Sotahistoroitsijasta Venäjän voimannäyttö Severodonetskissa on harhaa – "Venäjän armeija on loppuun kulutettu joukko"

Yhdysvaltalaisen sotahistoroitsijan mukaan "Venejän voimannäyttö Severodonetskissa on harhaa" eikä kaupunki ole millään tavalla ratkaiseva paikka.

Ukrainalaisten ja Ukrainan liittolaisten ei tule antaa Venäjän rajallisesti menestyneen hyökkäyksen Severodonetskissa hämätä luulemaan, että Venäjä olisi ottamassa yliotetta sodankäynnissä Ukrainassa.

Näin vetoaa amerikkalaistutkija, entinen sodankäynnin historian professori Frederick W. Kagan Time-lehden julkaisemassa näkökulmakirjoituksessaan.

Venäjä on keskittänyt joukkojaan ja tykistötultaan voimakkaasti Luhanskin Severodonetskiin, jossa se onkin edennyt – saamatta kuitenkaan kaupunkia kokonaan haltuunsa.

Kaupungin haltuunotto olisi symbolinen voitto Venäjälle ja askel eteenpäin julkilausutun tavoitteen, koko Donbassin alueen valtaamisen, kannalta.

Severodonetsk ei kuitenkaan ole millään tapaa taktisesti ratkaiseva paikka, Kagan korostaa.

Sen haltuunotto ei antaisi Venäjälle merkittäviä uusia väyliä eikä kaupungin menetys rapauttaisi Ukrainan puolustuskykyä.

– Venäjän menestys ja voimannäyttö Severodonetskissa on harhaa. Venäjän hyökkäys Luhanskissa on diktaattorin epätoivoinen riski, jossa laitetaan peliin viimeinen hyökkäysvoima pyrkimyksenä rikkoa vihollisen taistelutahto, Kagan kirjoittaa.

Kagan kirjoittaakin, että hyökkäys Severodonetskissa on ”Venäjän informaatio-operaatio taistelun muodossa”. Sen tarkoituksena on luoda kuva siitä, että Ukrainan hyökkäyksessä pahoin epäonnistunut Venäjä on saanut asevoimansa jälleen kuntoon ja tulee nyt ottamaan yliotteen puolustajasta.

– Tämä kuva on harhaa. Venäjän armeija on yhä enemmän loppuun kulutettu joukko, joka ei pysty saavuttamaan selvää voittoa, jos ukrainalaiset jatkavat puolustamista, hän uskoo.

Kagan varoittaa, että kuten venäläisjoukoilla, myös Ukrainan joukkojen keskuudessa on paikoin näkynyt taistelumoraalin pettämistä. Lännen täytyy jatkaa vahvaa tukeaan Ukrainalle tukeakseen maan taistelutahdon pysymistä vahvana, Kagan vetoaa.

Sotahistorioitsija uskoo, että Venäjän hyökkäys tulee seisahtumaan joukkojen väsymyksen ja kulumisen vuoksi ennen kuin se kykenee valtaamaan enempää merkittäviä kaupunkeja tai lamauttamaan Ukrainan armeijaa.

Merkittäviä lisäjoukkoja Venäjä ei ole nopeasti saamassa avuksi, ei vaikka se ryhtyisi laajaan liikekannallepanoon.

Ukrainan puolella taistelevat ulkomaalaiset valmistautuvat taisteluun Severodonetskissa – aseistuksena Suomenkin käyttämiä kertasinkoja 4:09
Ukrainan puolella taistelevat ulkomaalaiset valmistautuvat taisteluun Severodonetskissa – aseistuksena Suomenkin käyttämiä kertasinkoja

Lue myös:

    Uusimmat