Harkovan hyökkäys yllätti myös Venäjän propagandakoneiston – ja nyt sillä on kiire: "Sotabloggarit jakavat epäsuotuista videomateriaalia"

Tämä on Ukrainan sodan tilanne nyt – MPKK:n Antti Paronen antaa arvionsa 6:52
Tämä on Ukrainan sodan tilanne nyt – MPKK:n Antti Paronen antaa arvionsa

Ukrainan menestys Harkovan suunnan vastahyökkäyksessä Koillis-Ukrainassa aiheuttaa päänvaivaa Venäjän sotajoukkojen lisäksi maan propagandakoneistolle.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) raportoi, ettei Venäjän puolustusministeriö ollut valmistautunut Ukrainan onnistumiseen.

Harkovan hyökkäys tuli yllätyksenä myös Venäjän sotajoukoille, kertoo brittitiedustelu, jonka mukaan Ukrainan kärki on edennyt jopa 50 kilometriä alueella.

Britannia arvioi myös, että Ukraina lähentelee jo Kupjanskin kaupunkia. ISW arvioi toissapäivänä, että Ukraina todennäköisesti ottaa kaupungin takaisin haltuunsa seuraavan 72 tunnin aikana.

Eteneminen tarkoittanee kiirettä Venäjän propagandaosastolle. ISW:n mukaan se aiheuttaa sille myös päänsärkyä, sillä Kremlin informaatiostrategia pohjaa siihen, että hyökkäystä Ukrainaan kuvataan helppona ja moitteettomana operaationa.

– Tämä edistää tilannetietoisuuden puutetta Kremlissä ja Venäjän mediatilassa, ISW kirjoittaa.

ISW:n mukaan Venäjä tarvitsee ”merkittävästi aikaa” kehittääkseen ja levittääkseen narratiivin maan informaatiotilaan.

– Kreml ja puolustusministeriö tekivät onnistuneesti niin Ukrainan vastahyökkäyksessä etelässä, ja sotabloggarit seurasivat laajalti Kremlin linjaa.

Venäjän puolustusministeriö ei onnistunut kuitenkaan saamaan kertomusta valmiiksi Ukrainan Harkova-operaatiota varten, ISW toteaa.  

– Sotabloggarit jakavat taisteluista Venäjän joukoille epäsuotuista videomateriaalia ja kuvia, mikä dominoi Venäjän informaatiotilaa, jos puolustusministeriö ei tarjoa omaa materiaaliaan.

Venäjä on systemaattisesti poistanut pelistä itsenäisiä medioita, mikä on hämärtänyt venäläisten tietoisuutta sodasta Ukrainassa.

Juttua muokattu 10.9.2022 klo 11.38: Tarkennettu, että ISW arvioi toissapäivänä Kupjanskin valtausta. 

Lue myös:

    Uusimmat