Mainos

MTV Uutiset Live paikalla: Täällä Pasilan junapainajainen tapahtui – tapon yritys junaraiteilla oli nopea tilanne, jonka sivullinen keskeytti

6:59
MTV Uutiset Live on paikalla Pasilan asemalla, jossa tapausta ja junaturvallisuutta käydään läpi VR:n edustajan kanssa

Poliisi ei vieläkään ole tavoittanut henkilöä, joka auttoi Pasilassa pitkäperjantaina junan alle työnnettyä ja keskeytti samalla väkivallanteon, joka olisi voinut päätyä kohtalokkaasti. 

Tapaus oli saanut alkunsa jonkinlaisesta sanaharkasta, jonka päätteeksi nyt taposta epäilty ja nyttemmin vangittu mies oli työntänyt uhrin junaraiteille ja estänyt tätä poistumasta sieltä.

Paikalle saapunut henkilö kuitenkin puuttui tapahtumiin ja auttoi uhrin raiteilta. Tuntematon auttaja poistui paikalta ennen virkavallan saapumista.

Tapauksen tutkinnanjohtaja kertoo, että poliisi toivoo tilanteen keskeyttänyttä miestä ottamaan poliisiin yhteyttä. Toiveina olisi, että hän voisi todistajan ominaisuudessa antaa lisätietoja tapahtuneesta.

Poliisilla on hallussaan valvontakamerataltiointeja tapahtuneesta, joista tapahtunut käy ilmi.

"Siinä voi käydä huonosti"

Tapahtumat olivat sinänsä nopeita, sillä poliisin tarkastelemien tallenteiden perusteella tilanteen alusta vartijoiden saapumiseen meni kokonaisuudessaan vajaa minuutti.

Sivullisen osallistumisella oli kuitenkin poliisin mukaan "varmasti merkitystä".

– Suoritetun esitutkinnan perusteella katson, että sillä on ollut estävää vaikutusta, arvioi tutkinnanjohtaja Reijo Enqvist MTV Uutisille.

Hän ei lähde tarkemmin kommentoimaan sitä, millaisessa uhkatilanteessa tapahtumien kohteeksi joutunut henkilö oli, ja millaiset mahdollisuudet hänellä olisi ollut suojautua lähestyvältä junalta.

– Jos juna ei kerkeä pysähtyä, siinä voi käydä huonosti. Ei tuo nyt ainakaan kauhean miellyttävä tilanne ole, hän toteaa.

Yleisenä ohjeena hän antaa, että jos junakiskoille joutuu, sieltä pitää ”kohtuullisen vikkelästi” päästä pois. Enqvist korostaa, että raiteille joutumisessa oli tapahtuneessa kyse täysin henkilöstä riippumattomasta tilanteesta.

Viimeisimmästä vastaavasta tapauksesta vuosia

Enqvist sanoo ymmärtävänsä, että joitain ihmisiä voi uutisoinnin seurauksena arveluttaa joissain paikoissa liikkuminen. Hän kuitenkin korostaa, että vastaavia tapauksia ei voi pitää mitenkään yleisinä.

Hän ei muista uraltaan kuin yhden vastaavan tapauksen, joka sekin on vuosien takaa. Hän pitää määrää hyvin vähäisenä huomioiden, miten paljon matkustajia juna-asemilla liikkuu.

– Elämässä on tietysti kaikki mahdollista, mutta en lähtisi tästä mitään pelkotiloja ottamaan, hän toteaa.

Tapausta muistuttavia välikohtauksia löytyy tältä vuosikymmeneltä muutamia. Eräs niistä tapahtui vuonna 2012 Helsingin Kannelmäessä, jossa mies oli työntänyt tuttunsa kostona junan eteen.

Uhri osui junan keulaan kimmoten takaisin asemalaiturille. Tekijä tuomittiin lopulta korkeimmassa oikeudessa tapon yrityksen lisäksi raiskauksesta yhteensä seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen.

Katso video Kannelmäen tapon yrityksestä. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Maanalaisessa tapahtui vastaavasti vuonna 2013 tapaus, jossa mies työnsi Hakaniemen metroasemalla naisystävänsä metron eteen naisen kieltäydyttyä jatkoista.

Nainen osui onnekseen kiskoparien väliin, mutta sai tapahtumassa vammoja. Mies tuomittiin tapon yrityksestä yli viiden vuoden vankeusrangaistukseen.

Eräs uutisoidussa tapauksessa säästyttiin vakavammilta vammoilta, kun kehityshäiriöinen nainen tönäisi pojan kohti metroa. Uhri ei osunut metrojunaan.

0:22

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja