Turun Kupittaan sairaalan hoitaja tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä – löi sängyssä maannutta vanhusta nyrkillä

Turun Kupittaan sairaalan hoitaja on tuomittu potilaan törkeästä pahoinpitelystä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Oikeus katsoi, että vanhuspsykiatrian G1-osaston hoitaja löi sängyssä maannutta yli 80-vuotiasta potilasta nyrkillä rintakehään ja vatsaan. Rikos tapahtui vuonna 2009.

– Pahoinpitely on ollut erittäin raaka ja julma, kun kohteena on ollut vuonna 1929 syntynyt, puolustautumiskyvyttömänä sängyssä makaava mies, tuomiossa todetaan.

Hoitaja kiisti syytteen ja sanoi, että potilas oli niellyt palan vaahtomuovipatjaa ja hän takoi tätä selkään estääkseen potilasta tukehtumasta.

Öistä tapausta todisti hoitajan tuolloinen työpari. Hoitajan puolustuksen mukaan todistaja oli ymmärtänyt tilanteen väärin. Oikeus ei pitänyt sitä uskottavana.

– Maallikon mielestä varmaankin (syytetyn) kertoma selkään taputtaminenkin näyttäisi "raflaavalta" ja pahoinpitelyltä. Todistaja ei kuitenkaan ole maallikko. Ammattinsa nojalla hänen on täytynyt ymmärtää, mikä ero on sillä, että yritetään estää tukehtuminen ja sillä, että pahoinpidellään, tuomiossa todetaan.

Mies tuomittiin vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Häntä syytettiin lisäksi virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta syyte hylättiin.

Moitteita toimintatavoista ja johtamista

Jutussa oli syytettynä myös kaksi muuta G1-osaston mieshoitajaa muun muassa virkavelvollisuuden rikkomisesta. Heidän syytteensä kaatuivat.

Hoitajien syytettiin esimerkiksi antaneen potilaille lääkkeitä ilman lääkärin lupaa. Oikeuden mukaan epäselväksi kuitenkin jäi, kenestä tai kuinka monesta potilaasta oli kyse, kuinka paljon lääkkeitä oli annettu tai milloin epäillyt rikokset olivat tapahtuneet.

Vaikka rikos jäi näyttämättä, oikeus piti moitittavana osaston toiminnassa ilmenneitä puutteita.

– Vaikka rikollinen menettely on jäänyt näyttämättä, on virheelliset toimintatavat sekä huono johtaminen katsottava näytetyksi, oikeus sanoi tuomiossaan.

Todistaja pelkäsi potkuja

Oikeudessa todistajat kertoivat myös G1-osaston huonosta ilmapiiristä. Tuomitun hoitajan työpari kertoi, ettei pitkään uskaltanut ilmoittaa pahoinpitelystä, koska pelkäsi että saa potkut. Nainen kertoi myös tehneensä syytetystä miehestä useita huomautuksia, jotka eivät olleet johtaneet mihinkään. Oikeus piti naisen kertomaa uskottavana.

Toisen todistajan mukaan osaston koko lääkitysjärjestelmä oli "harmaalla alueella" ja hoitokulttuuri "20 vuoden takaa".

Hoitajien puolustus kyseenalaisti todistajien kertomaa muun muassa sillä perusteella, että nämä eivät olleet työskennelleet alalla yhtä pitkään kuin syytetyt. Oikeuden mukaan asialla ei ollut merkitystä.

– Todistajat ovat joka tapauksessa ammattiinsa koulutettuja ja ainakin jonkin aikaa tehneet käytännön hoitotyötä, joten väite todistajien "tunteenomaisesta" suhtautumisesta syytettyjen toimintaan ei käräjäoikeuden näkemyksen mukaan pidä paikkaansa, tuomiossa todetaan.

Päinvastoin oikeus piti mahdollisena, että todistajat olivat saaneet koulutuksen siihen, miten potilaita pitää kohdella kun taas syytetyillä ei koulutusta ollut tai he eivät olleet välittäneet sen päivittämisestä tai noudattamisesta.

Yksi hoitaja sai keväällä sakkoja

Toukokuussa yksi Kupittaan sairaalan hoitaja tuomittiin potilaan pahoinpitelystä päiväsakkoihin. Pahoinpitely tapahtui vuoden 2015 lopulla.

Käräjäoikeuden mukaan hoitaja painoi polvella potilaan kurkkua, kun tätä oltiin asettamassa yöksi magneettivöihin.

Hoitaja tuomittiin pahoinpitelystä 40 päiväsakkoon. Hoitajan maksettavaksi tuli sakkoa 560 euroa.

Tuomioon on haettu valituslupaa hovioikeudesta. 

Lue myös:

    Uusimmat