Taas nolo tilanne venäläisille: Joukot kokemassa tappion tärkeässä Lymanin kaupungissa

1:02
Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andriy Yermak julkaisi Twitterissä videon, jolla näkyy ukrainalaissotilaita heiluttamassa maansa lippua Lymanin kaupungin laitamilla. 

Vaikka Ukrainan lippu liehuu strategisesti tärkeässä itäukrainalaisessa Lymanin kaupungissa, taistelut siellä jatkuvat, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi videopuheessaan.

Ukrainan puolustusministeriö puolestaan kertoo Twitterissä, että lähes kaikki Lymaniin sijoitetut venäläissotilaat ovat joko kuolleet tai joutuneet vangiksi.

Aiemmin päivällä Ukraina sanoi omien joukkojensa saapuneen kaupunkiin. Ukrainan puolustusministeriön Twitter-tilillä näkyy video, jossa sotilaat kiinnittävät Ukrainan lipun Lymanin nimikilpeen.

Venäjän puolustusministeriö puolestaan väitti vetäneensä joukkonsa pois Lymanista. Saartamisuhan takia joukot vedettiin Lymanista parempiin asemiin, ministeriö sanoi.

Donetskin alueen pohjoisosissa sijaitseva Lyman oli venäläisjoukkojen miehittämä toukokuusta lähtien. Ukraina on hyökännyt kaupunkiin noin viikon ajan.

Kaupungin valtaaminen on Ukrainalle merkittävä voitto, sillä Venäjä on käyttänyt Lymania logistiikka- ja kuljetuskeskuksena operaatioissaan Donetskin alueen pohjoisosassa, STT kertoo.

Venäjällä oli Lymanissa noin 5 000–5 500 sotilasta, mutta määrä on todennäköisesti laskenut sotilaiden haavoittuessa ja menehtyessä taisteluissa. Ukrainan itäisten joukkojen tiedottaja Serhii Cherevatyi sanoo, että osa venäläisjoukoista pakeni tukikohdasta.

Ukrainan puolustusministeriö julkaisi eilen videon, jolla sen mukaan näkyy Ukrainan joukkoja vapautetussa Drobysheven kylässä. MTV Uutiset ei ole pystynyt vahvistamaan videon aitoutta riippumattomista lähteistä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen Twitteristä.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ylisti joukkojensa onnistumisia Telegram-kanavallaan myöhään eilen.

– Kaikki ovat kuulleet, mitä Lymanissa, Donetskissa tapahtuu. Nämä ovat askeleita, jotka ovat meille hyvin tärkeitä, presidentti kirjoitti kiitelleen sotilaitaan.

Venäläiset sotabloggaajat kritisoivat omaa sotajohtoaan

ISW:n mukaan geopaikannetuissa videoissa näkyy, kuinka Ukrainan joukot iskivät vetäytyviin venäläisjoukkoihin Torsken kylän lähellä.

Venäläiset sotabloggaajat ovat kritisoineet Venäjän sotilasjohtoa keskittymisestä Mykolajivin pommittamiseen Lymanissa olevien joukkojen auttamisen sijaan.

Teksti jatkuu videon jälkeen.

16:22
Video: Moskovassa juhlitaan uusien alueiden liittämistä Venäjään, mutta onko Kremlillä oikeasti syytä juhlia? Katso tutkijan analyysi tilanteesta.

ISW arvioi, että Ukraina on edennyt myös kohti Kupjanskia Luhanskissa.

Ukrainan käyttämien HIMARS-raketinheitinjärjestelmillä tehtyjen iskujen raportoitiin tuhonneen esimerkiksi radioaseman ja TV-tornin Starobilskissa, sekä asfalttitehtaan Altševskissa. Venäjän joukkojen on raportoitu pitävän tehdasta tukikohtanaan.

Isku venäläisten ennestään heikolle taistelutahdolle

Eilen ISW arvioi, että Venäjän tappio Lymanissa heikentänee entisestään maan sotilaiden taistelutahtoa.

– Ukrainan tulevat takaisinvaltaukset kriittisillä Donetskin ja Luhanskin alueilla voivat työntää entisestään kiilaa sekä venäläisten nationalistien ja sotilasjohdon että venäläisjoukkojen ja heidän johtonsa välille, ISW:n katsauksessa kirjoitettiin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti eilen liittävänsä laittomasti miehittämänsä ukrainalaisalueet Venäjään ja vannoi alueita puolustettavan ”kaikin keinoin”.

Tarkka määritelmä siitä, missä liitettävien alueiden raja menee, ei vielä ole tiedossa. Kreml kertoi tarkentavansa asiaa piakkoin.

Päivitetty kello 23.49: Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Lymanin kaupungissa käydään edelleen taisteluita.

Päivitetty kauttaaltaan kello 17:39: Venäjän joukot joutuivat perääntymään tärkeästä Lymanin kaupungista.

Päivitetty kello 13:40: Lisätty presidentin kansliapäällikön julkaisema video jutun alkuun ja muokattu sananmuotoa 2. kappaleesta.

Päivitetty kello 12.41: Lisätty 4. kappaleeseen STT:n tarkennus Lymanin kaupungin strategisesta merkityksestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja