Murhatun ministerin hautajaiset ruuhkauttivat Beirutin

Murhattu teollisuusministeri Pierre Gemajel kuului syyrialaisvastaiseen ryhmittymään. Syyria on kiistänyt osallisuutensa ministerin murhaan ja tuominnut veriteon jyrkästi.

Murhatun libanonilaisen ministerin Pierre Gemajelin hautajaisia on vietetty Beirutissa. Kymmenettuhannet ihmiset kerääntyivät pääkaupungin kaduille tiistaina murhatun teollisuusministerin hautajaissaattoon.

Hautajaiset olivat myös mielenilmaisu Syyriaa ja sen kannattajia vastaan. Libanonin lippuja heiluttanut väkijoukko huusi Syyrian vastaisia iskulauseita seuratessaan Gemajelin arkkua.

Moni libanonilainen epäilee, että Syyria on sekaantunut Gemajelin murhaan. Syyria on kiistänyt osallisuutensa murhaan ja tuominnut veriteon jyrkästi.

Gemajelin murha on entisestään lisännyt jännitystä syyrialaismielisten ja Syyrian vaikutusvaltaa vastustavien kesken. Gemajel kuului syyrialaisvastaiseen ryhmittymään.

Sekä sunnimuslimien johtaja Saad Hariri että druusien uskonnollinen johtaja Walid Jumblatt nousivat puhumaan väkijoukolle Beirutin keskustassa. Luodinkestävän lasin takaa puhuneet johtajat kannustivat libanonilaisia vastustamaan Syyrian yrityksiä vaikuttaa Libanonin asioihin.

Surmatun ministerin isä, Libanonin entinen presidentti Amin Gemajel peräänkuulutti puheessaan "uutta Libanonia". Hän kehotti kansaa valitsemaan uuden presidentin Syyrialle myötämielisen Emile Lahoudin tilalle. Libanonissa järjestetään presidentinvaalit ensi syksynä.

Väkijoukot tukkivat pääkaupungit kadut jo aamupäivällä ennen Gemajelin arkun saapumista kaupunkiin. Beirutiin johtavat tiet ruuhkautuivat ihmisten pyrkiessä kaupunkiin.

Pääkaupungissa kaupat, koulut, pankit ja hallituksen virastot suljettiin hautajaispäiväksi. Tuhannet poliisit ja sotilaat partioivat kaupungin kaduilla, mutta hautajaissaatto sujui ilman välikohtauksia.

Ministerin arkku kuljetettiin Beirutiin Gemajelin kotikylästä pääkaupungin koillispuolelta. Laukauksia ammuttiin ilmaan, kun hautajaissaattue kulki hitaasti väkijoukon läpi.

Gemajelin murha on tuomittu laajalti maailmalla.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat