Ukraina: Lähes kaikki Lymanin kaupungin venäläissotilaat kuolleet tai vangittu – MTV seurasi sotaa 1.10.

1:02
Ukraina julkaisi videon sotilaistaan heiluttamassa maan lippua Lymanin kaupungin sisäänkäynnillä

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 1. lokakuuta. Sunnuntain seurantaan pääset tästä.

 • Ukraina: Venäläisjoukot saarrettu Lymanissa
 • Venäjä: Venäläisjoukot ovat lähteneet Lymanista
 • Presidentti Zelenskyi: Ukraina hakee virallisesti Naton jäsenyyttä
 • Sopimukset itäisen Ukrainan alueiden liittämisestä Venäjään on allekirjoitettu Kremlissä
 • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä perjantaina 30.9.
 • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
 • Suomi sulki rajansa venäläisturisteilta torstain ja perjantain välisenä yönä
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.32: Ukraina: Lähes kaikki Lymanin kaupungin venäläissotilaat kuolleet tai vangittu

Ukrainan puolustusministeriö kertoo Twitterissä, että lähes kaikki Lymanin kaupunkiin sijoitetut venäläissotilaat ovat joko kuolleet tai joutuneet vangiksi.

Aiemmin päivällä Ukraina sanoi omien joukkojensa saapuneen kaupunkiin. Ukrainan puolustusministeriön Twitter-tilillä näkyy video, jossa sotilaat kiinnittävät Ukrainan lipun Lymanin nimikilpeen.

22.43: IAEA:n pääjohtaja Kiovaan ja Moskovaan ensi viikolla

Kansaivälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi aikoo keskustella ensi viikolla Moskovassa ja Kiovassa turvavyöhykkeen luomiseksi Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille. Turvavyöhyke pyritään saamaan aikaiseksi niin nopeasti kuin mahdollista, kertoo IAEA lausunnossaan.

21.35: Zelenskyi: Taistelut jatkuvat edelleen Lymanissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan taistelut jatkuvat edelleen Lymanin kaupungissa. Venäjä oli ilmoittanut aiemmin päivällä joukkojensa perääntyneen Lymanista, jottta joukot eivät jäisi ansaan.

18.55: The Kyiv Independent: Krimin niemimaalla sijaitsevalta Venäjän sotilaslentokentältä on raportoitu räjähdyksiä

Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla on raportoitu Venäjän sotilaslentokentällä tapahtuneista räjähdyksistä. Asiasta kertoo ukrainalaislehti The Kyiv Independent.

Venäjän miehittämän Sevastopolin alueen johtajan mukaan "Belbekin lentokentällä tapahtui hätätilanne", kirjoittaa The Kyiv Independent.

Belkekin sotilaslentokenttä sijaitsee Sevastopolin lähettyvillä.

Sosiaalisessa mediassa leviää videoita, joiden väitetään kuvaavan lentokentältä nousevaa savua.

0:19
Videon kerrotaan näyttävän, kuinka sankka savupilvi kohoaa taivaalle sotilaslentokentällä.

17.22: Tshetshenian presidentti Kadyrov: Venäjän kannattaisi harkita ydinaseen käyttämistä Lymanin tappion jälkeen

Tshetshenian tasavallan presidentti Ramzan Kadyrovin mukaan Venäjän kannattaisi harkita alhaisen tehon ydinaseen käyttämistä Ukrainassa Lymanin tappion jälkeen. Asiasta kertoo Reuters.

Kadyrov on tukenut voimakkaasti Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Telegram-päivityksessään hän kritisoi Venäjän komentajia Lymanista vetäytymisestä.

17.09: Venäjä: Venäläisjoukot ovat lähteneet Lymanista

Venäjän puolustusministeriön mukaan venäläisjoukot ovat poistuneet Itä-Ukrainan Lymanin kaupungista. Asiasta kertoo Venäjän valtiomedia RIA.

Tietoa ei ole vahvistettu.

Puolustusministeriö sanoo venäläisjoukkojen vetäytyneen, koska niitä uhkasi saarroksiin joutuminen.

Brittilehti Economistin toimittajan ukrainalaislähteen mukaan reilu tunti sitten venäläisjoukkoja oli vielä Lymanissa. Lähteen mukaan monet sotilaista eivät ole kyenneet pakenemaan ukrainalaisjoukkojen piiritystä.

Ukraina on kuluneella viikolla hyökännyt menestyksekkäästi erityisesti Lymanin kaupungin pohjoispuolella.

16.54: Ukrainan presidentin neuvonantaja: Neuvottelut "mahdollisia", mutta eivät Putinin kanssa

Venäjän presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mihailo Podolyakin mukaan neuvottelut Ukrainan ja Venäjän välillä ovat "mahdollisia", mutta eivät Venäjän nykyisen presidentin kanssa.

Perjantaina presidentti Zelenskyi totesi, ettei Ukraina suostu neuvottelemaan presidentti Vladimir Putinin kanssa.

– (Voimme neuvotella sellaisen presidentin kanssa), joka lähestyy todellisuutta asiankuuluvasti, Podolyak sanoo Twitterissä.

Ukraina on läpi syyskuun onnistunut tekemään menestyksekkäistä vastahyökkäyksiä Koillis- ja Itä-Ukrainassa. Venäjä ei ole myöskään onnistunut täysin pysäyttämään Ukrainan etenemistä Etelä-Ukrainassa Hersonin alueella. Samaan aikaan Venäjän hyökkäykset ovat tuottaneet vain marginaalista tulosta.

16.43: ISW: Putin kutsui sotabloggareita kuuntelemaan puhettaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin kutsui joitain venäläisiä sotabloggareita ja -kirjeenvaihtajia kuuntelemaan perjantaista puhettaan Moskovaan, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Sotabloggarit ovat viime päivinä päässeet kertomaan näkemyksiään sosiaalisen median lisäksi myös Venäjän televisiossa. ISW arvioi tämän johtuvan siitä, että Putin yrittää saada nämä sotaa kannattavat nationalistit puolelleen sensuroinnin sijaan.

Useilla sotabloggareilla on Telegram-viestipalvelussa satojatuhansia seuraajia. Tärkeimmät kanavat kannattavat Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa, mutta ovat olleet ajoittain kriittisiä tavasta, jolla Kreml on taisteluita käynyt.

Useat suositut Venäjä-mieliset sotabloggaajat ovat esimerkiksi vaatineet liikekannallepanoa jo pidemmän aikaa. Erityisesti venäläisjoukkojen katastrofaalinen joenylitysyritys toukokuussa ja Ukrainan menestyksekäs vastahyökkäys Harkovan alueella syyskuussa saivat sotakommentaattorien äänenpainot kovenemaan.

16.30: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 530 sotilasta ja 16 panssarivaunua

Venäjä on menettänyt viimeisen vuorokauden aikana 530 sotilasta, väittää Ukrainan armeija päivittäisessä arviossaan. Viime päivinä vastaava luku on pyörinyt 400 ja 550 välillä.

Ukraina sanoo Venäjän lisäksi menettäneen päivän aikana muun muassa helikopterin, 16 panssarivaunua, 17 panssariajoneuvoa sekä yhdeksän tykkiä ja raketinheitintä.

Ukrainan kertomia Venäjän tappiolukuja ei ole vahvistettu. Venäjä on Ukrainan tapaan ollut läpi sodan varsin vaitonainen omista tappioistaan. Ulkopuolisten arvioiden mukaan Venäjä on menettänyt sodassa kymmeniätuhansia taistelijoita.

15.59: Ukraina sanoo 20 siviilin kuolleen Venäjän tulitettua autosaattuetta

Ukrainan turvallisuuspalvelu kertoo, että 20 siviiliä kuoli Venäjän epäsuorassa tulituksessa viime kuun lopulla. Isku siviilikulkueeseen tehtiin Ukrainan mukaan niin sanotulla harmaalla alueella Ukrainan ja Venäjän hallitsemien alueiden välissä.

Ukraina ei tarkentanut iskun tekopäivää.

Turvallisuuspalvelun lausunnossa kerrotaan, että iskun kohteeksi joutuneessa kulkueessa oli seitsemän ajoneuvoa.

Autosaattue tuhottiin Venäjän valtaaman Svatoven ja Ukrainan hallitseman Kupjanskin välissä. Lue lisää aiheesta täältä.

13.27: Videolla Ukrainan sotilaat näyttävät edenneen Lymanin edustalle

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andriy Yermak julkaisi Twitterissä videon, jolla näkyy ukrainalaissotilaita heiluttamassa maansa lippua Lymanin kaupungin laitamilla. 

Videolla näkyvässä tervetulokyltissä lukee "Lyman".

– Lokakuun 1. päivä. Avaamme lippumme ja pystytämme sen maillemme. Lyman on Ukrainaa, uutistoimisto Reutersin mukaan yksi sotilaista sanoo videolla.

Aiemmin tänään Ukraina kertoi saartaneensa venäläisjoukot Lymanissa. Lue lisää täältä

Päivitetty sotilaan sitaatti kello 13.39.

12.38: Kastehelmi: Motti Lymanissa voi maksaa venäläisille satoja sotilaita

Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi sanoo Twitterissä, että Lymanissa on mahdollisuus todelliseen mottiin, jos Venäjä itsepäisesti pitää asemistaan kiinni.

– Ukrainan hyökkäyksen viivästyttäminen voi maksaa venäläisille satoja saarrettuja sotilaita.

Kastehelmen mukaan venäläisjoukkojen tilanne rintamalla näyttää vaikealta, ja voi olla jopa tämänhetkistä tietoa huonompi.

11.58: Ukraina kertoo saartaneensa venäläisjoukot Lymanissa

Venäjän tappio Lymanissa näyttää entistä todennäköisemmältä. Lauantaiaamuna Ukrainan asevoimat ilmoitti saartaneensa Venäjän joukot, mutta taistelut ovat yhä käynnissä.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi perjantai-iltana, että Ukraina todennäköisesti onnistuu vapauttamaan tai piirittämään Lymanin seuraavien 72 tunnin sisällä.

Ukrainan ilmoitus venäläisjoukkojen onnistuneesta saarrosta tuli lauantaina aamupäivällä.

Venäjällä on ollut Lymanissa noin 5 000–5 500 sotilasta, mutta määrä on todennäköisesti laskenut sotilaiden haavoittuessa ja menehtyessä taisteluissa.

11.40: Brittitiedustelu: Venäjän isku Zaporizhzhjassa kielii venäläisjoukkojen ampumatarvikepulasta

Venäjän perjantainen isku humanitaariseen saattueeseen Zaporizhzhjassa kielii Venäjän joukkojen ampumatarvikepulasta,  erityisesti pidemmän kantaman tarkkuusohjusten pulasta, arvioi Britannian sotilastiedustelu.

Venäjän uskotaan käyttäneen iskussa S-300-ilmatorjuntaohjuksia, jotka on suunniteltu pikemminkin lentokoneiden ja saapuvien ohjusten alasampumiseen kuin maakohteisiin käytettäviksi.

Viranomaisten mukaan 25 siviiliä kuoli ohjusten osuttua markkinapaikalle, jonne saattue oli pysähtynyt.

Venäjän asettaman miehityshallinnon mukaan saattueeseen iskivät ukrainalaiset itse.

Venäläisten isku humanitaariseen kulkueeseen jätti jälkeensä lohduttoman näyn:

1:38

9.52: Venäjä otti kiinni Zaporizhzhjan ydinvoimalan johtajan

Venäläisjoukot ovat ottaneet kiinni Zaprizhzhjan ydinvoimalan johtajan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäläispartio otti voimalaa pyörittävän Energoatomin mukaan johtaja Ihor Murashovin kiinni tämän poistuessa voimalan tiloista perjantaina iltapäivällä. Yhtiön lausunnon mukaan Murashov pakotettiin ulos autostaan ja hänen silmänsä sidottiin.

Murashovin olinpaikka ei ole tällä hetkellä tiedossa.

Lue aiheesta lisää täältä.

8.34: Biden tuomitsi Venäjän uhkailut

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi Venäjän laittomia alueliitoksia ja presidentti Vladimir Putinin puhetta perjantai-iltana.

Putin ilmoitti puheessaan alueliitoksista, mutta käytti suurimman osan puheesta länsimaiden syyttelyyn ja uhkailuun. Hän muun muassa toisti uhkauksen siitä, että Venäjä tulee ”puolustamaan alueitaan kaikin keinoin”. Viime viikolla Putin myös sanoi, ettei Venäjän varoitukset ydinaseiden käytöstä ole hämäystä.

Biden kutsui Putinin puheita vastuuttomiksi kommentoidessaan tilannetta Valkoisessa talossa perjantai-iltana. Hänen mukaansa ne ovat merkki siitä, että Putin on vaikeuksissa.

– Amerikkaa ja sen kumppaneita ei voi pelotella.

Biden osoitti sormellaan kameraa ja osoitti sanansa suoraan Putinille.

– Amerikka on täysin valmistautunut Nato-kumppaniensa kanssa puolustamaan jokaista tuumaa Naton alueella.

– Herra Putin, älä väärinymmärrä mitä nyt sanon: jokaista tuumaa.

Perjantaina, melkein välittömästi Putinin ilmoitettua laittomista alueliitoksista, Ukraina ja Nato puolestaan kertoivat Ukrainan hakuprosessin Naton jäseneksi virallisesti alkaneen.

Venäjä on liittänyt neljä ukrainalaisaluetta itseensä – katso tiivistelmä perjantain tapahtumista

2:10

7.58: Mongolia myöntää pakeneville venäläisille oleskelulupia

Mongolian maahanmuuttovirasto on päättänyt myöntää oleskeluluvat kaikille halukkaille venäläisille. Asiasta kertoo BBC.

Mongolia ilmoitti ottavansa venäläisiä vastaan Venäjän julistettua liikekannallepanon 21. syyskuuta. Etenkin Siperiasta ja köyhiltä maaseutualueilta useat ovat paenneet Mongoliaan. Venäjä on kohdistanut värväykset suurelta osin köyhiin vähemmistöseutuihin.

Tällä hetkellä venäläiset voivat matkustaa Mongoliaan 30 päivän viisumilla, jonka voi uusia kerran.

6.57: Unescon konferenssissa ulosmarssi Venäjän puheenvuoron aikana

Kymmenien eri maiden edustajat marssivat ulos Meksikon pääkaupungissa Mexicossa järjestetystä kansainvälisestä kulttuurikonferenssista vastalauseena Venäjän hyökkäyssodalle Ukrainassa.

Ulosmarssi tapahtui, kun tuli Venäjän edustajan vuoro puhua YK:n kulttuurijärjestön Unescon isännöimän kulttuuripolitiikan ja kestävän kehityksen maailmankonferenssin päätöstilaisuudessa.

Liettuan kulttuuriministeri Simonas Kairys kertoi konferenssissa, että Unesco on tutkinut sodan aiheuttamia vahinkoja liki 200 ukrainalaisessa kulttuurikohteessa, kuten museoissa, kirjastoissa ja historiallisissa rakennuksissa.

5.30: Venäjän veto-oikeuden käyttö YK:ssa oli odotettu

Venäjän veto-oikeuden käyttö oli etukäteen itsestään selvää, mutta länsimaiden toiveena oli osoittaa Venäjälle sen eristyneisyys Ukrainan sodan vuoksi sekä viedä asia eteenpäin YK:n yleiskokoukseen, jossa kaikki jäsenmaat voivat äänestää eikä yksittäinen maa voi kaataa päätöslauselman hyväksymistä.

Kiina, Intia, Brasilia ja Gabon pidättäytyivät äänestämästä.

Venäjän lähettiläs Vasili Nebenzia valitti, että on ennenkuulumatonta pyrkiä tuomitsemaan jokin turvallisuusneuvoston viidestä pysyvästä jäsenmaasta, joilla on veto-oikeus.

22.46: Venäjä käytti veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa

Venäjä on käyttänyt veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvoston Ukrainan alueiden laittomasti Venäjään liittämistä koskevassa päätöslauselmassa, jossa tuomitaan Venäjän toimet.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja