Mainos

MTV3: Lahdessa lisää dopingtapauksia

Lahden MM-hiihtojen yhteydessä otetuissa hemoglobiinitestien jatkotutkimuksissa on selvinnyt, että Lahdessa hiihti useita kymmeniä veren manipulaatioon syyllistyneitä urheilijoita.

Kansainvälisen Hiihtoliiton FIS:n epävirallisten testien mukaan jo Salt Lake Cityn esiolympialaisissa tammikuussa löytyi 25 prosentilta testatuista urheilijoista merkkejä veren manipulaatiosta. Lahdessa prosenttiosuus oli vielä suurempi.

FIS teki Lahdessa omaa tutkimustaan, jonka perusteella kehitetään myöhemmin virallistettavaa, luotettavaa EPO-testiä. EPO-hormoni on dopingaine, jolla pystytään kasvattamaan veren punasolujen määrää ja kokoa.

Lahdessa kaikki ennen suoritustaan hemoglobiinitestiin joutuneet hiihtäjät allekirjoittivat dokumentin, jossa he lupasivat, että näytettä saa analysoida tutkimuskäyttöön. Suomalaisista testissä olivat Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi ja Janne Immonen.

Lahden tulokset on pidetty salassa, mutta MTV3.n eri lähteistä saamien tietojen mukaan usean kymmenen urheilijan näytteessä oli merkkejä manipulaatiosta. Tieto ei yllätä entistä päävalmentaja Kari-Pekka Kyröä. Kyrö sanoo, että hänellä on ollut samansuuntainen näppituntuma tilanteesta. Kyröllä on ollut asiasta myös joitakin yksittäisiä tietoja.

Kuopiossa tehdyissä analyyseissa selvisi, että Hemohesin ohella plasmalaajentajista käytössä olivat jääplasma ja albumiini. Punasolujen koostumuksesta voitiin vetää myös johtopäätöksiä EPO:n käytöstä. Myös muista punasolujen määrää lisäävistä aineista oli merkkejä.

Kansainvälisen Hiihtoliiton lääketieteellinen komitea on tehnyt raportin tuloksista. Se on jo toimitettu WADA:lle, Kansainväliselle Antidoping-toimistolle. Ensi viikonloppuna se luovutetaan myös FIS:n hallituksen jäsenille. Suomea hallituksessa edustaa Esko Aho.

Kyrö toivoo FIS:n hallituksen julkistavan raportin.
- Jos tehdään virallista tutkimusta, ei esille tulleita tosiasioita voida painaa villaisella, sanoo Kyrö.

Lisää aiheesta urheilusivuillamme:
Kyrö: Manipulaatio ei ole vain hiihdon ongelma

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.