MTV seuraa sotaa Ukrainassa 12. kesäkuuta: Luhanskin kuvernööristä siviilien evakuointi Severodonetskista on mahdotonta, ainoastaan yksi silta enää käyttökunnossa

Onko Ukrainan presidentti Zelenskyi tuonut persoonallaan voiton mediasodassa? Tietokirjailija Mika Kulju kertoo presidentin roolista sodassa 20:50
Onko Ukrainan presidentti Zelenskyi tuonut persoonallaan voiton mediasodassa? Tietokirjailija Mika Kulju kertoo presidentin roolista sodassa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 12. kesäkuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjämielinen johtaja ei näe perusteita kahden brittisotilaan armahtamiselle
  • Venäläinen kansalaisjärjestö lopettaa toimintansa Venäjällä
  • Venäjä avasi McDonald’sin ravintolat uudella nimellä ja ilmeellä
  • Ukraina: Taistelut Sjevjerodonetskissa kiihtyneet
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.43: Luhanskin kuvernööri: Severodonetskin viimeinen silta käyttökunnossa – evakuointi kuitenkin mahdotonta

Ukrainassa Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoo Severodonetskin viimeisen sillan olevan yhä käyttökunnossa, mutta vanhaa siltaa ei voi ylittää muutoin kuin jalan. Lisäksi silta on ollut koko päivän Venäjän tykistön raskaan tulituksen kohteena.

Haidai kertoi asiasta myöhään sunnuntaina viestisovellus Telegramissa.

Vanha silta on huonossa kunnossa ja kuorma-autot eivät voi hänen mukaansa ylittää sitä. Haidai lisäsi vielä, että siviileitä ei voi evakuoida sillan ylitse, koska se on liian vaarallista.

Hän näkee Venäjän antamat turvatakuut ainoana mahdollisuutena järjestelmälliselle evakuoinnille kaupungista.

23.25: Sotahistoroitsija pitää venäläisten saavutuksia Severodonetskissa harhana

Yhdysvaltalaisen sotahistoroitsijan mukaan "Venejän voimannäyttö Severodonetskissa on harhaa" eikä kaupunki ole millään tavalla ratkaiseva paikka.

Näin vetoaa amerikkalaistutkija, entinen sodankäynnin historian professori Frederick W. Kagan Time-lehden julkaisemassa näkökulmakirjoituksessaan. Aiheesta uutisoi Kauppalehti.

Ukrainalaisten ja Ukrainan liittolaisten ei tule antaa Venäjän rajallisesti menestyneen hyökkäyksen Severodonetskissa hämätä luulemaan, että Venäjä olisi ottamassa yliotetta sodankäynnissä Ukrainassa.

Lue aiheesta lisää täältä.

22.43: Venäjämielinen johtaja ei näe perusteita kahden brittisotilaan armahtamiselle

Venäjä-myönteisen, niin kutsutun Donetskin kansantasavallan päällikkö Denis Pushilin sanoi, ettei näe mitään syytä kahden brittisotilaan armahtamiselle.

– En näe mitään perusteita sekä edellytyksiä sille, että voisin tehdä tällaisen armahduspäätöksen, Donetskin tasavallan johtaja sanoi venäläisissä uutistoimistoissa.

Tapahtumista uutisoi BBC.

Kyseessä olevat Ukrainan riveissä taistelleet brittisotilaat Aiden Aslin ja Shaun Pinner sekä marokkolainen Brahim Saaudun saivat kuolemantuomiot donetskilaiselta tuomioistuimelta torstaina.

Donetskia hallitsevat Venäjä-mieliset separatistit sanoivat, että kolme Ukrainan joukoissa taistellutta miestä ovat tehneet vakavia rikoksia. Heitä syytetään muun muassa palkkasoturuudesta.

Britannia ja Ukraina ovat todenneet, ettei kolmelle sotilaalle langetettuja tuomioita voi hyväksyä.

20.54: Venäläinen kansalaisjärjestö, Kidutuksen vastainen komitea, lopettaa toimintansa Venäjällä

Venäläinen kansalaisjärjestö Kidutuksen vastainen komitea lopettaa toimintansa Venäjällä, järjestön johtaja Sergei Babinets kertoi sunnuntaina.

Venäjän viranomaiset ovat jälleen julistaneet kansalaisjärjestön ulkomaiseksi agentiksi, mitä Babinets kertoi pitävänsä "loukkauksena". Ulkomaiseksi agentiksi julistaminen Venäjällä tekee kohteen toiminnasta hyvin vaikeaa.

– Viranomaiset lähettävät viestiä että kidutuksesta on tulossa tai on jo tullut osa hallituksen virallista linjaa, Babinets lisäsi päivityksessään viestisovellus Telegramissa.

19.14: Ukrainassa taistellaan myös vedestä

Ukrainassa valta vedestä kiteytyy Dnepr-joesta johdettuun Pohjois-Krimin kanavaan. Neljäsataa kilometriä pitkän kanavan kautta Dnepristä saatiin johdettua vettä Krimin niemimaalle maanviljelyä varten. Krimin niemimaalla on kuiva ilmasto ja vedelle oli huutava pula ennen kanavan valmistumista, kertoo NewSecurityBeat-julkaisu

Venäjän toimien seurauksena Ukraina patosi kanavan vuonna 2014, leikaten täten 85 prosenttia Krimin vedensaannista.

Ukrainan sodan alkumetreillä helmikuussa Venäjä räjäytti padon auki, jotta vesi pääsi jälleen virtaamaan kanavaa pitkin Krimille.

Joidenkin tutkijoiden mukaan kanavan raivaaminen auki saattoikin olla yksi Moskovan tärkeistä tavoitteista sen alettua keräämään joukkoja Ukrainan rajan tuntumaan ennen hyökkäystä.

The New York Times esittelee sivuillaan satelliittikuvia, joissa näkyy veden täyttämä kanava.

NewSecurityBeatin artikkelissa pohditaan, että Ukrainan sodan lopputuloksesta huolimatta alueen yhteisöjen täytyy kyetä toipumaan. Artikkelin mukaan veden jakaminen Krimin niemimaan kanssa tulee olemaan yksi merkittävä tekijä tulevissa sopimuksissa.

17.30: Ukraina: Taistelut Sjevjerodonetskissa kiihtyneet

Taistelut ovat kiihtyneet Ukrainan sodan päänäyttämöllä Sjevjerodonetskissa, Luhanskin alueella Itä-Ukrainassa.

Venäjä on onnistunut tuhoamaan toisen kaupunkiin johtavan sillan ja pommittaa raskaasti viimeistä, sanoo alueen kuvernööri Serhi Haidai.

Joen erottama Sjevjerodonetskin ja Lysytshanskin kaksoiskaupunki on ollut viikkoja Venäjän keskeisimpiä kohteita, sillä ne ovat viimeiset Ukrainan hallinnoimat alueet Luhanskissa.

Tilanne on kuvernöörin mukaan erittäin vaikea, kun Venäjä pyrkii erottamaan kaupungit toisistaan lopullisesti hyökkäämällä silloille.

16.14: Venäjä avasi McDonald’sin ravintolat uudella nimellä ja ilmeellä

Sunnuntaina monet ihmiset jonottivat entisen McDonald'sin lippulaivaravintolan ulkopuolella Pushkin-aukiolla Moskovan keskustassa, kertoo Reuters.

Ravintola ei kuitenkaan ole enää McDonald’s, vaan uudelleen brändätty venäläisomisteinen pikaruokaketju, Vkusno i tochka. Reutersin mukaan nimi tarkoittaa ”maukasta ja siinä se”.

Myymälässä oli uusi logo - tyylitelty hampurilainen kahdella perunalla - sekä iskulause: "Nimi muuttuu, rakkaus pysyy".

Reutersin mukaan sunnuntainen jono oli huomattavasti pienempi kuin vuonna 1990, jolloin ensimmäinen McDonald’s avasi ovensa Venäjällä.

McDonald’s sulki ravintolansa Venäjällä maaliskuussa ja ilmoitti toukokuun puolivälissä, että se poistuu maasta kokonaan.

14.41: Ukraina vie viljaa Puolan ja Romanian kautta 

Reutersin mukaan Ukraina on luonut uusia vaihtoehtoisia reittejä viedäkseen viljaa maailmalle. Viljaa kuljetetaan nyt Puolan ja Romanian kautta, mutta pullonkaulat ovat hidastaneet kuljetuksia. Asiasta kertoi Ukrainan varaulkoministeri Dmytro Senik.

Senik ei kertonut paljonko viljaa olisi jo viety tai aiotaan viedä uusien reittien kautta.

14.34: Venäjä on tuhonnut toisen Sjeverodonetskia ja Lysytšanskia yhdistävän sillan

Venäjä on tuhonnut naapurikaupunkeja, Sjeverodonetskia ja Lysytšanskia, yhdistävän sillan. Silta on jo toinen tuhottu silta kaupunkien välillä. 

Luhanskin alueen kuvernööri Serhiy Haidai kertoo Venäjän pommittavan myös kolmatta siltaa. 

Haidain mukaan tilanne Sjeverodonetskissa on äärimmäisen hankala ja seuraavat kaksi päivää ovat ratkaisevia. Haidai lisää, ettei Venäjä ole kuitenkaan vielä onnistunut valtaamaan koko kaupunkia.

– He haluavat katkaista Sjeverodonetskilta kokonaan mahdollisuuden joko viedä sieltä ihmisiä tai tuoda sinne ammuksia ja vahvistuksia, Haidai sanoo BBC:n mukaan.

12.05: Venäjä tuhosi suuren länsimaisia aseita sisältävän varaston

Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjä on tuhonnut suuren asevaraston Ternopilin alueella. Varastossa oli Yhdysvallan ja Euroopan toimittamia aseita. 

Interfaxin tietojen mukaan Venäjä on myös ampunut alas kolme SU-25 hävittäjää lähellä Donetskia ja Harkovaa.

11.25: 22 ihmistä haavoittui raketti-iskussa Tšortkivin kaupungissa

Raketti-isku Länsi-Ukrainassa sijaitsevaan Tšortkivin kaupunkiin on tuhonnut osittain sotilaskohteen ja haavoittanut 22 henkilöä, kertoo Ternopilin alueen kuvernööri Volodymyr Trush

– Kaikki ohjukset tulivat Mustaltamereltä. Sotilaskohde ja siviilikohteet tuhoutuivat osittain. Kuolonuhreja ei ole, mutta 22 henkilöä haavoittui ja heitä hoidetaan sairaalassa, Trush sanoo.

8.40: Ukraina hallitsee vielä teollisuusaluetta Sjeverodonetskissa

Sjeverodonetskissa käydään kiivaita taisteluita ja kaupunki on suurimmaksi osaksi Venäjän hallussa. Ukraina on kuitenkin säilyttänyt hallinnan kaupungin itäosan teollisuusaluetta sekä kemiantehdasta. Sadat siviilit ovat suojautuneet alueella venäläisten pommituksilta.

Venäjän tukema separatistiryhmä väitti lauantaina, että 300-400 ukrainalaista taistelijaa oli myös loukussa Azotin tehtaalla.

5.14: Zelenskyi: Ukrainan EU-jäsenyysehdokkuus vahvistaisi koko unionia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi näkee, että Ukrainan EU-jäsenyysehdokkuus ei vahvistaisi pelkästään Ukrainaa vaan koko unionia. Zelenskyi jakoi ajatuksensa lauantai-illan puheessaan.

Jo aiemmin Zelenskyi on sanonut, että Venäjän tarkoituksena on tuhota Euroopan yhtenäisyys ja heikentää Eurooppaa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi aiemmin lauantaina komission antavan ensi viikon loppuun mennessä lopullisen arvionsa Ukrainan jäsenyysehdokkuudesta. Von der Leyen on ollut vieraillulla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

23.37: Ukraina: Ukrainan armeijan ampumatarvikkeet ovat loppumassa 

Ukrainan viranomaiset sanovat, että ukrainalaisjoukkojen ampumatarvikkeet ovat loppumassa, uutisoi BBC.

Mykolaivin kuvernööri Vitali Kim kehotti länsimaita nopeuttamaan pitkän kantaman aseiden ja ammusten toimittamista, jotta Ukraina pystyisi vastaamaan Venäjän tykistötuleen. 

Mykolaivin alue sijaitsee sodan eteläisellä rintamalla.

23.01: Saksan, Ranskan ja Italian johtoa vierailulle Ukrainaan

Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Italian pääministeri Mario Draghi aikovat matkustaa yhdessä vierailulle Ukrainaan.

Asiasta uutisoi saksalaislehti Bild am Sonntag, kertoo Guardian.

Euroopan maiden johtohenkilöiden kerrotaan haluavan tavata Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ennen kesäkuun lopun G7-maiden kokousta.

Voit lukea lisää lauantain käänteistä täältä.

Lue myös:

    Uusimmat