Mullistaako uusi keksintö syövän hoidon? Verikoe voisi havaita syövän jopa ennen kasvaimen muodostumista

Pelottaako syöpä? Ylilääkäri vastaa yleisön kysymyksiin 15:22
KATSO MYÖS VIDEO: Pelottaako syöpä? Ylilääkäri vastaa yleisön kysymyksiin. Video syyskuulta 2022.

Uudenlainen verikoe, jonka luvataan havaitsevan syöpäkasvaimet jopa yli vuotta ennen kuin ne alkavat muodostua kehossa, on nyt menossa käytännön testaukseen sairaaloihin ympäri Isoa-Britanniaa.

Uudenlaista syöpää ennakoivaa verikoetta on testattu tuhannen ihmisen koeryhmällä, johon kuului 500 syövätöntä ja 500 syöpädiagnoosin saanutta potilasta.

Tutkijat pystyivät verikokeen avulla ennakoimaan ainakin 25 erityyppisen syöpäkasvaimen muodostumista, mukaan lukien kaikista yleisimmät ja tappavimmat syöpätyypit, kuten rinta-, haima-, keuhko- ja suolistosyövät, kertoo New York Post.

Jopa osalla niistä potilaista, jotka kuuluivat syövättömien ryhmään, voitiin verikokeen perusteella havaita taipumus syöpädiagnoosille tulevaisuudessa.

– Emme saaneet yhtäkään väärää negatiivista tulosta tai väärää positiivista tulosta, kertoo Ashish Tripathi, Tzar Labs -yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja, joka toimii puheenjohtajana intialaisessa Epigeneres Biotech -yhtiössä, jossa verikoe alun perin kehitettiin vuonna 2021.

Päivitetty raportti tutkimustyön tuloksista julkaistiin Stem Cells -sivustolla.

– Kehittämämme verikoe voi havaita syövän aiemmin, jopa ennen kasvaimen fyysistä kehittymistä, kuin muut käytössä olevat teknologiat.

– Sen lisäksi, että tämän verikokeen avulla voimme löytää syövän jo näin aikaisessa vaiheessa, voimme myös kertoa, mihin kohtaan kehoa se tulee ja mistä syövästä on kysymys.

"Voi pelastaa useita henkiä"

Ison-Britannian sairaalat ovat jo alkaneet ottaa käyttöön tätä uudenlaista verikoetekniikkaa saadakseen lisää tutkimusnäyttöä verikokeen toimivuudesta. Tutkijat puolestaan toivovat vievänsä sen pian Yhdysvaltoihin.

– Normaalisti syöpädiagnoosin tekeminen ei ole helppo prosessi. Useat potilaat joutuvat tälläkin hetkellä käymään läpi kuvantamistutkimuksia, koepalojen ottoa ja vierailuja syöpäklinikalla.

– Jos syöpädiagnoosi on mahdollista saada vain yhdellä ainoalla verikokeella, mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, tai jopa ennen kuin se on kehittynyt, voi se pelastaa useita henkiä. Tämä voi mullistaa kaiken.

Perinteisemmät verikokeet voivat antaa vääriä negatiivisia tuloksia

Huolimatta lukuisista veripohjaisista syöpäseulontamenetelmistä, joita on äskettäin kehitetty, vastaavanlaista keinoa syövän aikaiseksi havaitsemiseksi ei ole ollut olemassa.

Siinä, missä muut veripohjaiset tutkimustavat keskittyvät etsimään jo olemassa olevia syöpäkasvaimia, toimii Tripathin tiimin koe kantasolutasolla. Verikoe perustuu siihen, että se nollaa kantasolut syövän biomarkkereilla, mikä auttaa määrittelemään, voivatko solut muuntautua syöväksi jo ennen kuin solumuutos on alkanut.

Kaikki solut, olivatpa ne sitten "hyviä" tai "pahoja", muodostuvat kantasoluista. Ne kantasolut, jotka muodostuvat syöväksi, sisältävät geneettisiä markkereita, jotka saavat ne kasvamaan juuri syöpäsoluiksi.

Yhden kuutiosenttimetrin kokoiseen syöpäkasvaimeen tarvitaan miljardi syöpäsolua. Kuutiosenttimetrin kokoista kasvainta on vaikea havaita edes CT-kuvista.

Kehon sisällä kasvain pääsee kasvamaan ja karistamaan syöpää sisältäviä soluja osaksi verenkiertoa, ikään kuin uusien kasvaimien siemeniksi, jotka voivat metastoitua useisiin eri elimiin ympäri kehoa.

Tyypillinen verikoe epäonnistuu syövän aikaisessa havaitsemisessa, koska yksittäinen näyte ei välttämättä tuo esille yhtään syöpäsolua, vaikka syöpä piileksisi jo muualla kehossa.

Vain myöhäisvaiheen syöpäpotilailla kasvainsolut ovat lisääntyneet verenkierrossa niin paljon, että verikokeen perusteella voidaan antaa varma syöpädiagnoosi.

Suurin osa aiemmin syöpädiagnoosia varten kehitetyistä verikokeista tehtiin täysin kehittyneiden kasvainsolujen löytämiseksi verenkierrosta. Tälläinen metodi on altis väärille negatiivisille tuloksille, koska jokaiseen näytteeseen ei osu verenkierron mukana kulkevia täysin kehittyneitä kasvainsoluja.

– Läpimurtomme salaisuus piilee tässä: jokainen nestemäisiin biopsioihin keskittynyt yritys, jonka tunnemme, on etsinyt näitä kasvainsoluja ääreisverenkierrosta, mutta valitettavasti vain harvat kasvainsolut päätyvät osaksi ääreisverenkiertoa syövän aikaisessa vaiheessa, Tripathi selittää.

– Vasta 3. ja 4.vaiheen syövissä syöpäsolut ovat lisääntyneet koko verenkierrossa siten, että ne voidaan havaita tavanomaisin verikokein. Silloin on usein jo liian myöhäistä antaa hoitoa.

Näin elintavat ja asuinpaikka vaikuttavat syövän ennusteeseen. Juttu jatkuu videon alla.

Näin elintavat ja asuinpaikka vaikuttavat syövän riskiin ja ennusteeseen 10:01
Syövät ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti eri puolilla länsimaita ja myös Suomessa. Mistä tämä johtuu? Huomenta Suomessa aiheesta keskustelemassa Suomen Syöpärekisterin tutkimuspäälliköt Karri Seppä ja Sanna Heikkinen.

Voi mahdollistaa kohdistetun hoidon kasvainten muodostumisen estämiseksi

Uusi prognostinen eli ennusteellinen verikoe pystyy näkemään syövän jo, kun se on vasta vaiheessa 1 tai 2. Lisäksi se pystyy kertomaan, mikäli solut voivat kehittyä tulevaisuudessa syöväksi. Tämä voi onnistua jo hyvissä ajoin ennen syövän ensimmäistä vaihetta – jopa 1,5 vuotta ennen.

Tämä antaa lääkäreille valtavan edun kohdistetuissa hoidoissa kasvainten muodostumisen estämiseksi.

Uutinen on hyvä myös heille, jotka ovat jo saaneet syöpädiagnoosin aikaisemmin.

Perinteiset kudosbiopsiat voivat auttaa määrittämään, onko kasvain metastaattinen vai ei, mutta uusi verikoe voi kertoa tarkalleen, mihin elimiin mahdolliset kasvainsolut kohdistuvat. Kyseessä on tutkimustapa, joka ei vaadi kajoamista potilaaseen leikkaamalla.

– Viimeisimmät yhdysvaltalaistutkimukset ovat osoittaneet, että heti, kun kasvaimesta otetaan koepala, sen aktiivisuus kasvaa. Uudenlainen verikoe ei vaadi kasvaimeen kajoamista, minkä ansiosta se voidaan tehdä uudelleen ja uudelleen aiheuttamatta vahinkoa potilaalle, Tripathi huomauttaa.

Tästä syystä uutta verikoetta voidaan hyödyntää myös mittaamaan syöpähoitojen vaikuttavuutta potilailla.

– Elimistö yleensä ilmoittaa noin 15 päivän kuluessa, toimiiko annettu lääke vai ei. Lääkkeen toimintaa ei ole voinut aiemmin varmistaa päivittäin, koska potilaasta ei voi ottaa koepaloja jatkuvasti.

Tripathi lataa suuret odotukset työryhmänsä keksinnölle.

– Toivomme maailmaa, jossa jokainen voisi tehdä tämän verikokeen kerran vuodessa. Silloin voisimme joko huomata syövän jo ykköstasolla tai jopa ennen sitä, jolloin se on helpommin hoidettavissa.

Katso myös: Anu Forsman on selättänyt jo neljä syöpää

Anu Forsman on selättänyt jo neljä syöpää 6:12
Vierailimme monesti syövän elättäneen Anu Forsmanin luona.

Lue myös:

    Uusimmat