Ukrainan sota: Brittien mukaan tulitaukoehdotus Mariupolissa oli Venäjän juoni – Borrell: Kiina voisi toimia rauhanneuvotteluiden välittäjänä

MTV Uutiset Live Logo LIVE
MTV Uutiset Live seuraa Ukrainan tilannetta hetki hetkeltä – katso lähetyksiä tästä

Seuraasimme Ukrainan sodan tilannetta 5. maaliskuuta tässä artikkelissa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan viime viikon torstaina, 24.2.
  • Venäjä ei noudattanut tulitaukoa Mariupolissa. Noin 200 000 siviiliä jäi evakuoimatta. 
  • Ukrainan ja Venäjän neuvottelut jatkuvat maanantaina. 
  • YK:n mukaan yli 350 siviiliä on kuollut Ukrainan sodassa. 

Lauantai 5.3.

23.03: Kiina voisi toimia rauhanneuvotteluiden välittäjänä Venäjän ja Ukrainan välillä silloin kuin länsimaat eivät pysty täyttämään tätä roolia, sanoo EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell.

– Diplomatia ei voi olla ainoastaan eurooppalaista tai amerikkalaista. Kiinalaisella diplomatialla on oltava myös rooli tässä, hän lisäsi.

Kiina on tähän mennessä pidättäytynyt tuomitsemasta Venäjän hyökkäystä ja Kiina pyrkii pitämään läheiset välit Venäjän kanssa. 

Kiinan ulkoministeri kuitenkin sanoi aiemmin tällä viikolla Kiinan olevan pahoillaan konfliktista Ukrainan ja Venäjän välillä. Hän lisäsi, että Kiina kiinnittää erityisesti huomiota siviileille aiheutettuihin vahinkoihin.

22.00: Vladimir Putin piti tänään ensimmäisen puheen sitten sodan alkamisen. Hän totesi muun muassa Venäjän vastaisten pakotteiden olevan kuin sodan julistus Venäjälle. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

21.08: Venäjän ehdottama tulitauko Mariupolissa oli todennäköisesti vain yritys kääntää kansainvälinen tuomitseminen Ukrainan suuntaan, toteaa Britannian puolustusministeriö tuoreiden tiedustelutietojen perusteella.

Samalla se antoi venäläisille mahdollisuuden järjestellä joukkojaan ja ryhtyä uuteen hyökkäykseen.

– Syyttämällä Ukrainaa tulitaukosopimuksen rikkomisesta, Venäjä todennäköisesti hakee vastuunsiirtoa nykyisistä ja tulevista siviiliuhreista, Britannian puolustusministeriö toteaa Twitterissä.

Mariupolin apulaispormestari kertoo BBC:lle, että tulitauko kesti viiden tunnin sijaan vain 30 minuuttia. Puolen tunnin jälkeen taukoamaton pommitus jatkui jälleen. 

20.37: Israelin pääministeri Naftali Bennett on keskustellut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa sen jälkeen, kun hän tapasi Vladimir Putinin Moskovassa. 

Bennett on myös israelilaismedian mukaan matkalla Berliiniin tapaamaan Saksan liittokansleri Olaf Scholzia. Keskustelujen sisällöstä ei ole toistaiseksi tietoa.  

20.09: Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström kommentoi Mariupolin tilannetta Seitsemän uutisissa. 

Mustanmeren satamakaupungista oli tänään määrä evakuoida jopa 200 000 siviiliä.

Venäläiset eivät kuitenkaan noudattaneet tulitaukoa ja evakuointia ei voitu suorittaa.

– Tässä on selkeä luottamuksen puute ja Venäjä osoitti, ettei se ole luottamuksen arvoinen, Forsström sanoi.

Venäläiset ovat piirittäneet Mariupolia jo päiviä ja tulitus on ollut erittäin runsasta. 

20.02: Luksusvaatteita myyvä italialainen muotitalo Prada on keskeyttänyt myyntitoimintansa Venäjällä. 

– Ensisijainen huolenaiheemme ovat kollegamme ja heidän perheensä Ukrainan tragedian takia. Tuemme heitä, Prada sanoi Reutersin mukaan.

19.57: Ukrainan ulkoministerin mukaan humanitaariset käytävät eivät toimi, koska Venäjä rikkoo sopimusta niistä, kertoo uutistoimisto Reuters.

