Britannian Johnsonilta kuuden kohdan lista, jolla maailman tulisi tukea Ukrainaa ja varmistaa Putinin epäonnistuminen

Miksi Putin muuttui yhtäkkiä niin aggressiiviseksi? Studiossa aiheen asiantuntija Veera Laine 14:38
Mitä johtopäätöksiä Putinin viimeaikaisesta käytöksestä voi tehdä? Asiantuntija analysoi MTV Uutiset Livessä.

Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi New York Timesissä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan kuuden kohdan listan, jolla hän haluaa varmistaa Venäjän johtaja Vladimir Putinin Ukrainan hyökkäyksen epäonnistumisen.

Kirjoituksessaan Johnson kuvailee käyvänsä keskusteluja Ukrainan presidentin kanssa lähes päivittäin ja kiittää lännen osoittamaa yhtenäisyyttä Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen edessä.

– Mutta olemmeko tehneet tarpeeksi Ukrainan hyväksi? Rehellinen vastaus on ei, Johnson kirjoittaa.

Vladimir Putinin aggression osoituksen on epäonnistuttava ja sen tullaan näkemään epäonnistuvan, Johnson kirjoittaa vapaasti suomennettuna.

Tällaiset pointit hän antaa Putinin vastustamiseksi.

  1. Tarvitaan kansainvälinen humanitäärinen liittouma
    Johnsonin mukaan on perustettava kansainvälinen humanitäärinen liittouma, joka yhdessä pitäisi huolta esimerkiksi tulitauosta ja siviilien mahdollisuudesta turvalliseen liikkumiseen, ruokaan ja lääkkeisiin.
  2. Ukrainaa autettava puolustamaan itseään
    Johnson vaatii, että Ukrainalle on tarjottava puolustusvälineistöä ja maiden tulee toimia nopeasti yhteistyössä tukeakseen Ukrainan hallintoa.
  3. Taloudelliset pakotteet maksimoitava
    Putinin hallintoa vastaan on nostettu ennennäkemättömät taloudelliset pakotteet, mutta Johnsonin mukaan ne on vietävä loppuun asti. Hän vaatii kaikkien venäläispankkien sulkemista SWIFT-järjestelmästä, ja esimerkiksi Lontoossa hän vaatii viranomaisille ennennäkemättömiä valtuuksia venäläisrahan jäljitykseen. Hän vaatii Eurooppaa irtautumaan venäläisestä energiasta, joka rahoittaa Venäjän sotatoimia.
  4. Venäjän toimia ei saa normalisoida
    Venäjän aiempaan toimintaan Georgiassa ja Ukrainassa ei Johnsonista puututtu riittävästi, vaan tilanne hyväksyttiin. Se hänestä kannusti Venäjää yhä selvempään aggressioon. Tämä ei saa hänestä toistua.
  5. Diplomatiaa Ukrainan kanssa
    Diplomatialle ja tilanteen liennytykselle on oltava avoimia, mutta Johnson korostaa, että Ukrainan hallinnolla on oltava täysi toimijuus sovun teossa. Päätöstä ei voida tehdä Ukrainan ohitse.
  6. Turvallisuutta vahvistettava
    Johnson kuvailee, että Euroopan ja Atlantin alueita on vahvistettava. Hänestä se ei tarkoita vain Natoa ja sen itäisen rajan tukemista, vaan myös Natoon kuulumattomien riskimaiden tukemista. Tällaisiksi hän listaa Moldovan, Georgian ja eräät Balkanin maat. Venäjän aggressioihin osallistuville maille, kuten Valko-Venäjälle, hän vaatii taas maksimaalisia sanktioita.

Johnson ennustaa synkempien päivien olevan vasta edessä ja vaatii, että hänen kuuden kohdan listansa tulee ottaa tekoon välittömästi.

– Ukrainalaiset ovat urheasti puolustaneet maataan. Heidän rohkeutensa on ydistänyt kansainvälisen yhteisön. Emme voi pettää heitä, hän Johnson sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat