Hammaslääkäri kertoo neljä syöpäoiretta – aikainen tunnistaminen tärkeää

Näin hammaslääkäripelko näkyy päivystyksessä 2:16
Pelko voi johtaa hammaslääkärikäynnin lykkäämiseen – näin ilmiö näkyy päivystyksessä.

Brittiläinen hammaslääkäri kertoo, millaisia suuoireita ei kannata sivuuttaa – ne voivat nimittäin olla merkkejä syövästä.

Suun alueet muutokset, jotka eivät ota parantuakseen, voivat olla oireita henkeä uhkaavasta sairaudesta, suusyövästä. Suomessa suun alueen syöpiä todetaan vuosittain noin 400 kappaletta, kertoo Terveyskirjasto.

Suusyövän ennuste on hyvä etenkin, jos se todetaan varhaisvaiheessa. Huolestuttavien suuoireiden tunnistaminen mahdollisimman aikaisin onkin tärkeää hoidon onnistumisen kannalta.

Lontoolainen hammaslääkäri Vikas Prinja julkaisi syksyllä TikTok-tilillään hitiksi muodostuneen videon, jolla hän nimeää suusyövän avainoireita. Niitä ovat huonosti paraneva haavauma, suun alueella ilmenevä tunnottomuus tai kihelmöinti, valkoiset tai punaiset läiskät suun sisällä sekä hampaan selittämätön heiluminen.

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Pitkään kestävä haavauma tai rupinen alue huulessa, suun limakalvon tai huulen toistuva verenvuoto tai pitkään jatkunut kipu sekä värimuutokset suussa ovat syy hakeutua tutkimuksiin.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että terveydenhuoltoon on oltava yhteydessä, mikäli suun alueen muutokset ja oireet eivät helpota kolmessa viikossa.

Erityisen herkästi lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli tupakoi tai käyttää runsaasti alkoholia, sillä nämä elintavat kasvattavat suusyövän riskiä. Myös papilloomavirustartunta lisää riskiä suun ja pään alueen syöville.

Katso alla olevalta videolta vinkit parempaan suuhygieniaan.

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan.

Lue myös:

    Uusimmat