhtiöillä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat