Muistisairas äiti kieltäytyi lähtemästä lääkäriin, ja kotihoitoa antanut tytär totteli – nainen tuomittiin heitteillepanosta vanhuksen kuoltua

Vanhaa äitiään kotona hoitanut kuusikymppinen nainen tuomittiin heitteillepanosta sakkorangaistukseen. Nainen ei ollut toimittanut yli 80-vuotiasta naista sairaalaan, vaikka tämän vointi olisi sitä edellyttänyt.

Asia ratkaistiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa vastikään. Puitavana olleet asiat olivat kuitenkin tapahtuneet jo vuonna 2015, jolloin vanhus oli haettu sairaalaan. Terveyskeskuslääkäri oli hälyttänyt ambulanssin kotiin, jossa sekä vanhus että tämän tytär asuivat yhdessä.

Viisi päivää myöhemmin vanhus kuoli sairaalassa.

Hoitojakson aikana vanhuksella todettiin muun muassa oksennuksen aiheuttama keuhkokuume ja tulehtuneita painehaavaumia, jotka olisivat vaatineet leikkaushoitoa. Lisäksi vanhuksen olkanivel oli sijoiltaan ja hänellä oli murtumia vartalon luissa.

Käräjillä syyttäjä vaati naiselle rangaistusta sekä heitteillepanosta että kuolemantuottamuksesta.

Syytteiden mukaan nainen oli laiminlyönyt äitiään monin eri tavoin. Syyttäjän näkemyksen mukaan nainen ei esimerkiksi ollut tarjonnut vanhukselle tarpeeksi ravintoa tai toimittanut tätä sairaalaan silloin kun kuului.

Syyttäjän mukaan nainen oli aiheuttanut täten aiheuttanut äitinsä kuoleman.

Nainen kiisti rikokset

Oikeudessa nainen kiisti rikokset.

Naisen mukaan hän ei ollut laiminlyönyt äitinsä hoitoa. Hän myös kertoi, että äidin tahtona oli koko ajan ollut, ettei häntä saisi toimittaa sairaanhoidon piiriin.

Naisen mukaan hänen äitinsä oli halunnut, että häntä hoidettaisiin kotona, ja tähän toiveeseen hän oli vastannut. Hän kertoi olevansa itse erikoissairaanhoitaja ja olevansa kykenevä hoitamaan äitiä kotona.

Kuolemantuottamusta nainen ei ollut puolustuksensa mukaan aiheuttanut, sillä vanhus oli ollut sairaalassa jo 5 päivää ennen kuolemaa.

Äidin pyynnöllä ei ollut väliä

Oikeuskaan ei nähnyt vanhuksen kuolemaa tyttären syyksi, mutta katsoi tämän syyllistyneen heitteillepanoon. Oikeuden mukaan nainen oli laiminlyönyt toimittaa äitinsä vajaaravitsemustilan ja painehaavojen edellyttämään hoitoon.

Oikeus ei pitänyt mahdollisena, ettei tytär olisi ymmärtänyt äitinsä terveydentilan vaarantuvan kotihoidossa, olihan hän sentään erikoissairaanhoitaja. Oikeus ei myöskään pitänyt mahdollisena, ettei nainen olisi huomannut äitinsä vaivoja. Kaksikko oli kuitenkin ollut hyvin läheinen ja tiiviisti tekemisissä.

Riidatonta oli oikeuden mukaan se, ettei äiti olisi iästään ja terveydentilastaan johtuen kyennyt itse hankkimaan itselleen apua.

Oikeus myös kyseenalaisti tyttären väitteen siitä, että äiti olisi kieltänyt toimittamasta itseään sairaanhoidon piiriin – tai tarkemmin sen, että tällaisella pyynnöllä olisi ollut painoarvoa.

Vanhuksella oli nimittäin oikeuslääkärin arvion mukaan erittäin todennäköisesti ollut Alzheimer. Tähän viittasivat ruumiinavauksessa vanhuksen aivoista löydetyt tautiin sopivat muutokset sekä osaltaan myös se, että todistajan mukaan tytär oli kertonut äitinsä kärsivän muistisairaudesta.

Oikeuslääkärin arvion mukaan äiti ei ollut enää kotihoidon loppuvaiheessa kyennyt arvioimaan omaa terveydentilaansa ja hoidon tarvettaan. Käräjäoikeudenkaan mukaan äidin mahdollisella hoidosta kieltäytymisellä ei tämän johdosta ollut merkitystä asian tarkastelussa.

Kaikkea ei laskettu tyttären syyksi

Muilta osin syytteet kaatuivat, myös heitteillepanon kohdalla.

Oikeus ei siis laskenut tyttären syyksi esimerkiksi sitä, että vanhuksella todettiin sairaalassa joitain muita vaivoja, kuten keuhkokuume, sijoiltaan mennyt olkapää ja murtumia luissa. Nämä vammat olivat joko vanhempia tai ei löydetty näyttöä siitä, että ne olisivat vaatineet äidin toimittamista sairaalaan tai lääkärin vastaanotolle sinä aikana, jota syyte koski.

Niin ikään näyttämättä jäi oikeuden mukaan se, että tytär olisi laiminlyönyt ravinnon tarjoamisen äidilleen. Vanhus oli kyllä vajaaravitsemustilassa, mutta sitä ei katsottu tyttären syyksi. Sen sijaan tyttären olisi täytynyt huolehtia, että äiti pääsee sairaalaan.

Kuolemantuottamus-syyte kaatui, koska kuolemansyylausunnossa vanhuksen välittömäksi kuolinsyyksi oli kirjattu keuhkokuume ja näyttämättä jäi, että tauti olisi ollut havaittavissa äidin ollessa vielä kotihoidossa. Oikeudessa esitetyn näytön perusteella äidin kuolema ei siis ollut tyttären ennakoitavissa.

Heitteillepanosta rangaistukseksi naiselle määrättiin 20 päiväsakkoa, joista jää hänen tuloillaan maksettavaa yhteensä 380 euroa.

Käräjäoikeus ratkaisi asian viime viikolla. Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Katso myös: Miten vanhukset näkevät omaisiaan talvella, kun ulkona ei voi enää tavata? MTV tutustuu vanhainkodin tapaamiskoppiin

Lue myös:

    Uusimmat