Musharraf kiinnostunut puolutuskalustosta

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf on otettu Suomessa vastaan ristiriitaisin tuntein. Valtiovierailu saattaa poikia hedelmällisiä kauppasuhteita. Kaupankäyntiä varjostaa kuitenkin kysymys Pakistanin demokraattisuudesta.

Mielenosoitukset ovat seuranneet Pakistanin presidentin Pohjolan-vierailua myös Suomeen. Huomiota ovat herättäneet varsinkin puheet Pakistanin halusta ostaa pohjoismaista puolustuskalustoa. EU-maat eivät periaatteessa myy sotilasteknologiaa mihinkään sotaa käyvään tai ihmisoikeuksia rikkovaan maahan.

Nimellisesti demokraattisessa Pakistanissa armeija nielee liki neljänneksen köyhän maan vuosibudjetista. Presidentti Musharraf itse on noussut valtaan sotilasvallankaappauksessa.

Mahdollisista ostoaikeistaan presidentti Musharraf kertoi varovaisesti.

- Emme ole vielä määritelleet puolustushankintojen yksityiskohtia. Haluan vain sanoa, että arvostamme teknologian saavutuksia Suomessa.

Uutistoimisto TT:n mukaan Pakistan olisi ollut kiinnostunut myös ruotsalaisesta teknologiasta. Ericssonin tutkille näytettiin jo vihreää valoa, mutta Jas Gripen -hävittäjiä Ruotsin tiukka lainsäädäntö ei päästä myyntiin.

Suomessa säännöt ovat väljemmät: Jos Pakistan kiinnostuisi esimerkiksi Patrian menestystuotteesta, miehistönkuljetusvaunuista, ja valtio hyväksyisi kaupan, myynti olisi mahdollista.

Presidentti Musharrafin mukaan puolustuskalustoa tarvitaan muun muassa terrorismin vastaiseen sotaan.

- Puolustus perustuu uhkaan. Meidän on sijoitettava riittävään miesvoimaan ja kalustoon oman turvallisuuden tarpeemme vuoksi. Ja sen me teemme.

Käytännössä EU:n asevientijärjestelmä on yllättävän löyhä. Säännöt eivät ole oikeudellisesti velvoittavia. Aseita voi siis viedä, vaikka kohdemaassa mahdollisesti rikottaisiinkin ihmisoikeuksia. Vastuu jää jäsenmaalle.

Eikä ole Ruotsikaan täysin pysynyt linjassaan: Yhdysvaltoihin on myyty sotilasteknologiaa myös Irakin sodan aikana.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat