Muista tarkistaa ja korjata veroilmoitus – lue vinkit!

Muistathan tehdä tarvittavat korjaukset veroilmoitukseesi? Tarkista omasta ilmoituksestasi, onko viimeinen palautuspäiväsi 7.5. vai 15.5.

– Kun saat esitäytetyn veroilmoituksen, käy se huolella läpi. Täydennä puuttuvat tiedot ja korjaa mahdolliset virheet, Veronmaksajain Keskusliiton johtava lakimies Päivi Kaari muistuttaa.

Korjaukset ja täydennykset voi tehdä myös sähköisesti osoitteessa www.vero.fi/veroilmoitus. Tarkista, että tiedot pitävät paikkansa ja korjaa tarvittaessa.

Veroilmoituslomakkeelta kannattaa tarkistaa esimerkiksi työmatkoja koskeva kohta 3.5. Kaari muistuttaa, että matkakulut eivät siirry vuoden vaihteessa saapuvalta perusverokortilta esitäytetylle veroilmoitukselle, vaan ainoastaan silloin, kun hankit uuden verokortin eli niin sanotun muutosverokortin.

– Älä vähennä itse omavastuuosuutta, vaan merkitse matkakulut kokonaan esitäytetylle veroilmoitukselle.

– Asunnon ja työpaikan välisten matkakustannusten yläraja on 7 000 euroa. Omavastuu on 600 euroa, joten saat täyden vähennyksen, jos matkakulusi ovat olleet vähintään 7 600 euroa viime vuonna, Kaari kertoo.

– Jos olet kuitenkin ollut osan vuotta työttömänä, omavastuu on alempi kuin 600 euroa, eli siinä tapauksessa alle 600 euron matkakulutkin kannattaa ilmoittaa, hän jatkaa.

– Jos käytät työsuhdematkalippua, merkitse kulut vähentämättä työsuhdematkalipun arvoa. Verottaja tekee vähennyksen viran puolesta.

Tulonhankkimiskuluja?

Lomakkeelle selvitetään myös asunnon ja työpaikan välisistä matkakuluista pyydetyt muut tiedot. Vähennys lasketaan muun selvityksen puuttuessa niin, että säännöllisessä ansiotyössä olevalla katsotaan olevan 22 työpäivää kuukaudessa ja 11 työssäolokuukautta vuodessa.

– Jos työskentelet vakituisesti vieraalla paikkakunnalla, voit vähentää asunnon ja työpaikan välisinä matkoina myös matkan perheen luokse vakituiselle asuinpaikkakunnallenne kerran tai kaksi viikossa, Kaari ohjeistaa.

Tulonhankkimiskulut kannattaa ilmoittaa, jos niitä on yli 620 euroa.

– Voit tehdä esimerkiksi työhuonevähennyksen tai vähentää ammattikirjallisuuden ja työssä käytettävien laitteiden hankintamenoja, Kaari kertoo.

Tarkista tiedot ja korjaa tai täydennä niitä tarvittaessa. Jos ilmoituksessa on korjattavaa, se on palautettava toukokuussa. Ilmoituksen viimeinen palautuspäivä on merkitty ilmoitusosaan. Tarkista omasta ilmoituksestasi, onko viimeinen palautuspäiväsi 7.5. vai 15.5.

– Tärkeintä on ilmoittaa kaikki tulot oikein määräpäivään mennessä. Jos et kuitenkaan jostakin syystä saa kaikkia vähennyksiä palautuspäivään mennessä selville, voit täydentää veroilmoitusta palautuspäivän jälkeen.

LUE MYÖS:

Katso Huomenta Suomen Markkinaraati: Vieläkö on varaa veronkiristyksiin?

(MTV LIFESTYLE – STT)

Lue myös:

    Uusimmat