19.55: Venäjän ulkoministeriö kehottaa sotilasliitto Natoa ja EU:ta lopettamaan aseiden toimituksen Ukrainaan, kertoo Venäjän tietotoimisto Ria Novosti. Hänen mukaansa Stinger-ohjukset saattava päätyä terroristien käsiin.

19.51: Saksalainen urheiluvarustevalmistaja Puma sulkee kaikki liikkeensä Venäjällä. Pumalla on Venäjällä noin 100 liikettä. Yritys on pysäytti toimituksensa Venäjälle sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

19.45: Ukrainan ulkoministeri kertoo, että hänellä on ollut antoisa keskustelu Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Hänen mukaansa Blinkelin kanssa sovitut asiat pannaan toimeen lähipäivinä.

Edellisissä neuvotteluissa maat sopivat humanitaarisen käytävän luomisesta, jolla siviilejä voitaisiin evakuoida. Ukrainan mukaan Venäjä ei ole kuitenkaan kunnioittanut tulitaukoa, eikä humanitaarisia käytäviä ole voitu avata.

Venäjä puolestaan sanoo Ukrainan rikkoneen tulitauon.

19.31: Ukrainan mukaan Venäjä ja Ukraina jatkavat kolmannen kierroksen neuvotteluja ylihuomenna maanantaina. Asiasta kertoo Ukrainan neuvottelija Facebookissa. Asiasta uutisoi myös uutistoimisto Reuters.

18.28 Israelin pääministeri Naftali Bennett on tavannut tänään Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskustellakseen Ukrainan sodasta. Bennet on tarjonnut Israelia sovittelevaksi osapuoleksi. 

18.11: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tehnyt ”epätoivoisen vetoomuksen” saadakseen itäisestä Euroopasta lentokoneita Ukrainalle.

Zelenskyi esitti vetoomuksen yhdysvaltalaissenaattoreille puhelimessa, kertoo senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumer tiedotteessa.

– Näitä lentokoneita tarvitaan kipeästi. Teen kaikkeni auttaakseni hallintoa helpottamaan koneiden siirtoa, Schumer muotoili.

Ukraina on myös vaatinut Ukrainan julistamista lentokieltoalueeksi. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että lentotilassa ei saisi lentää. 

Kielto vaatisi valvontaa esimerkiksi Natolta. Sotilasliitto linjasi eilen, ettei se lähetä lentokoneitaa Ukrainan ilmatilaan. 

Venäjä puolestaan sanoi tänään, että lentokiellon julistavasta maasta tulee konfliktin osapuoli. 

18.05 Ukrainaan on kohdistunut jatkuvia kyberhyökkäyksiä sodan alusta alkaen, sanovat kyberturvallisuudesta vastaavat viranomaiset Kiovassa. Hyökkäyksen alla on ollut esimerkiksi ministeriöiden ja parlamentin sivustoja.

17.52 Kiovan kuvernöörin mukaan Venäjä on vallannut kaupungissa psykiatrisen sairaalan, jonka sisälle on jäänyt 670 potilasta. Heitä ei ole saatu evakuoitua. Kuvernööri Oleksiy Kuleban mukaan potilaille ei ole saatavilla riittävästi vettä eikä lääkkeitä.

17.33 YK:n mukaan ainakin 351 siviiliä on saanut surmansa Ukrainassa ja 707 haavoittunut sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24.helmikuuta, kertoo uutistoimisto Reuters. YK huomauttaa, että luvut ovat todennäköisesti vielä suuremmat.

17.27: Punaisen ristin kansainvälinen komitea sanoo ymmärtäneensä, että siviilien evakuointi Mariupolista ja Volnovakhasta ei onnistu tänään. Volnovakha sijaitsee satamakaupunki Mariupolin pohjoispuolella.

Mariupolissa oli määrä olla tänään tulitauko evakuoinneilla määrätyllä reitillä, mutta tulitauko ei ole pitänyt.

– Tapahtumat Mariupolissa ja muissa kaupungeissa ovat sydäntäsärkeviä. Kaikki osapuolten aloitteet, jotka antavat siviileille hengähdystauon väkivallasta, ja sallivat heidän lähtönsä turvallisemmille alueille, ovat tervetulleita.

Ukrainan mukaan tarkoituksena oli evakuoida noin 200 000 siviiliä Mariupolista ja 15 000 Vlonovakhasta.

17.04 Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoo Mariupolissa vallitsevan "hirvittävät" olosuhteet. Ihmisiä on jäänyt jumiin ilman ruokaa ja vettä kaupunkiin jota on tulitettu rajusti. Lue lisää tästä artikkelista.

16.50: Olvi vetäytyy Valko-Venäjältä ja lopettaa viennin Venäjälle.

Olvi kertoo pörssitiedotteessaan tuomitsevansa jyrkästi hyökkäyksen Ukrainaan. Siksi Olvi lopettaa viennin Venäjälle ja Valko-Venäjälle sekä keskeyttää investoinnit Valko-Venäjällä ja aloittaa vetäytymisen Valko-Venäjän markkinoilta. 

– Vetäytymisen toteutuksen suunnittelu aloitetaan välittömästi samalla, kun huolehditaan henkilöstöstä, tiedotteessa kerrotaan.

Olvi-konserniin kuuluva Lidskoe Pivo -tytäryhtiö työllistää 840 ihmistä Valko-Venäjällä. Valko-Venäjän osuus Olvi-konsernin liiketoiminnoista viime vuonna oli noin neljännes, litramääräisestä volyymista 33 prosenttia, liikevaihdosta 21 prosenttia ja liikevoitosta 24 prosenttia. 

Viennin arvo Suomesta ja Baltian maista Venäjälle on noin 13,5 miljoonaa euroa. Vienti Lidskoe Pivosta Venäjälle on noin neljännes sen liikevaihdosta. 

16.21 Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan jokaisesta Ukrainan ylle lentokieltoalueen määräävästä maasta tulee aseellisen konfliktin osapuoli.

Katso myös video:  Miten Venäjä reagoisi, jos jokin muu maa lähtisi Ukrainan avuksi sotaan? Mitä voisi seurata, jos Ukrainan ylle julistettaisiin lentokieltoalue?  Maanpuolustuskorkeakoulun everstiluutnantti Inka Niskanen vastaa kysymyksiin.

Ukrainan presidentti moittii Natoa, joka ei julista lentokieltoa – näin asiaa kommentoi ilmasotaopin pääopettaja 11:07

16.14 Naton Euroopan-joukkojen entisen komentajan Philip Breedloven mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole mennyt ollenkaan suunnitelmien mukaan ja ukrainalaiset ovat puolustautuneet urhoollisesti. Hyökkäys ei kuitenkaan ole lopussa, ja huono uutinen on, että varsinkin Ukrainan eteläosassa hyökkäys on pääsemässä vauhtiin.

–  En usko, että kestää kauaa ennen kuin Ukraina menettää rannikon hallinnan etelässä. Se iskee pahasti Ukrainaan ja ukrainalaisiin, amerikkalainen kenraali (evp) sanoi perjantaina Atlantic Councilin webinaarissa.

Hänen mukaansa Venäjällä on vaikeuksista huolimatta vielä paljon käyttämätöntä voimaa. Lännen onkin syytä alkaa miettiä uusia keinoja ukrainalaisten puolustustaistelun auttamiseksi. 

15.24: Venäjän presidentti Vladimir Putin toistaa lausuntonsa, jonka mukaan kaikki sujuu Ukrainassa suunnitelmien mukaan. Putinin mukaan maan armeija tulee täyttämään tavoitteensa osana niin kutsuttua "sotilaallista erikoisoperaatiota". Puheessaan Putin kuvaili, että länsimaiden pakotteet sitä kohtaan ovat verrannollisia sodan julistamiseen. 

15.22: Singapore on ilmoittanut pakotteista Venäjää vastaan Ukrainan sodan johdosta. Poikkeuksellisessa toimenpiteessä maa ilmoittaa pakotteista Venäjää ja neljää venäläispankkia kohtaan. Pakotteet estävät jatkossa myös elektroniikan, tietokoneiden ja puolutusvälineistön toimittamisen maahan. 

15.18: Venäjä rajoittaa kansalaisten oikeutta lähettää rahaa ulkomaille. Maan keskuspankki on asettanut rajoitteen sille, kuinka paljon rahaa venäläiset voivat lähettää perheilleen tai omaisilleen ulkomaille, paikallinen Kommersant-sanomalehti kertoo. Jatkossa kansalaiset voivat lähettää lehden mukaan korkeintaan 5000 euro kuukaudessa.

14.56: Venäläinen lentoyhtiö Aeroflot on ilmoittanut peruvansa toistaiseksi kaikki kansainväliset lentonsa ensi viikon tiistaista alkaen. Tänään julkaisemassaan lausunnossa lentoyhtiö kertoi, että Venäjän sisäiset lennot sekä lennot naapurimaahan Valko-Venäjälle jatkuvat kuitenkin normaalisti.

Syynä kansainvälisten lentojen keskeytykseen ilmoitettiin "lentojen operointia vaikeuttavat olosuhteet".

Länsimaat ovat asettaneet Venäjää vastaan lukuisia pakotteita ja EU:n ilmatila on suljettu venäläiseltä lentoliikenteeltä.

Aeroflot ilmoitti jo aiemmin peruvansa kaikki lentonsa Eurooppaan toistaiseksi.

14.37: 34-vuotias ukrainalaiskapteeni Valeriy Chybineiev on saanut surmansa sodassa Hostomelissa Kiovan tuntumassa syntymäpäivänään maaliskuun 3. päivänä, kertoo ukrainalaismedia.

14.17: Venäjä syyttää ukrainalaisia "nationalisteja" siviilien poispääsyn estämisestä piiritetyistä Mariupolin ja Volnovahan kaupungeista. Aiemmin Venäjä ilmoitti avanneensa reitit siviileille näiden evakoimiseksi kaupungeista, mutta paikallisten mukaan Venäjän joukot eivät ole noudattaneet tulitaukoa reitillä, jonka vuoksi myöskään evakuointeja ei ole aloitettu.

13.41: YK:n pakolaisjärjestön johtaja Filippo Grandin mukaan Ukrainasta on lähtenyt tähän mennessä 1,3 miljoonaa pakolaista. Määrän ennakoidaan nousevan jopa 1,5 miljoonaan ensi viikkoon mennessä.

– Tämä on nopeiten liikkuva pakolaiskriisi me olamme nähneet Eruoopassa sitten toisen maailmansodan lopun, Grandi toteaa.

Grandin mukaan toistaiseksi pakolaiset ovat pyrkineet menemään sinne, missä heillä on vanhastaan kontakteja. Isompi pakolaisaalto olisi paljon monimutkaisempi.

12.57 Britannian mukaan Venäjän tekemät ilma- ja tykistöiskut Ukrainaan ovat hieman vähentyneet kuluneen 24 tunnin aikana.

12.52 Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on saapunut Puolaan lähelle Ukrainan rajaa. Blinkenin on tarkoitus keskustella puolalaisviranomaisten kanssa pakolaistilanteesta ja humanistisesta kriisistä, jonka sota on saanut aikaan. Sadattuhannet ovat paenneet Ukrainasta Puolaan Venäjän aloittaman hyökkäyksen jälkeen.

12.46 Mariupolin kaupungin johdosta kerrotaan, ettei Venäjän aiemmin julistama tulitauko ole pitänyt. Venäjä on aiemmin tänään kertonut tarjoavansa mahdollisuuden siviileille poistua saarretuista Mariupolin ja Volnovahan kaupungeista viiden tunnin ajan, kello 11–16 välillä Suomen aikaa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n tietojen mukaan Venäjä ei kunnioita julistamaansa tulitaukoa, jonka turvin piiritetyn ukrainalaiskaupungin Mariupolin asukkaiden piti pystyä turvallisesti poistumaan kaupungista.

Ukrainalaisviranomaisten ja paikallisten asukkaiden mukaan taisteluiden on havaittu jatkuvan sekä Mariupolissa että kaupungista ulos johtavan humanitaariseksi käytäväksi tarkoitetun reitin varrella, BBC kertoo.

Mariupolin varapormestarin mukaan evakuointia on lykätty, sillä Venäjä on jatkanut sekä Mariupolin että sen ympäristön pommittamista eikä siviilien lähtöä ei ole voitu järjestää turvallisesti.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Mariupolin asukkaita on pyydetty hajaantumaan ja suuntaamaan paikkoihin, joissa he voivat suojautua. Viranomaiset ovat luvanneet lisätietoja evakuoinnista pian. Mariupolin evakuoinnin oli määrä alkaa tänään aamupäivällä.

Ukraina neuvottelee parhaillaan Venäjän viranomaisten kanssa tulitauon rikkoutumisesta. Mariupolin kaupungin viranomaiset arvioivat aiemmin, että ihmisten evakuoiminen kaupungista kestäisi useita päiviä.

12.30: Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan keskustelee sunnuntaina Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa Ukrainan sodasta. Presidentin tiedottajan mukaan maa on valmis tekemään voitavansa kriisin ratkaisemiseksi. Turkki on vaatinut, että tulitauko tulisi laajentaa koko maahan evakuointeja ja avun toimittamista varten.

12.23: Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshukin mukaan noin 200 000 ihmisen odotetaan poistuvan Mariupolista. Lisäksi 15 000 asukkaan odotetaan poistuvan Mariupolin pohjoispuolella sijaitsevasta Volnovahan kaupungista.

Mariupolin varapormestari puolestaan arvioi BBC:lle, että 7 000–9 000 ihmistä voisi päästä poistumaan kaupungista.

Venäjä ilmoitti alueellisesta tulitauosta sen jälkeen, kun Mariupolin pormestari kertoi aiemmin tänään kaupungin olevan saarrettu ja pyysi humanitaarisen käytävän avaamista siviileille.

Mariupolin valtaaminen olisi strategisesti tärkeää Venäjälle, koska se yhdistäisi sen joukot etelässä ja idässä. Lisäksi se vaikeuttaisi Ukrainan pääsyä merelle.

11.25 Ukrainalaismedian mukaan 66 000 ulkomailla asunutta ukrainalaista on palannut takaisin Ukrainaan puolustamaan maataan Venäjän hyökkäykseltä.

11.18: Perjantaiyönä Ukrainan Zaporižžjan ydinvoimalassa syttynyeestä tulipalosta on saatu uutta videomateriaalia. Videon julkaisivat ukrainalaisviranomaiset. Videolla näemme, kuinka ydinvoimalan kaiuttimista kuuluu pyyntö venäläisille lopettaa riskialttiin rakennuksen tulittaminen. Zaporižžjan ydinvoimala on Euroopan suurin ydinvoimala.

Ukrainan ydinvoimalan työntekijä kuvasi videomateriaalia rakennuksen sisältä:"Uhkaatte koko maailman turvallisuutta!" 1:19
Katso video ydinvoimalasta.

10.56: Venäjä ja Valko-Venäjä menettivät paikkansa Itämeren valtioiden neuvostossa. Asiasta kertoi Euroopan unioni, joka kertoo neuvotelleensa muiden neuvoston jäsenmaiden kanssa asiasta. Päätöksen mukaan Venäjä ja Valko-Venäjä on erotettu neuvostosta siihen saakka, kunnes yhteistyö on mahdollista palauttaa. Tämän edellytyksenä on EU:n mukaan kansainvälisen lain perusperiaatteiden kunnioitus.

Itämeren valtioiden neuvostos on Itämeren alueen maiden hallitustenvälinen yhteistyöjärjestö. Se perustettiin vuonna edistämään demokraattista ja taloudellista kehitystä Itämeren alueella.

9.44: Siviilit voivat poistua saarretuista Mariupolin ja Volnovahan kaupungeista viiden tunnin ajan, kello 11–16 välillä Suomen aikaa, kertoo valtio-omisteinen Venäjän kansainvälinen tietotoimisto RIA Novosti.

Etelä-Ukrainassa sijaitseva Mariupolin satamakaupunki on ollut venäläisten piirittämänä useita päiviä. Venäjän joukot ovat estäneet muun muassa sähkön-, veden-, ruoan- ja lämmönjakelun noin 450  000 asukkaan kaupunkiin.

Mariupolin viranomaisten mukaan kaupungin evakuointi alkaa tänään kello 11 Suomen aikaa. Mariupolin kaupungintalo kertoi sosiaalisessa mediassa, että kaupungista on mahdollista lähteä yksityisellä kulkuneuvolla.

Venäjä ilmoitti tulitauosta sen jälkeen, kun Mariupolin pormestari kertoi aiemmin tänään kaupungin olevan saarrettu ja pyysi humanitaarisen käytävän avaamista siviileille.

Mariupolin valtaaminen olisi strategisesti tärkeää Venäjälle, koska se yhdistäisi sen joukot etelässä ja idässä. Lisäksi se vaikeuttaisi Ukrainan pääsyä merelle.

9.09: PayPal-maksujenvälitysjärjestelmä ilmoittaa keskeyttävänsä kaikki palvelunsa Venäjällä. Yritys ilmoittaa toimenpiteen perusteeksi Venäjän väkivaltaisen sotilastoiminnan Ukrainassa.

8.56: Venäjän puolustusministeriö on ilmoittanut tänään alkavasta tulitauosta, jonka aikana kahden piiritetyn ukrainalaiskaupungin asukkaat voivat sen mukaan poistua kaupungeista. Ministeriö lupaa avata humanitaariset käytävät siviilien poistumiseksi satamakaupunki Mariupolista ja läheisestä Volnovahan kaupungista.

Mariupol on ollut venäläisten piirittämänä useita päiviä. Venäjän joukot ovat estäneet muun muassa sähkön-, veden-, ruoan- ja lämmönjakelun noin 450  000 asukkaan kaupunkiin. Mariupolin valtaaminen olisi strategisesti tärkeää Venäjälle, koska se yhdistäisi sen joukot etelässä ja idässä.

4.20: Italialaispoliisit ovat takavarikoineet venäläisoligarkkien Gennadi Timtshenkon ja Aleksei Mordashovin luksusjahdit, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Venäjän rikkaimpiin ihmisiin lukeutuvilla Timtshenkolla ja Mordashovilla on läheiset välit maan presidenttiin Vladimir Putiniin.

Länsimaat ovat asettaneet viime aikoina lukuisille venäläisoligarkeille erinäisiä pakotteita Venäjän Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi. Timtshenko oli ensimmäinen EU:n Venäjä-pakotteiden kohteeksi joutunut henkilö, jolla on myös Suomen kansalaisuus.

Tällä viikolla vastaavanlaisia venäläisoligarkkien alusten takavarikointeja on ollut myös Ranskassa ja Saksassa.

2.19: Kansainväliset mediayhtiöt ovat laittaneet toimintaansa Venäjällä jäihin uuden, uutisointia vaikeuttavan lain vuoksi. Venäjällä duuma hyväksyi perjantaina lain, jonka mukaan Venäjän asevoimiin liittyvien niin kutsuttujen valeuutisten levittämisestä voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Uutistoimintansa keskeyttämisestä Venäjällä ovat kertoneet tähän mennessä muun muassa uutistoimisto Bloomberg News ja uutiskanava CNN.

Kanadalainen CBC kertoi kantavansa uuden lain vuoksi huolta henkilökuntansa turvallisuudesta Venäjällä ja keskeyttävänsä uutisoinnin paikan päältä toistaiseksi. Yhtiön mukaan laki näyttää kriminalisoivan sotaa koskevan riippumattoman journalismin.

2.05: Zelenskyi on arvostellut Natoa siitä, että se kieltäytyy toteuttamasta lentokieltoaluetta Ukrainan yllä, ja sanonut, että päätös on antanut "vihreää valoa Ukrainan kaupunkien ja kylien pommitusten jatkamiselle". Asiasta kertoo the Guardian.

1.40: Presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin perjantaina illalla. Tapaamisessa keskusteltiin Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, sodan vaikutuksista Euroopan turvallisuusjärjestykseen sekä Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisestä yhteistyöstä.

Niinistö saapunut Valkoiseen taloon, Biden sanoo olevansa sitoutunut auttamaan Suomea puolustautumaan 2:45
Mistä Niinistö ja Biden keskustelivat neuvottelujen alussa? Katso presidenttien puhe (Video: Yle)

22.53: Eversti Petteri Kajanmaa vieraili Kymmenen uutisissa. Näin hän arvioi Venäjän hyökkäystä tällä hetkellä:

Eversti Kajanmaa:"Aika sotii Venäjää vastaan ja Ukrainan puolesta" 3:09
Eversti Kajanmaa: "Aika sotii Venäjää vastaan ja Ukrainan puolesta"

21.45: Venäjä on estänyt Twitterin, kertoo venäläisen Interfax-uutistoimisto. Asiasta tiedotti Reuters. Aiemmin illalla kerrottiin Venäjän kieltäneen myös Facebookin.

Voit lukea perjantain tapahtumista tästä artikkelista:


Lue myös:

    Uusimmat