Rajaliikenne Venäjältä Suomeen on vilkastunut, kaakossa luvaton rajanylitys – "Varaudumme matkustajamäärien äkilliseen kasvuun"

Rajan ylittäjien määrä Venäjältä Suomeen kasvanut viime päivinä – näin rajavartiosto varautuu 3:58
Näin rajavartiosto varautuu kasvaviin rajanylitysmääriin – katso video.

Kaakkois-Suomen raja-asemilla liikenne Venäjältä Suomeen on vilkastunut viime päivinä. Eilen rajavartiosto havaitsi luvattoman rajanylityksen Venäjältä Suomeen.

Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan Ukrainan tapahtumia ja niiden heijastevaikutuksia seurataan tarkkaan ja varaudutaan siihen, että rajanylittäjien määrä voi äkillisesti kasvaa.

Kaakkois-Suomen rajavartioston alueella rajanylittäjien määrä on kasvanut jonkin verran Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Jos verrataan viime viikkoihin, ylittäjien kokonaismäärä on ollut noin 3000 matkustajaa per päivä. Nyt viime päivinä luku on ollut enimmillään 3500. Puhutaan joidenkin satojen kasvusta, laskee Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari.

"Meillä on hyvä valmius tällä hetkellä"

Rajavartiosto varautuu siihen, että rajan yli pyrkivien määrä saattaa äkillisesti kasvaa.

– Toki seuraamme maailman tilannetta ja sen heijastevaikutuksia ja varauduimme siihen, että matkustajamäärä voi kasvaa.

Lukkarin mukaan resurssit rajalla ovat hyvät.

– Itärajan liikenne on koronarajoitusten johdosta ollut jo pitkään matalalla, noin 10 prosenttia koronaa edeltävän ajan liikennemääristä. Nyt kun sisärajavalvonnan tehtävät ovat päättyneet, meidän väki on päästy kotiuttamaan eli meillä on hyvä valmius, toteaa Lukkari.

Eilen havaittiin luvaton rajanylitys

Eilen Kaakkois-Suomen rajavartiosto havaitsi luvattoman rajanylityksen Venäjältä Suomeen Suokumaanjärven alueella.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto tutkii tapahtunutta ja rajavaltuutettu on ollut yhteydessä Viipurin alueen rajavaltuutettuun. Lukkari ei usko, että luvattomat rajanylitykset olisivat lisääntymässä.

– Luvattomia rajanylityksiä tapahtuu vuositasolla Kaakkois-Suomessa varsin vähän, keskimäärin alle 10 kappaletta vuodessa.

Eilinen oli luvaton rajanylitys oli ensimmäinen tänä vuonna.

– Nyt seurataan tilannetta. Maastossa on kuitenkin vielä paljon lunta. En pidä kovin todennäköisenä, että kovin nopeasti luvattomien rajanylitysten määrä kasvaisi.

Lukkari kuvaa itärajan tilannetta rauhalliseksi.

– Itärajalla tilanne on tällä hetkellä vakaa. Rajavartiolaitos seuraa tarkasti maailman tapahtumia ja Ukrainan tapahtumia ja niiden heijastusvaikutuksia. Tällä hetkellä niitä ei ole näkynyt tässä itärajalla. 

Lue myös:

    Uusimmat