Säästä rahaa – energiatehokkuutta asumiseen näillä vinkeillä

Rahaa voi säästää pienillä teoilla. Lue, mitä voit tehdä omassa kodissasi pienentääksesi energiankulutustasi.

Taloyhtiöissä kulutetaan peräti 10 prosenttia kaikesta Suomessa käytettävästä energiasta.

– Tehokkain ja halvin keino vähentää turhaa energiankulutusta on kertoa asukkaille ymmärrettävästi energia-asioista, Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen sanoo.

Yli kolmannes taloyhtiön hoitokuluista muodostuu lämmityksestä, vedestä ja sähköstä. 60-neliöisessä kerrostaloasunnossa asuva maksaa asumisen energiasta noin 1 500 euroa vuodessa. Järkevällä energiankäytöllä rahaa voi kuitenkin säästää.

Teetkö siis kaiken voitavasi kotonasi, jotta energiankulutus pysyy kohtuudessa vai voisitko kenties vielä säästää jostain? Jos pidät valoja päällä kaikissa huoneissa aina ja elektroniikkalaitteet pysyvät päällä yötä päivää, tuhlaat energiaa aivan turhaan. Säästä selvää rahaa ja katso, olisiko seuraavista vinkeistä sinulle hyötyä.

Kokeile seuraavia tapoja pienentää energiankulutusta:

1. Valaistus

– Ulkotiloissa kannattaa käyttää energiansäästölamppuja ja kaikista paras olisi, jos ne toimisivat valokytkimellä.

– Älä sytyttele ja sammuttele valoja.

– Huolehdi siitä, etteivät valot ole turhaan päällä. Hyödynnä päivänvalo. Sammuta valot niistä huoneista, joissa et juuri sillä hetkellä oleskele, sillä tyhjiä huoneita on turha valaista. Jos olet huoneesta pois vähintään 10 minuuttia, sammuta siis valot.

– Pyyhi säännöllisesti pölyt valaisimista. Pöly nimittäin vähentää lampun valotehoa.

2. Keittiö ja kodinkoneet

– Jääkaapin ja pakastimen takaosat on hyvä pitää puhtaina. Myös tuuletuskanavien tulee olla avoinna.

– Älä pakkaa jääkaappia liian täyteen ruokaa älälä availe ovea turhaan. Ota huomioon herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden turvalliset säilytyslämpötilat ja huomioi niiden puitteissa se, onko jääkaappisi kuitenkin asetettu tarpeettoman kylmälle lämpötilalle. Yksi aste kylmempään lisää sähkönkulutusta jopa viisi prosenttia.

– Muista sulattaa pakastin pari kertaa vuodessa.

– Kun ostat kodinkoneita, muista, että A-luokan koneet kuluttavat vähiten energiaa. Samalla on kuitenkin hyvä huomioida, että todellinen energiankulutus riippuu myös käytöstä. Esimerkiksi vääränlaiset käyttötavat tai laitteen sijoittaminen väärään paikkaan voivat moninkertaistaa sähkönkulutuksen.

– Jos mahdollista, pese pyykit mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa. Pesetkö pyykkejä liian usein? Mieti, tarvitseeko paitaa todella pestä yhden käyttökerran jälkeen, jos ei se haise pahalta eikä se ole likaantunut.

3. Viihdekäyttö

– Käynnistä laite vasta, kun tarvitset sitä ja sammuta elektroniikkalaitteet käytön jälkeen. Tietokoneen jättäminen lepotilaan yöksi voi viedä yllättävänkin paljon sähköä.

– Katkaisijalla varustetun jatkojohdon avulla saat virrat pois kerralla useammastakin eri laitteesta.

– Jos pohdit kannettavan ja pöytätietokoneen välillä, huomioi, että kannettava tietokone kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä.

– Harkitsetko uuden television ostoa? Mitä suurempi näyttö televisiossasi on, sitä enemmän se kuluttaa sähköä.

Katso myös: Huomenta Suomi – Asumiskulut kuriin fiksuilla energiavalinnoilla (vuodelta 2013):

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat