Ukrainan sota nyt: TikTok keskeyttää videosisältöjen julkaisemisen Venäjältä, asiantuntija kertoo, miksi hyökkäys Odessaan olisi tuhoisa Ukrainalle

MTV Uutiset Live Logo LIVE
MTV Uutiset Live seuraa Ukrainan tilanteen kehittymistä. Katso videolta, mitä tilanteesta nyt tiedetään.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan sodan ajankohtaista tilannetta tässä artikkelissa.

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan viime viikon torstaina, 24.2.
  • YK:n mukaan 1,5 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta
  • Punaisen Ristin mukaan asukkaiden evakuoimiseksi tarkoitettu tulitauko Mariupolissa ja Volnovakhassa ei ole pitänyt. Vastaavia ongelmia on ollut myös tänään.
  • Ukraina ja Venäjä pitävät kolmannen neuvottelukierroksen huomenna maanantaina. 

  • YK:n mukaan Ukrainassa on kuollut yli 350 siviiliä. 

Sunnuntai 6. maaliskuuta: 

23.37: Lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettu mobiilisovellus TikTok keskeyttää videosisältöjen julkaisemisen Venäjältä.

Päätöksen syyksi sanotaan työntekijöiden turvallisuus sekä Venäjän uusien "valeuutisia" koskevien määräysten noudattaminen.

– Me jatkamme olosuhteiden kehittymisen arviointia Venäjällä päättääksemme, koska voimme aloittaa toimintamme täysipainoisesti uudelleen, yhtiö sanoi Twitter-viestissään.

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti perjantaina lain, jonka mukaan Venäjän asevoimia koskevien "valeuutisten" julkaisemisesta voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion. Esimerkiksi useat kansainväliset mediayhtiöt ovat laittaneet toimintaansa Venäjällä jäihin uuden, uutisointia vaikeuttavan lain vuoksi.

Viikonloppuna Kreml puolusti uutta lakia sanoen, että Venäjää vastaan kohdistuu "informaatiosota", joka vaatii vastatoimia.

TikTokilla on Venäjällä noin 70 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

23.12: Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström ei usko kaupunkisotaan Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, mutta pelkää, että sen asukkaille voivat koittaa tukalat paikat.

Hänen mukaansa Ukrainan kysymys saatetaan ratkaista juuri Kiovan taisteluissa, jossa Venäjä kasvattaa parhaillaan voimaansa.

Ukrainassa pelätään nyt myös sitä, että Venäjä aikoo pommittaa maan kolmanneksi suurinta kaupunkia Odessaa.

– Jos venäläiset sen haltuunsa saavat, se tarkoittaa sitä, että Ukraina on mereltä kokonaan saarrettu. Sitä kautta Ukrainan tulevaisuus on äärimmäisen hankala.

Erikoistutkija Pentti Forsström, miten arvioitte Kiovan kohtalon ratkeavan? 2:40
Erikoistutkija Pentti Forsström, miten arvioitte Kiovan kohtalon ratkeavan?

21.30: Mariupolin satamakaupungin humanitaarinen tilanne on katastrofaalinen ja pahenee päivä päivältä, arvioi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö. 

Kaupunki sijaitsee lähellä Venäjän rajaa, ja se on ollut venäläisjoukkojen piirityksen kohteena jo päivien ajan. Venäjän joukot ovat estäneet muun muassa sähkön-, veden-, ruoan- ja lämmönjakelun noin 450 000 asukkaan kaupunkiin.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön mukaan siviilien evakuoiminen kaupungista olisi elintärkeää.

Mariupolin evakuointi ei onnistunut ja Yhdysvallat väläyttää hävittäjien toimittamista Ukrainaan – tuoreimmat tiedot nyt 6:48
Mariupolin evakuointi ei onnistunut ja Yhdysvallat väläyttää hävittäjien toimittamista Ukrainaan – tuoreimmat tiedot nyt

20.52: Ukrainaan on matkannut ulkomailta noin 20 000 vapaaehtoista liittyäkseen Venäjän vastaiseen taisteluun. Asiasta kertoo Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba uutiskanava CNN:lle.

Kuleba arvioi, että monet ihmiset ympäri maailmaa olivat "vihanneet" Venäjän toimia viime vuosina, mutta eivät olleet uskaltaneet vastustaa niitä avoimesti. Nyt kun ukrainalaisten on nähty taistelevan luovuttamatta, on moni saanut ulkoministerin mukaan motivaation liittyä taisteluun.

Vaikka ulkoministeri ymmärtää ihmisten halun auttaa sotatantereella, on hänen mielestään tärkeää, että ympäri maailmaa saadaan kestävää poliittista, taloudellista ja sotilaallista tukea. 

20.29: Elintarvikeyritys Fazer on päättänyt luopua kaikista toiminnoistaan Venäjällä. Yhtiö on toiminut leipomoliiketoiminnassa paikallisesti Moskovassa ja Pietarissa ja työllistänyt noin 2 300 ihmistä. 

Vuonna 2021 Venäjän liikevaihto oli noin 157 miljoonaa euroa, eli 13 % konsernin liikevaihdosta. 

– Emme näe muuta vaihtoehtoa kuin luopua toiminnoistamme Venäjällä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vihamielinen teko, jolla on traagiset seuraukset koko alueelle, Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum toteaa tiedotteessa.

– Meidän on pitänyt huomioida useita sidosryhmiä ja vakavia seurauksia, emmekä näin ollen ole voineet luopua toiminnasta niin nopeasti kuin olisimme toivoneet. Olemme työskennelleet ja edenneet niin nopeasti kuin on ollut mahdollista, riskit ja uhat huomioiden.

20.19: Venäjän mukaan Ukrainan naapurimaiden ei pidä antaa ukrainalaiskoneiden käyttää niiden lentokenttiä. Muuten nämä maat saattavat päätyä osallisiksi aseelliseen konfliktiin, sanoo Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov.

Ukrainalaisia taistelukoneita on Konashenkovin mukaan lentänyt Romaniaan ja muihin naapurimaihin. Romania on sotilasliitto Naton jäsenmaa.

Konashenkov väitti myös, että "käytännössä kaikki" Ukrainan taistelukykyiset koneet on tuhottu.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on toistuvasti vaatinut, että länsivallat saattavat voimaan lentokieltoalueen Ukrainan ylle estämään Venäjän hyökkäyksiä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan on sanonut Moskovan pitävän jokaista lentokieltoalueen Ukrainan ylle määräävää maata aseellisen konfliktin osapuolena.

20.08: Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettaja Inka Niskanen kertoo, että kiristyneellä maailmanpoliittisella tilanteella voi olla vaikutusta Suomen tulevien F-35-hävittäjien varustukseen.

– Kaikkia päätöksiä F-35:n aseistuksesta ei ole vielä tehty. On todennäköistä, että meneillään olevat tapahtumat huomioidaan hankkeessa, Niskanen kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Kestääkö Suomen ilmapuolustus uusien hävittäjien saapumiseen saakka?

– Suomen ilmavoimat ja ilmapuolustus kokonaisuudessaan on kyllä kovassa iskussa. Ei ole suomalaisilla mitään hätää tämän asian suhteen, Niskanen vakuuttaa.

Ilmasotaopin pääopettaja kertoo Suomen ilmavoimien ajantasaisen tilanteen ja suorituskyvyn 2:43
Ilmasotaopin pääopettaja kertoo Suomen ilmavoimien ajantasaisen tilanteen ja suorituskyvyn

19.33: Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää Ukrainaa Mariupolin satamakaupungin evakuointioperaation epäonnistumisesta. Kremlin mukaan Putin sanoi Ranskan presidentille Emmanuel Macronille, että Ukraina ei ole toiminut sovitulla tavalla.

Putinin mukaan "ukrainalaiset nationalistit" olivat lauantaina estäneet siviilejä ja muiden maiden kansalaisia poistumaan Mariupolista ja Volnovahan kaupungista, vaikka tulitauosta oli hänen mukaansa ilmoitettu.

Lisäksi Putinin mukaan taukoa vihamielisyyksissä käytettiin joukkojen vahvistamiseen, Kreml kertoo presidentin sanoneen.

Mariupol on ollut useita päiviä venäläisjoukkojen piirittämä. Kaupungista yritettiin evakuoida siviilejä ensimmäisen kerran lauantaina Venäjän kanssa sovitun tulitauon turvin. Ukrainan viranomaiset pysäyttivät evakuoinnin, koska heidän mukaansa Venäjä jatkoi kaupungin ja sen lähialueiden pommittamista.

Ukrainan asevoimat syytti venäläisjoukkojen jättäneen myös sunnuntaina kunnioittamatta tulitaukoa, kun siviilejä oli ollut tarkoitus evakuoida kaupungista, kertoi brittilehti Guardian.

Katso myös uutisjuttu: Rajuja pommituksia Kiovan lähistöllä – Mariupolin tulitauko ei taaskaan pitänyt.

Rajuja pommituksia Kiovan lähistöllä - Mariupolin tulitauko ei taaskaan pitänyt 2:09

19.16: Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken väläyttää mahdollisuutta hävittäjien toimittamisesta Ukrainaan.

Yhdysvallat työskentelee aktiivisesti sopiakseen Puolan kanssa hävittäjien toimittamisesta Ukrainaan, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken.

Julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan ajatuksena olisi, että Puola antaisi Ukrainaan venäläisvalmisteisia MiG-29-hävittäjiä, jotka ovat ukrainalaisille lentäjille entuudestaan tuttuja. Vastineeksi Yhdysvallat antaisi Puolalle F-16-hävittäjiä.

Moldovassa vieraillessaan Blinken sanoi, ettei voi puhua hävittäjäsopimusten aikataulusta tarkemmin, mutta korosti, että asiaa käsitellään hyvin aktiivisesti.

Blinken kommentoi asiaa päivä sen jälkeen, kun hän oli tavannut Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban Puolan ja Ukrainan rajalla. Tuolloin Kuleba oli puhunut sotilaskoneista.

–  Tärkein pyyntömme on, että saisimme hävittäjiä, rynnäkkökoneita ja ilmapuolustusjärjestelmiä, Kuleba sanoi lauantaina.

–  Jos menetämme taivaan, maanpinnalla tulee olemaan paljon enemmän verta, hän lisäsi.

18.18: Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi maan presidentinkanslian mukaan Venäjän presidentille Vladimir Putinille tämänpäiväisen puhelunsa aikana olevansa huolissaan Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä Odessan kaupunkiin. Asiasta uutisoi Reuters.

Macron korosti puhelussa myös neuvotteluratkaisun ja Ukrainan ydinvoimaloiden turvaamisen tärkeyttä.

Putinin mukaan hänen operaationsa Ukrainassa menee suunnitelmien mukaan eikä lopu, ennen kuin maan pääkaupunki Kiova lopettaa taistelut.

Tavallisten kansalaisten voi olla vaikea saada paikkansapitävä tietoa sodasta. Sosiaalisessa mediassa liikkuvat videot voivat olla myös propagandaa.

Tiedon löytäminen on vaikeaa myös ammattilaisille: "Internetissä nähtävillä olevien kuvien todenperäisyyttä on vaikea selvittää. Arvioita tehdään puutteellisella tilannekuvalla".

Näin vastaa Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettaja Inka Niskanen, katso video alta!

Tiedonhankinta sodasta on vaikeaa myös ammattilaisille -"Arvioita tehdään puutteellisella tilannekuvalla" 1:06

18.09: Venäjällä ainakin 44 kaupungissa on järjestetty tänään mielenosoituksia Ukrainan sotaa vastaan. Pelkästään Moskovassa poliisi on pidättänyt ainakin 1 700 ihmistä. 

Venäjällä on otettu kiinni kaikkiaan lähes 9 500 mielenosoittajaa Ukrainan sodan alettua.

Venäjällä otettu kiinni liki 9 500 mielenosoittajaa Ukrainan sodan alettua – video näyttää poliisin vankan varautumisen 3:47
Venäjällä otettu kiinni liki 9 500 mielenosoittajaa Ukrainan sodan alettua. Katso videolta, miten vankasti poliisi on protesteihin varautunut.

Tällainen on ollut kyberiskujen rooli Ukrainan sodassa - Venäjä ei ole toiminut maineensa mukaisesti 1:02
Video: Tällainen on ollut kyberiskujen rooli Ukrainan sodassa – Venäjä ei ole toiminut maineensa mukaisesti. Asiaa selventää sotilasstrategian dosentti Mika Kerttunen.

18.03: Suomeen saattaa tulla useita tuhansia pakolaisia Ukrainasta, arvioi maahanmuuttovirasto Migri MTV Uutisille. Tähän mennessä ukrainalaiset ovat jättäneet Suomessa reilut 600 turvapaikkahakemusta. 

Turvapaikkaa ei kuitenkaan ole pakko hakea, koska EU on päättänyt tarjota tulijoille tilapäistä suojelua. Tulijat saavat myös liikkua kolmen kuukauden ajan Euroopassa vapaasti ilman viisumia.

Turvapaikkaa on hakenut reilut 600 ukrainalaista – Suomeen saapuneiden määrä voi olla moninkertainen 5:29
Turvapaikkaa on hakenut reilut 600 ukrainalaista – Suomeen saapuneiden määrä voi olla moninkertainen

17.18: Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on käynyt tänään puhelinkeskustelun Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Erdogan oli vedonnut pikaisen yleisen tulitauon puolesta Ukrainassa, kertoi presidentin toimisto.

Turkki toivoo myös voivansa järjestää tapaamisen Venäjän ja Ukrainan edustajien kesken.

Aiemmin tänään kerrottiin Ranskan presidentin Emmanuel Macroninin keskustelleen puhelimessa Putinin kanssa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Keskustelu käytiin Macronin aloitteesta. Asiasta kertoo Elysee-palatsi.

16.08: Toinen yritys noin 200 000 ihmisen evakuoimiseksi Mariupolin satamakaupungista on keskeytetty, kertoo Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC).

Sen mukaan eilisen ja tämän päivän epäonnistuneet evakuointiyritykset korostavat yksityiskohtaisen ja toimivan sopimuksen puutetta konfliktin osapuolten välillä.

ICRC sanoo tarvitsevansa riittävät turvatakuut voidakseen toimia. Tänään auttajat alkoivat avata evakuointireittiä Mariupolista, kunnes vihollisuudet alkoivat uudelleen.

ICRC muistutti sodan molempia osapuolia, että sen henkilökunta sekä Punaisen Ristin tunnuksen alla olevat ajoneuvot ja rakennukset ovat kansainvälisen oikeuden mukaan suojeltuja. 

17.07: Rajanylitysten määrät Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoilla ovat nousseet parin viikon aikana noin viidenneksellä. Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtajan Antti Kukkosen mukaan rajan ylittäjiä on tällä hetkellä noin 3 500–3 600 päivässä.

Kukkonen kertoo STT:lle, että raja ylitetään tällä hetkellä välttämättömistä syistä, mikä tarkoittaa, että turistivierailuita ei ole juurikaan ole. Rajan yli tulee henkilöautojen lisäksi reittibusseja. Kukkosen mukaan viime aikoina bussit ovat olleet täynnä. 

VR:n mukaan kaikki Pietarista lähtevät Allegro-junat ovat olleet kuluneen viikon aikana täynnä. VR:n mukaan viime sunnuntaista alkaen noin kaksi kolmasosaa matkustajista on ollut venäläisiä ja yksi kolmasosa suomalaisia.

Yhtiö suunnittelee nyt lisävuoroja Allegro-junien liikenteeseen. 

Lentoyhteydet Venäjältä Suomeen katkesivat tällä viikolla.

Rajaliikenne huomattiin eilen myös ulkomaisissa medioissa, kuten BBC:llä. Britannian yleisradioyhtiäö kertoi nettisivuillaan, että Venäjältä tullaan nyt Suomeen sankoin joukoin.

Rajan ylittäjien määrä Venäjältä Suomeen kasvanut viime päivinä – näin rajavartiosto varautuu 3:58
MTV Uutiset kertoi eilen, että rajan ylittäjien määrä Venäjältä Suomeen kasvanut viime päivinä – näin rajavartiosto varautuu

16.52: Metallisia keittiövälineitä valmistava ukrainalainen yritys on ryhtynyt nyt tekemään tarvikkeita Ukrainan armeijan käyttöön. 

Lvivin kaupungissa sijaitsevassa yrityksessä valmistuu nyt muun muassa rautaisia esteitä venäläisten tankkien pysäyttämiseksi. 

Yli 20 vuotta toiminnassa olleen yrityksen omistaja kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että päätös auttaa Ukrainan armeijaa tehtiin heti sodan ensimmäisenä päivänä. 

Keittiötarvikkeita valmistava yritys ryhtyi auttamaan Ukrainan armeijaa – nyt valmistuu esteitä tankeille 2:17
Keittiötarvikkeita valmistava yritys ryhtyi auttamaan Ukrainan armeijaa – nyt valmistuu esteitä tankeille

16.41: Venäjän valtio-omisteisen uutistoimisto Tassin mukaan Venäjän poliisi on pidättänyt 3 500 ihmistä sodanvastaisissa mielenosoituksissa eri puolilla maata. Moskovassa kiinni otettuja on 1 700 ja Pietarissa 750.

16.35: Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettaja, everstiluutnantti Inka Niskanen kertoo Venäjän pyrkivän lamauttamaan Ukrainan ilmapuolustusta. Siitä, onko se onnistunut siinä, ei ole asiasta kertovista ilmoituksista huolimatta varmuutta.

– Venäjä on ilmoittanut kyenneensä tuhoamaan yhden lentotukikohdan ilmapuolustusjärjestelmiä ja pudottamaan ukrainalaisia lentokoneita. Jos tiedot pitävät paikkansa, Ukrainan ilmavoimat ja ilmapuolustus ovat heikentyneet merkittävästi, Niskanen totesi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Hänen mukaansa luotettavaa tietoa ei tällä hetkellä saatavilla, ja esimerkiksi kaikkiin videoihin täytyy suhtautua varauksellisesti.

Venäjällä ei vieläkään ilmaherruutta Ukrainassa – ilmasotaopin asiantuntija kertoo, mitä voi vielä olla luvassa 9:34
Venäjällä ei vieläkään ilmaherruutta Ukrainassa – ilmasotaopin asiantuntija kertoo MTV Uutiset Livessä, mitä voi vielä olla luvassa

16.17: Yhdysvaltain ulkoministerin Anthony Blinkenin mukaan luotettavat raportit kertovat Venäjän hyökänneen tahallisesti siviilejä kohtaan Ukrainassa. Asiasta uutisoi Reuters.

16.12: Tilanne Ukrainassa voi huonontua, jos Venäjä pystyy lisäämään panostustaan sotaansa esimerkiksi yleisen liikekannallepanon tai reserviläisten myötä, arvioi everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa STT:lle.

Ilman varsinaista liikekannallepanoakin Venäjä voi järjestää reservin "kertausharjoituksia" ja lähettää reserviläiset sotaharjoituksen sijaan suoraan sotaan. Joukkoja saatetaan kutsua länsimaiden näkökulmasta koolle hyvinkin salaa.

Yleisemmällä tasolla Venäjän eteneminen Ukrainassa ei sen sijaan ole Pihlajamaan mukaan ylettömästi nopeutunut. Venäjä on pyrkinyt viime aikoina piirittämään kaupunkeja ja saamaan näin tilanteen haltuunsa painostamalla siviiliväestöä.

15.55: Mariupolista lähdössä ollut evakuointisaattue ei ole kaupungin viranomaisten mukaan päässyt liikkeelle piiritetystä kaupungista, koska Venäjän joukot ovat jatkaneet pommituksia tulitauosta huolimatta.

– On erittäin vaarallista kulkjettaa ihmisiä pois tällaisessa tilanteessa, kaupungin edustaja sanoi nettilausunnossaan. Asiasta uutisoi uutistoimisto Reuters.

15.50: Suomen Punainen Risti lähettää katastrofivalmiusyksikön tukemaan Punaisen Ristin kansainvälistä avustusoperaatiota. Yksikön tehtävänä on huolehtia, että avustustarvikkeet saadaan toimitettua Ukrainaan eniten apua tarvitseville.

Seitsemän henkilön yksikköön kuuluu logistiikan ja katastrofiavun ammattilaisia. Yksikkö organisoi kansainvälisen Punaisen Ristin materiaaliavun kuljettamista, varastointia ja jakelua Ukrainaan.

– Avun toimittaminen Ukrainan rajoilta maan sisäpuolelle on tällä hetkellä hyvin haastavaa väkivaltaisuuksien ja jatkuvasti muuttuvan turvallisuustilanteen vuoksi, Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen kertoo SPR:n tiedotteessa.

– Logistiikkayksikön tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa kuljetusyhteys Puolan Lublinista eteenpäin, jotta avustustarvikkeet saataisiin turvallisesti perille Ukrainaan ja jaettua siellä haavoittuvimmassa asemassa oleville.

Katastrofivalmiusyksikkö toimii yhteistyössä paikallisten viranomaisten sekä paikan päällä toimivien Punaisen Ristin työntekijöiden kanssa. Yksikön jäsenistä kaksi tulee Sveitsin Punaisesta Rististä.

15.46: Helsingin ortodoksinen seurakunta järjesti tänään ristisaaton Uspenskin katedraalilta Ukrainan suurlähetystölle, jossa suurlähetystön aita kukitettiin ja pidettiin rukouspalvelu tuen osoittamiseksi Ukrainan kansalle.

15.18: Yli 2 000 ihmistä on otettu Venäjällä kiinni sodan vastaisissa protesteissa, kansalaisjärjestö OVD-info kertoo. Uutistoimisto Reutersin mukaan näitä tietoja ei kuitenkaan pystytä varmistamaan. Sosiaalisessa mediassa on nähtävissä useita videoita ihmisistä, jotka marssivat Moskovassa huutaen venäjäksi "Häpeä" ja "Ei sodalle".

15.16: Venäjän presidnetti Vladimir Putin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskustelivat tänään puhelimitse tunnin ja 45 minuuttia, kertoo Venäjän valtiollinen tietotoimisto RIA.

14.38: Putin ja Macron käyvät tänään keskusteluja, Venäjän valtiontelevisio kertoo.

MTV Ukrainassa: Tältä näyttää salaisissa, maanalaisissa tunneliverkostoissa 2:19
MTV Ukrainassa: Tältä näyttää salaisissa, maanalaisissa tunneliverkostoissa.

14.36: Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Vinnytsjan lentokenttä on täydellisesti tuhoutunut Venäjän ohjustulituksessa.

14.28: Venäjällä on otettu tänään kiinni yli 1 100 ihmistä eri puolilla maata järjestetyissä Venäjän sotaa Ukrainassa vastustavissa mielenosoituksissa. Asiasta kertoo kansalaisjärjestö OVD-info. Sivuston mukaan Suomen aikaa ennen puolta kahta päivällä kiinniottoja oli tehty kaikkiaan 35 kaupungissa ympäri maata.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viikko sitten torstaina. Tuon jälkeen Venäjällä on otettu kiinni yhteensä jo liki 9 500 mielenosoittajaa.

Ukrainan sotaa vastustavia mielenilmauksia on järjestetty eri puolilla maailmaa. Suomessakin on osoitettu mieltä hyökkäyksen jälkeen. Helsingissä mielenosoituksia on ollut muun muassa eilen ja tänään.

14.23: Osapuolet syyttävät jälleen toisiaan tulitauon ja siviilien evakoinnin estämisestä Mariupolin kaupungista. Sekä Ukrainan hallinnon joukot että Venäjän tukemat separatistit syyttävät toisiaan siitä, että niin sanottua humanitääristä käytävää ei ole saatu muodostetuksi siviilien turvallisen evakuoinnin mahdollistamiseksi. The Guardian luonnehtii evakuointioperaation epäonnistuneen jälleen.

14.03: Venäjän Vladimir Putin toistaa väitteensä siitä, että maan toiminta Ukrainassa sujuu suunnitelmien mukana ja aikataulussa. Hän kertoo maan olevan valmiina dialogiin Ukrainan ja ulkomaisten partnereiden kanssa. Samalla hän sanoo, että maan "sotilaallinen operaatio" pysäytetään vain, jos Ukraina lopettaa taistelun ja Venäjän vaatimuksiin vastataan.

Putin kertoi myös toivovansa, että "Ukrainan neuvottelijat ottaisivat rakentavamman lähestymistavan". 

13.46: Israel jatkaa pyrkimyksiä toimia sovittelijana Ukrainan ja Venäjän välillä, vaikka menestys vaikuttaa epätodennäköiseltä, Israelin pääministeri Naftali Bennett kertoo palattuaan yllätyskeskusteluista Venäjän Vladimir Putinin kanssa.

Ukraina on toivonut maan toimivan välittäjänä maiden välillä, koska sillä on hyvät suhteet sekä Kiovaan että Moskovaan.

13.25: Paavi Franciscus totesi julkisuudessa, että Ukrainan konflikti on sota, ei "sotilaallinen operaatio". Vladimir Putinin hallinto on järjestelmällisesti kieltäytynyt kutsumasta tapahtumaa sodaksi.

13.24: Venäjä on valmistautumassa pommittamaan Odessan rannikkokaupunkia, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Odessa on Ukrainan kolmanneksi suurin kaupunki. Historiallinen satamakaupunki sijaitsee Mustanmeren rannikolla.

Venäjä on uutistoimisto AFP:n mukaan edennyt viime viikolla aloittamansa hyökkäyksen jälkeen eteläisessä Ukrainassa. Hersonin kaupunki on Venäjän hallussa, minkä lisäksi Venäjä on piirittänyt toista satamakaupunkia Mariupolia useita päiviä. Odessa on toistaiseksi pitkälti säästynyt Venäjän hyökkäyksiltä.

Zelenskyin mukaan Odessan pommittaminen olisi sotarikos.

13.10: Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoo Yhdysvaltojen työstävän aktiivisesti sopimusta Puolan kanssa hävittäjien toimittamisesta Ukrainalle.

Blinken kertoi toimittajille Moldovassa vieraillessaan, ettei voi puhua hävittäjäsopimusten aikataulusta tarkemmin, mutta korosti, että asiaa käsitellään hyvin aktiivisesti.

Useat yhdysvaltalaiset uutiskanavat kertoivat eilen Yhdysvaltojen valmisteilla olevasta sopimuksesta, jonka mukaan Puola lähettäisi Neuvostoliiton aikaisia ​​hävittäjiä Ukrainaan. Vastineeksi Puola saisi amerikkalaisia F-16-hävittäjiä.

Miksi Putin muuttui yhtäkkiä niin aggressiiviseksi? Studiossa aiheen asiantuntija Veera Laine 14:38
Miksi Putin muuttui yhtäkkiä niin aggressiiviseksi? Studiossa aiheen asiantuntija Veera Laine.

11.59 Yli 1,5 miljoonaa ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta kymmenen päivän aikana, kertoo YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi viestipalvelu Twitterissä. Kyseessä on Grandin mukaan nopeimmin kasvanut pakolaiskriisi Euroopassa sitten toisen maailmansodan.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan ihmisiä on paennut muun muassa naapurimaihin Puolaan, Moldovaan, Romaniaan, Unkariin ja Slovakiaan.

11.57 Moldovan presidentin Maia Sandun mukaan yli 250 000 ukrainalaista on paennut Moldovaan sodan alkamisesta lähtien. Moldovan mukaan se tarvitsee kiireellisesti apua auttaakseen pakolaisia.

11.56 Etelä-Korea aikoo rajoittaa vientiään Valko-Venäjälle, koska Valko-Venäjä on tukenut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

11.48 Ukrainalaismedian mukaan Venäjä on ampunut siviilejä kohti Irpinissä – hieman Kiovan ulkopuolella. Tulitus on tapahtunut kesken evakuoinnin ja tulitus suunnattiin sillalle, jota pitkin siviilit olivat poistumassa kaupungista. Ainakin kolme ihmistä kuoli. Heistä kaksi oli lapsia.

11.35 Ainakin 559 ihmistä on pidätetty sodan vastaisissa mielenosoituksissa 21 eri kaupungissa Venäjällä. 

Mihin Venäjän kanssa täytyy seuraavaksi varautua? Studiossa sotilasstrategian asiantuntija 21:30
Mihin Venäjän kanssa täytyy seuraavaksi varautua? Studiossa sotilasstrategian asiantuntija.

11.24: Britannian varapääministeri Dominic Raab arvioi, että Venäjän puheet ydinaseista ovat retoriikkaa ja uhkailua. Hän arvioi, että Putinilla on pitkä tausta misinformaation ja propagandan saralla. Hänestä puheet ydinaseista ovat yritys siirtää huomio pääasiasta: laittomasta hyökkäyksestä ja siitä, ettei se ole mennyt Venäjän suunnitelmien mukaisesti. 

Johnsonin mukaan maailman johtajien tulee käynnistää kansainvälinen humanitäärinen koalitio Ukrainan hyväksi, tukea Ukrainaa tehokkaasti sen itsepuolustuksen turvaamiseksi, koventaa Venäjään kohdistuvia taloudellisia pakotteita, vastustaa maan pyrkimyksiä normalisoida toimintaansa Ukrainassa, pyrkiä sodan diplomaattiseen ratkaisuun täydessä yhteistyössä Ukrainan hallituksen kanssa sekä nopeaan työhön Nato-maiden turvallisuuden ja kestävyyden parantamiseksi.

10.20: Mariupolin kaupunginvaltuusto Ukrainassa ilmoittaa, että noin 400 000 asukkaan evakuointi kaupungista on määrä alkaa kello 12 Suomen aikaa. Väliaikaisen tulitauon olisi määrä jatkua iltayhdeksään asti. Eilen vastaava suunnitelma peruuntui, kun tulitaukoa ei noudatettu, kummankin osapuolen syyttäen siitä toisiaan. 

10.08: Venäjä kertoo tehneensä toimintakyvyttömäksi ukrainalaisen ilmatukikohdan. Venäjän puolustusministerin edustajan mukaan Venäjä on tuhonnut myös Ukrainan käyttämän S-300-ohjusjärjestelmän ja pudottanut  viimeisen vuorokauden aikana 10 ukrainalaista lentokonetta ja helikopteria. Tietoja ei ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.

9.36: Maailman terveysjärjestö WHO vahvistaa useita iskuja sairaaloihin ja muihin terveydenhuollon rakennuksiin Ukrainassa. Kuuden vahvistetun hyökkäyksen kerrotaan aiheuttaneen kuusi kuolemaa ja 11 loukkaantumista, ja WHO:n johtaja Tedros Ghebreyesus kertoo muitakin tapauksia tutkittavan. Hän kertoo hyökkäyksien terveydenhuollon laitoksia kohtaan olevan kansainvälisen lain vastaisia.

9.24: Etelä-Korea aloittaa vientirajoitteet Valko-Venäjälle vastauksena maan osallistumisesta Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

9.18: Ukrainan puolustusvoimien komentajan mukaan yli 11 000 venäläistä sotilasta on tapettu hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomasta lähteestä. Ukraina ei raportoinut omia menetyksiään.

8.42:  Britannian puolustusministeriön tiedustelutietojen mukaan Ukrainan joukkojen vastustus on yhä yllättävää Venäjän näkökulmasta. Venäjän uskotaan kohdistaneen hyökkäystään asutusalueisiin Harkovassa, Mariupolissa ja Tshernivtsissä nujertaakseen paikallisten vastarintaa. Venäjän kerrotaan käyttäneen samanlaista taktiikkaa aiemmin Syyriassa vuonna 2016 ja Tsetseniassa 1999. 

Venäjän huoltojoukkoihin kohdistuu edelleen hyökkäyksiä, jonka kerrotaan hidastaneen maajoukkojen etenemistä. Tiedustelutietojen mukaan on mahdollista, että Venäjä saattaa pyrkiä naamioimaan polttoainekuljetuksiaan minimoidakseen menetyksiä. 

8.26: Yhdysvallat neuvottelee Puolan kanssa siitä, voisiko maa tarjota Ukrainalle hävittäjiä taisteluun venäläisjoukkoja vastaan. Yhdysvallat täydentäisi Puolan varantoa tässä yhteydessä.

8.05: Pahamaineinen venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner Group on mediatietojen mukaan siirtänyt alkuvuoden aikana joukkojaan Ukrainaan. Viime vuodet etenkin Afrikassa vaikuttaneiden Wagnerin sotilaiden on väitetty tehneen ihmisoikeusrikoksia.

Väitöskirjatutkija Mikko Räkköläinen sanoo, että Wagnerin käyttö on aiemmin ollut keino salata toimintaa ja antaa Venäjän valtiolle mahdollisuus kiistää osallisuutensa konflikteissa. Ukrainassa Venäjän toiminta on näkyvää, joten Wagnerin osallistuminen sotilaalliseen toimintaan merkitsisi Räkköläisen mukaan muutosta yhtiön aiempaan toimintatapaan.

Mitä Ukrainassa on yöllä tapahtunut? Tuoreimmat tiedot sodasta 7:38
Mitä Ukrainassa on yöllä tapahtunut? Tuoreimmat tiedot sodasta.

3.06 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo Twitterissä keskustelleensa jälleen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa. 

Zelenskyin mukaan keskustelu käsitteli turvallisuuskysymyksiä, Ukrainan saamaa taloudellista tukea sekä Venäjän vastaisten pakotteiden jatkumista.

Myös Valkoinen talo vahvisti presidenttien keskustelleen.

1.20: Ukrainan eteläisen satamakaupungin Mariupolin humanitäärinen tilanne on katastrofaalinen ja pahenee päivä päivältä, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö. 

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii humanitäärisen käytävän avaamista pikaisesti. Järjestön mukaan siviilien evakuoiminen olisi elintärkeää ja erityisesti naiset ja lapset tulisi päästää pois kaupungista.

Juomaveden saannissa on merkittäviä ongelmia eikä kaupungissa ole myöskään sähköä, lämmitystä tai ruokaa, järjestö kertoo.

1.14: Maksukorttiyhtiöt Visa ja Mastercard keskeyttävät toimintojaan Venäjällä. Visa kertoo tiedotteessaan, että se tekee töitä asiakkaidensa ja kumppaneidensa kanssa jäädyttääkseen rahansiirrot lähipäivien aikana.

Mastercard puolestaan kertoo, että se on päättänyt jäädyttää verkkopalvelunsa Venäjällä konfliktin ennennäkemättömän luonteen ja epävarman taloudellisen ympäristön takia.

0.29: Ukrainassa Kiovan aluehallintojohtajan mukaan Kiovan luoteispuolella oleva Borodjankan pikkukaupunki on lähes täysin tuhoutunut, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN. Aluehallintojohtaja Oleksiy Kuleba kertoo, että Borodjankassa ei ole enää vettä eikä sähköä.

Hän on aiemmin kertonut, että Venäjän joukot näyttivät ottaneen haltuunsa psykiatrisen sairaalan, jossa oli satoja potilaita. Joukot ovat sittemmin poistuneet, mutta ovat edelleen sairaalan läheisyydessä.

0.10 Ukraina haluaa sotilaskoneita, ilmapuolustusjärjestelmiä ja lentokieltoalueen. Ukraina tarvitsee hävittäjäkoneita ja ilmapuolustusjärjestelmiä, sanoi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba yhdysvaltalaiselle virkaveljelleen Antony Blinkenille lauantaina. Ulkoministerit keskustelivat Puolan ja Ukrainan rajalla.

Kuleba myös arvosteli sotilasliitto Naton kielteistä kantaa lentokieltoalueen julistamiseksi Ukrainaan. Nato sanoi perjantaina, että lentokieltoalue toisi Naton suoraan konfliktiin Venäjän kanssa, jolloin olisi riski sodan laajenemisesta.

Voit lukea lauantain tapahtumista Ukrainassa tästä artikkelista:  MTV Uutiset seuraa Ukrainan sotaa – tässä artikkelissa lauantai 5.3.

Lue myös:

    Uusimmat