Zelenskyi: Ukrainan sotilaiden menestys ei rajoitu Lymanin kaupungin takaisinvaltaukseen – MTV seurasi sotaa 2. lokakuuta

4:31
Riku Arima taistelee Ukrainassa etulinjassa – tällainen on sodan arki.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 2. lokakuuta. Lisää uutisia sodasta voit lukea tästä.

  • Ukraina vapautti Lymanin kaupungin lauantaina
  • Presidentti Zelenskyi: Ukraina hakee virallisesti Naton jäsenyyttä
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä perjantaina 30.9.
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Suomi sulki rajansa venäläisturisteilta torstain ja perjantain välisenä yönä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.40: Zelenskyi: Ukrainan sotilaiden menestys ei rajoitu Lyman kaupungin takaisinvaltaukseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan sotilaiden menestys ei rajoitu pelkästään Lymanin kaupungin takaisinvaltaukseen. 

– Donetskin alueella sijaitsevan Lymanin vapauttaminen on noussut suosituimmaksi mediassa, mutta sotilaidemme menestys ei rajoitu Lymanin kaupunkiin, Zelenskyi totesi katsauksessaan illalla.

Zelenskyi ei kuitenkaan tarkentanut mitä muita menestyksiä hän tarkoitti.

20.49: Tutkija: Kreml elää Neuvostoliiton nostalgisessa mielikuvakuplassa – tästä syystä Putinin seuraaja tulee hallitsemaan hänen varjossaan

Venäjän nykyjohto on istunut vallassa yli kaksi vuosikymmentä. On todennäköisesti turha odottaa, että meno hirveästi muuttuisi, vaikka Putinin tilalle presidentiksi tulisi joku muu nimi, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström, joka on tutkinut esimerkiksi Venäjän sotilasstrategian muutosta.

– Venäjän valtaeliitti on niin sanotusti KGB:n kouluttamaa. He elävät Neuvostoliiton ehkä nostalgisessa mielikuvakuplassa.

Lue aiheesta lisää täältä.

20.20: Suomeen saapunut venäläistutkija povaa Putinin vallan kaatuvan kuukausissa: "Ihmiset ymmärtävät, ettei tässä presidentin seikkailussa ole järkeä"

Venäläinen historiantutkija ja oppositiohahmo Andrei Zubov on vastustanut julkisesti maansa hyökkäystä Ukrainaan alusta asti. Tilanteen kiristyminen sai hänet jättämään Venäjän ja siirtymään Suomeen.  

Zubov ylitti rajan torstaina vain pari tuntia ennen kuin Suomi kiristi venäläisten maahanpääsyä huomattavasti. Mukana tulivat vaimo sekä aikuinen poika, joka oli vaarassa joutua värvätyksi armeijaan.

Zubov uskoo, että viimeistään osittainen liikekannallepano on saanut monen venäläisten silmät avautumaan.

Hän luettelee joukon diktaattoreita, jotka ovat historian saatossa yrittäneet rajoittaa tiedonvälitystä ja siten muokata kansan mielipidettä. Nykyään se ei enää toimi, ja presidentti Vladimir Putinin hallinnolla ei hänen silmissään ole paljon aikaa.

– Ihmiset ymmärtävät, että tässä Putinin seikkailussa ei ole järkeä. Siksi uskon, että kahden-kolmen kuukauden kuluessa tapahtuu tavalla tai toisella hallinnon vaihtuminen. Tämä hallinto ja tämä sota tulevat tiensä päähän.

Lue aiheesta lisää täältä.

19.35: Putinin oljenkorret käyvät vähiin – "Täällä ei kannattaisi pelätä, mutta Kremlissä kannattaa"

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ajanut itsensä pahasti nurkkaan, ja Venäjän mahdollisuudet sodan voittamiseen Ukrainassa näyttävät yhä heikommilta. Näin arvioi Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri.

– Venäjä ei voi tehdä muuta kuin pitää kiinni jo vallatuista alueistaan. Se ei tällä hetkellä kykene suurempiin vastahyökkäyksiin, Toveri sanoo.

Toverin mukaan Putin askeltaa nyt kohti tilannetta, jossa hänen on pakko julistaa sota Ukrainaa vastaan.

– Sellaisille diktaattoreille, jotka häviävät sodan, käy nopeasti aika huonosti. Sen takia sodan julistamista viivytetään, hän arvioi.

Lue aiheesta lisää täältä.

19.03: Nöyryyttävä tappio repii Venäjää sisältä päin – sotilasjohtaja vaati ydinaseen käyttöä, mutta kaoottiset venäläisjoukot eivät siihen kykene

Tshetsheenijohtaja Ramzan Kadyrov vaati Venäjää "vapauttamaan" neljä siihen pakkoliitettyä aluetta keinolla millä hyvänsä, mukaan lukien taktiset ydinaseet.

Taktisten ydinaseiden käyttöä on vaadittu venäläisten kovan linjan patrioottien parissa ennenkin, joten siinä mielessä vaatimus ei ollut kovin yllättävä.

ISW:n mukaan Venäjä ei nykytilassa olisi kykeneväinen käyttämään taktista ydinasetta Ukrainassa, vaikka sillä onkin siihen varustelut ja koulutettuja joukkoja.

– Venäjän maavoimat muodostuvat tällä hetkellä kaoottisesta yhdistelmästä uupuneita sopimussotilaita, hätäisesti värvättyjä reserviläisiä, asevelvollisia ja palkkasotilaita, jotka eivät pystyisi toimimaan ydinaseympäristössä, ISW kirjoittaa.

Ajatushautomon mukaan alueet, joilla Venäjä ydinaseita käyttäisi, olisi sille kulkukelvotonta, mikä vain hidastaisi omien joukkojen etenemistä.

Lue aiheesta lisää täältä.

18.59: Suomalainen Riku taistelee venäläisiä vastaan etulinjassa – vastahyökkäys etenee, mutta kovalla hinnalla: "Mikään ei tule ilmaiseksi"

Suomalainen Riku Arima on toiminut vapaaehtoisena Ukrainan sodassa muutaman kuukauden. Etulinjassa viimeiset viikot viettäneen miehen mukaan hyvin etenevä Ukrainan hyökkäys vaatii kuitenkin koko ajan kaatuneita ja haavoittuneita.

Riku Arima on juuri ollut kymmenen päivää tehtävällä etulinjassa, Kupjanskin alueella Ukrainassa. Viimeisten päivien aikana Arima on muiden sotilaiden kanssa käynyt rakennuksia läpi ja ajanut venäläisiä pois alueelta.

– Periaatteessa aamusta iltaan tehtiin sitä aina siihen asti mihin päästiin. Sitten ukrainalaiset joukot tulivat yöksi ja ottivat linjan haltuun. Seuraavana aamuna jatkettiin siitä, mihin oltiin edellinen työpäivä päätetty, Arima kertoo.

Lue lisää aiheesta täältä.

4:31
Riku Arima taistelee Ukrainassa etulinjassa – tällainen on sodan arki.

17.18: IAEA huolissaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan johtajan pidätyksestä

Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) johtaja Rafael Grossi on ilmaissut huolensa ukrainalaisen Zaporizhzhjan ydinvoimalan johtajan Ihor Murashovin pidätyksestä.

Ukraina syyttää Venäjää "laittomasta pidätyksestä" ja on vaatinut Murashovin välitöntä vapauttamista.

Lausunnossaan Grossi sanoi, että voimalan johtajan vastuulla on varmistaa ydinturvallisuus sekä ydinvoimalan turvallisuus. Grossin mukaan Murashovin pidätyksellä on välitön vaikutus voimalan turvallisuuden takaamista koskevaan päätöksentekoon.

Murashov oli poistumassa perjantaina työpaikaltaan, kun hänet pidätettiin ja vietiin "tuntemattomaan suuntaan" silmät sidottuina, kertoo Ukrainan ydinvoimaloita operoiva Energoatom.

IAEA:n johtajan Grossin odotetaan matkustavan alkavalla viikolla Ukrainaan ja Venäjälle.

16.57: Paavi Franciscus tuomitsi Venäjän laittomat alueliitokset

Roomalaiskatolisen kirkon johtaja, paavi Franciscus on tuominnut Venäjän laittomat alueliitokset Ukrainassa. Paavi vetosi Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia lopettamaan sodan ja pyysi Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyia olemaan avoin rauhanneuvotteluille.

–  Tuomitsen vahvasti viime päivien aikana syntyneen vakavan tilanteen, jossa kansainvälisen oikeuden periaatteiden vastaisia toimia on jatkettu. Se lisää ydinaseiden leviämisen riskiä ja antaa aihetta pelätä hallitsemattomia ja katastrofaalisia seurauksia maailmanlaajuisesti, paavi sanoi rukoushetken yhteydessä.

Kyse oli ensimmäisestä kerrasta Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana, kun paavi kohdisti puheensa suoraan Venäjän presidentille.

Kansainvälistä yhteisöä paavi kehotti tekemään kaikkensa sodan lopettamiseksi.

16.10: Ukrainalle hankitaan 92 miljoonaa maksava asejärjestelmä

Saksa, Tanska ja Norja ostavat 16 slovakialaista Zuzana-2 kenttätykkiä Ukrainalle, kertoo Saksan puolustusministeriö. Toimitukset alkavat ensi vuonna. Aseet pystyvät ampumaan kuusi ammusta minuutissa 40 kilometrin päähän. Järjestelmät maksavat 92 miljoonaa euroa. Ukraina on ilmoittanut tarvitsevansa enemmän raskasta aseistusta torjuakseen Venäjän hyökkäyksen maahan.

14.17: Venäjän perustuslakituomioistuin tunnusti ukrainalaisalueiden liittämisen Venäjään 

Venäjän perustuslakituomioistuin on tunnustanut laillisiksi sopimukset neljän ukrainalaisalueen liittämisestä Venäjään. Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti perjantaina Venäjän liittävän itseensä neljä Ukrainalta laittomasti valtaamaansa aluetta.

Liittymisväite koskee Ukrainalle kuuluvia Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueita.

Kansainvälinen yhteisö tuomitsi hankkeen jo etukäteen. Sopimuksilla ei ole kansainvälisoikeudellista pätevyyttä eikä kyseisten alueiden asema siten ole muuttunut miksikään.

2:11
Putin liitti laittomasti neljä aluetta Venäjään – tilaisuus päättyi mahtipontiseen hurmioon

13.28: Zelenskyi julisti Lymanin kaupungin "täysin puhdistetuksi" Venäjän joukoista

– Lyman on täysin raivattu. Kiitän sotilaitamme, sotureitamme. Kunnia Ukrainalle, Zelenskyi sanoo videopuheessaan.

Venäläisjoukot vetäytyivät kaupungista jo lauantaina, mutta Zelenskyi kertoi samana iltana taisteluiden vielä jatkuvan. Tänään puolenpäivän jälkeen Zelenskyi kertoi videoviestissä kaupungin olevan täysin vapautettu.

Lymanin menetyksen on arvioitu olevan yksi Venäjän pahimmista sotilaallisista tappioista Ukrainassa aloittamansa hyökkäyssodan aikana.

12.12: Tappio Lymanissa sai venäläiset sotakommentaattorit raivoihinsa

Venäjällä sotakommentaattorit, bloggaajat ja propagandistit ovat raivostuneet Venäjän joukkojen nöyryyttävästä tappiosta, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Tappiosta syytettiin sotilasjohdon epäonnistumista lähettää apujoukkoja Lymaniin tarpeeksi nopeasti. Syyskuun 21. päivänä julistettua "osittaista liikekannallepanoa" kritisoitiin avoimesti jatkuvista byrokraattisista epäonnistumisista, ISW kertoo.

Tshetsheenijohtaja Ramzan Kadyrov vaati Venäjää "vapauttamaan" neljä siihen pakkoliitettyä aluetta keinolla millä hyvänsä, mukaan lukien taktiset ydinaseet.

10.38: Brittitiedustelu: Vetäytyminen Lymanista on poliittinen takaisku Venäjälle 

Venäläisjoukkojen vetäytyminen Lymanin kaupungista Ukrainassa tarkoittaa Venäjälle huomattavaa poliittista takaiskua, arvioi Britannian sotilastiedustelu.

Kaupunki sijaitsee Donetskin alueella, jonka Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti liittäneensä tällä viikolla osaksi Venäjää.

Lymaniin oli sijoitettu noin 5 000 venäläissotilasta, jotka Britannian tiedusteluraportin mukaan kärsivät merkittäviä lisätappioita vetäytyessään kaupungista.

Venäjän puolustusministeriö kertoi vetäneensä joukkonsa Lymanista parempiin asemiin saartamisuhan takia.

9.14: Miehitetyn Krimin tataarien johtaja STT:lle: Venäjä käyttää mobilisaatiota etniseen puhdistukseen

Venäjä käyttää mobilisaatiota Krimin niemimaan etniseen puhdistukseen sen alkuperäiskansasta tataareista. Näin sanoo Kiovassa STT:lle Krimin tataarien keskusjärjestö Mejlisin puheenjohtaja Refat Tshubarov.

Tataareja oli Krimillä järjestön mukaan ennen miehitystä noin 300 000. Vuonna 2014 Krimin asukkaista noin 13 prosenttia oli tataareja. Väestön nykykoosta kahdeksan vuoden miehityksen jäljiltä ei voida tehdä tarkkoja arvioita.

Miehitetyn Krimin ohella mobilisaation on katsottu kohdistuvan suhteettomasti etnisiin vähemmistöihin Venäjällä, mikä on herättänyt mielenosoituksia muun muassa Dagestanissa.

8.18: Videolla ukrainalaissotilaat repivät Venäjän liput alas Lymanissa

Ukraina kertoi lauantaina vapauttaneensa Lymanin kaupungin Donetskin alueella.

Lauantai-iltana Ukrainan maahanlaskujoukkojen 81. prikaati julkaisi videon, jossa ukrainalaissotilaat repivät Venäjän liput rakennuksen katolta ja heittävät maahan. Tilalle he nostavat Ukrainan lipun.

0:41

– Tänään Ukrainan asevoimat, tarkemmin sanottuna maahanlaskujoukkojen 81. prikaati yhdessä Ukrainan kansalliskaartin Kulchitsky-pataljoonan kanssa, vapautti ja otti hallintaansa Lymanin Donetskin alueella, sotilas sanoo videolla.

Uutistoimisto Reuters on vahvistanut geopaikannuksella rakennuksen sijainnin, mutta kuvausaikaa ei ole pystytty vahvistamaan. Videon on jakanut myös Ukrainan puolustusministeriö.

Lauantaina Ukrainan joukot kertoivat, että kaikki kaupungissa olleet venäläisjoukot ovat joko kuolleet tai vangittu.

5.12: Saksan puolustusministeri vieraili Ukrainassa

Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht teki lauantaina yllätysvierailun Ukrainaan. Kyse oli Lambrechtin ensimmäisestä käynnistä Ukrainassa Venäjän helmikuussa alkaneen hyökkäyksen aikana.

Ministeri kertoo lausunnossaan vierailleensa satamakaupunki Odessassa, mutta hän ei tarkenna, kuinka kauan vierailu kesti. Puolustusministeriö kertoi Twitterissä Lambrechtin tavanneen vierailun aikana Ukrainan puolustusministerin Oleksii Reznikovin, joka niin ikään tviittasi tapaamisesta.

Ukraina on pyytänyt Saksaa toistuvasti lähettämään Leopard-taistelupanssarivaunuja, joita Ukraina voisi hyödyntää vastahyökkäyksessään venäläisjoukkoja vastaan. Saksan hallitus ei ole myöntynyt pyyntöön. 

Lauantai 1.10.

23.32: Ukraina: Lähes kaikki Lymanin kaupungin venäläissotilaat kuolleet tai vangittu

Ukrainan puolustusministeriö kertoo Twitterissä, että lähes kaikki Lymanin kaupunkiin sijoitetut venäläissotilaat ovat joko kuolleet tai joutuneet vangiksi.

Aiemmin päivällä Ukraina sanoi omien joukkojensa saapuneen kaupunkiin. Ukrainan puolustusministeriön Twitter-tilillä näkyy video, jossa sotilaat kiinnittävät Ukrainan lipun Lymanin nimikilpeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja