Mies ja nainen vangittiin laajasta vanhusten huijausvyyhdistä – poliisi etsii valepankkivirkailijoiden uhreja ja kehottaa töykeyteen huijareita kohtaan

8:37
Huijarit ja hakkerit rakentavat kansalaisten luottamusta.

Oulun käräjäoikeudessa vangittiin tänään 36-vuotias mies ja nainen todennäköisin syin epäiltynä useista vanhuksiin kohdistuneista petoksista, tiedottaa poliisi.

Polisii kuvailee rikoksia "valepankkivirkailijapetoksiksi".

Epäillyt ovat poliisin mukaan loppusyksyn aikana huijanneet vanhuksia esiintymänä pankin työntekijänä rahallisen hyödyn toivossa.

– Tekaistuilla selityksillä ja hyvillä puhelahjoilla varustautuneet rikoksesta epäillyt olivat saaneet uhrinsa luovuttamaan pankkitunnuksien tunnusluvut ja PIN- koodit, poliisi kuvailee.

Osa rikoksen uhreista ei tiedossa

Uhreja rikoskokonaisuudessa on Kolarista, Laihialta ja Nivalasta, ja vahinkojen yhteismäärä on yli 30 000 euroa. Rikoksia tutkitaan muun muassa törkeinä petoksina. Epäillyt kiistävät rikokset. 

Poliisin tiedossa on useiden tekojen jääneen yritykseksi. Kaikki tapaukset eivät kuitenkaan ole välttämättä virkavallan tiedossa, ja poliisi toivoo uhreja ilmoittamaan tapahtuneesta poliisille.

– Esitutkinnassa on ilmennyt vahvoja viitteitä siitä, että uhreiksi on mahdollisesti joutunut henkilöitä, jotka syystä tai toisesta eivät ole asiasta poliisille ilmoittaneet. 

Poliisi: "Älä anna periksi"

Poliisi muistuttaa, ettei pankkitunnuksia tule antaa kenellekään, eikä poliisi tai pankki koskaan tarvitse asiakkaan tunnuksia.

– Huijari voi olla sitkeä puhelimessa, mutta älä anna periksi. Saat olla töykeä ja sulkea puhelimen. Mikäli huomaat tulleesi huijatuksi, älä epäröi, vaan ole välittömästi yhteydessä poliisiin, poliisi neuvoo.

Poliisi kehottaa omaisia opastamaan iäkkäitä vanhempiaan, jotta vastaavilta rikoksilta vältyttäisiin jatkossa.

Poliisin arvio on, että edellä mainitun kaltainen rikollisuudenalan kasvu jatkaa kiihtymistään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja