Mainos

Myanmarin kuolleista jopa puolet saattaa olla lapsia

Myanmarin myrskyssä ja suurtulvissa kuolleista todennäköisesti lähes puolet on lapsia ja nuoria, sanovat avustusjärjestöt. Järjestöt varoittivat samalla, että orvoiksi jääneet tai perheistään eroon joutuneet lapset joutuvat helposti ihmissalakuljettajien uhreiksi.

YK:n lastenjärjestön Unicefin edustajan mukaan kaksi ihmiskaupasta epäiltyä on jo pidätetty. He olivat yrittäneet saada lapsia mukaansa pakolaisleiriltä.

Pelastakaa lapset -järjestön Thaimaan-edustajan mukaan lapsia uskotaan olevan lähes puolet uhreista. Arviota tukee tilasto, jonka mukaan Myanmarin koko väestöstä alle 18-vuotiaita on 40 prosenttia. Lapsilla on ollut aikuisia pienemmät mahdollisuudet selvitä tulvista.

Vanhemmat ovat kertoneet, että voimakkaat virtaukset riistivät lapsia heidän käsivarsiltaan. Joillakin leireillä näkyy huomattavan vähän lapsia.

YK:n arvion mukaan joka viides katastrofialueella hengissä selvinnyt lapsi kärsii ripulista, mikä voi osoittautua kohtalokkaaksi.

Kulkutaudit ja käärmeet uhkaavat

Jopa vajaat kaksi miljoonaa ihmistä kamppailee selviytymisestä Myanmarin hirmumyrskyn runtelemalla Irrawaddy-joen suistoalueella. Hirmumyrsky Nargis iski Myanmariin Kaakkois-Aasiassa puolitoista viikkoa sitten.

Sotilasjuntta on jarruttanut avustuskuljetuksia hätäalueelle, mikä lisää humanitaarisen katastrofin riskiä. Alueella olevia ihmisiä uhkaavat nyt kulkutaudit: kolera, punatauti, ripuli, malaria, denguekuume sekä käärmeenpuremat.

Selviytyjät ovat kuvailleet, kuinka he riippuivat kiinni puiden oksissa, kun tulva-aalto pyyhkäisi heidän kylänsä kartalta ja nostatti laineita yli puiden latvustojen. Voimakas virta vei mukanaan lapsia vanhempiensa sylistä.

Hirmumyrskyssä on saanut surmansa tai kadonnut ainakin 62 000 ihmistä. YK arvioi, että uhreja saattaa olla jopa 100 000.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.