Asiantuntija ei usko kaupunkisotaan Kiovassa, mutta asukkaille voivat koittaa tukalat paikat – "Tietyt pidikkeet ovat vähenemässä"

2:40
Erikoistutkija Pentti Forsström, miten arvioit Ukrainan kohtalon ratkeavan?

Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija ei usko kaupunkisotaan Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, mutta pelkää, että sen asukkaille voivat koittaa tukalat paikat. Hänen mukaansa Ukrainan kysymys saatetaan ratkaista juuri Kiovan taisteluissa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström totesi MTV:n Kymmenen uutisten haastattelussa, että Venäjä on kasvattamassa painetta Kiovassa. 

– Nyt on sodan 11. päivä menossa, eikä Kiovaa ole edelleenkään saarrettu eikä piiritetty eikä kaupunkitaisteluja käydä, mutta kyllä Venäjä näyttää, että voimaa sinne koko ajan kasvatetaan.

Ratkaiseeko Kiova Ukrainan sodan? 

– Se voi olla hyvinkin ratkaiseva kulminaatiopiste. Se on ensinnäkin pääkaupunki ja todennäköisesti se on sodan johto(keskus). Se symbolinen (paikka) sekä Ukrainalle että Venäjälle.

Forsströmin mukaan venäläiset eivät kuitenkaan lähde kaupunkitaisteluihin Kiovassa. 

– Se on laaja alue, ja siellä on erittäin paljon väestöä paikalla. Näkisin ennemminkin, että se pyritään piirittämään ja saartamaan ja sitä kautta tukahduttamaan Ukraina.

"Tietyt pidikkeet Venäjän sotilasvoiman käytölle ovat vähenemässä"

Venäjä jatkoi tänään Ukrainassa rajuja pommituksia. Kohteina olivat paitsi Kiova ja sen lähialueet, myös saarrettu Mariupolin kaupunki. 

Mariupolista oli tarkoitus evakuoida tänään 200 000 ihmistä, mutta Ukrainan mukaan Venäjä rikkoi taas tulitaukoa. 

Mihin Venäjä pyrkii siviileihin kohdistuvalla julmalla kiusanteolla?

– Nyt näyttää olevan niin, että sanaan ja sopimuksiin ei voida enää luottaa. Tietyt pidikkeet Venäjän sotilasvoiman käytölle ovat vähenemässä. Käytetään kaikkia keinoja, jotta pystytään painetta Ukrainan sodanjohtoa kohtaan lisäämään.

Odessan pommitusta pelätään

Ukrainassa pelätään nyt, että Venäjä aikoo pommittaa maan kolmanneksi suurinta kaupunkia Odessaa. Se sijaitsee Etelä-Ukrainassa Mustanmeren rannalla.

– Jos venäläiset sen haltuunsa saavat, se tarkoittaa sitä, että Ukraina on mereltä kokonaan saarrettu. Sitä kautta Ukrainan tulevaisuus on äärimmäisen hankala. Siinä tapauksessa venäläisjoukkojen painpiste voi myös muuttua pohjoisen suuntaan, Forsström toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja