Muista tämä halloween-asua viimeistellessäsi: Värikkäiden piilolinssien käytön seuraukset voivat olla ikävät!

Silmätulehdustartuntoja liikkeellä – mikä avuksi? 7:06
KATSO MYÖS: HUS:n eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella kiersi vuonna 2017 poikkeuksellisen ärhäkkää silmätulehdusta. Miten suojautua silmätulehdustartunnoilta? Katso keskustelua yllä olevalta videolta!

Halloweenia ei kannata juhlia turvallisuudesta välittämättä. Specsaversilta muistutetaan efektipiilolinssien vaaroista.

Klarnan teettämän selvityksen mukaan joka viides suomalainen aikoo pukeutua tänä vuonna halloween-asuun ja suomalaisten suosikkiasut ovat sisäkkö ja enkeli. Selvitys toteutettiin 18 maassa, ja Suomesta kyselyyn vastasi yli tuhat henkeä. Suosikkiasujen listalla komeilevat myös kummitus ja luuranko. Viime aikoina myös klovniasujen tilausmäärät ovat kasvaneet.

Suomi komeilee 18 maan listalla ykkösenä, mitä tulee todennäköisyyteen sen suhteen, että oma halloween-asu on identiteetin peittävä. Hauskaan asuun pukeutuvien listalla suomalaiset ovat puolestaan liki häntäpäässä, sijalla 16.

Moni halloweenia juhlistava saattaa viimeistellä pelottavan asunsa näyttävillä ja värikkäillä piilolinsseillä. Optikkoketju Specsavers varoittaa kuitenkin juhlijoita tiedotteessaan efektipiilolinssien vaaroista. Piilolinssien vaaroista uutisoi BBC jo muutama vuosi sitten. Vuonna 2018 uutisoimme tuolloin 11-vuotiaasta, paholaiseksi pukeutuneesta Emeliestä, joka menetti näkönsä päiviksi värikkäitä piilolinssejä käytettyään.

Vahinkoa voi syntyä, jos linssi on esimerkiksi valmistettu hyväksymättömästä materiaalista tai jos käyttäjän silmät eivät sovellu linssin käyttöön.

Toukokuussa voimaan astui lääkinnällisten laitteiden tuoteturvallisuusasetus, jolla pyritään varjelemaan lääkinnällisiä laitteita käyttävien ihmisten terveyttä. EU:n säädös koskee kaikkia, jotka valmistavat, markkinoivat tai myyvät laitteita käytettäväksi Euroopan talousalueella. Jatkossa siis "halloween-linsseillekin" tulee tiukempia vaatimuksia.

Huono hygienia voi johtaa tulehduksiin

Huonon, silmille vahingollisen materiaalin lisäksi efektilinssien käytössä vaarana on huono hygienia.

– Väärin käytettyinä piilolinssit voivat nimittäin aiheuttaa tulehduksia ja jopa heikentää käyttäjän näkökykyä, toteaa Specsavers Itäkeskuksen optikko-yrittäjä Marina Åkerlund  tiedotteessa.

Muista nämä, kun käytät efektilinssejä halloweenina:

  • Käsittele linssejä aina puhtain käsin, ja aseta linssit silmiin jo ennen meikkausta.
  • Puhdista linssit kunnolla käytön jälkeen. Älä puhdista linssejä kraanavedellä.
  • Älä jaa samoja linssejä kaverin kanssa.
  • Kosteuttavat silmätipat voivat lisätä käyttömukavuutta.
  • Heitä kertakäyttölinssit heti roskiin, kuukausilinssit säilyvät oikein säilytettyinä kotelossaan kuukauden.
  • Älä mene nukkumaan piilolinssit silmissä, elleivät linssit ole yli vuorokauden käyttöön sopivat.

Pahimmassa tapauksessa pysyviä vammoja silmiin

Efektipiilolinssejä ei missään nimessä tule jakaa kaverin kanssa, eikä samoja linssejä saa käyttää vuodesta toiseen.

– Jokaisella meistä on omanlaisemme bakteerikanta, ja taudit voivat levitä jaettujen linssien kautta. Yhteisiä linssejä ei siksi missään nimessä kannata hankkia. Koska efektilinssit ovat niin sanottuja kuukausilinssejä, on pakkauksen avaamisen jälkeen käyttöaikaa vain kolmekymmentä vuorokautta riippumatta siitä, kuinka monta päivää linssejä on pidetty silmissä, jatkaa Åkerlund.

Samoja linssejä ei siis tule käyttää kuukaudesta toiseen.

Linssien käytön seurauksena voi olla vain hetken kestävää epämukavuutta mutta myös esimerkiksi sarveiskalvon haavaumia tai kivuliaita infektioita. Pahimmassa tapauksessa pysyviä vammoja ja näön heikkenemistä.

Kannattaa muistaa, että myös tavallisten piilolinssien käyttöön voi liittyä infektioriski, jos hygienia ei ole kunnossa tai ohjeita ei noudateta. Esimerkiksi tämä nainen oli menettää näkönsä käytettyään piilolinssejä 10 tuntia putkeen, eli kaksi tuntia ohjeistettua pidemään. Eräs silmälääkäri jakoi puolestaan karmivat kuvat piilolinssit silmissä nukkumisen seurauksista. Kuvat nähtyään ei voi olla muistamatta, että vain yötäpäivää-linssit soveltuvat käytettäväksi myös nukkuessa.

Nappaa vinkit halloween-meikkiin:

Glitternistin “verinen” Halloween-meikki 0:59
Meikkiartisti näyttää, miten sekoitat glitter-tekoverta ja loihdit itsellesi karmaisevan Halloween-meikin.

Lähteet: Specsavers, Klarna

Lue myös:

    Uusimmat