Mainos

MTV Uutiset Krimillä: Asukkaat ovat mediaeristyksessä

Krimillä valmistaudutaan kansaäänestykseen alueen tulevaisuudesta erikoisen mediaeristyksen keskellä.

Paikalliset lehdet ja televisio tarjoavat lähes yksinomaan hyvin voimakkaasti Venäjään liittymistä puoltavaa viestiä, sillä Kiovasta käsin toimivat televisiokanavat on poistettu Krimin televisioverkosta.

Venäläiseen tapaan krimiläiset saavat yleensä hyvin suuren osan uutistiedoistaan nimenomaan televisiosta.

Venäläismedia ja -poliitikot viittaavat jatkuvasti fasismin ja äärioikeistolaisuuden uhkaan Ukrainassa, ja Ukrainan valtaan noussutta hallintoa nimitetään ”oikeaksi sektoriksi”. Oikea sektori on todellinen oikeistopuolue Ukrainassa, mutta se ei ole mukana Ukrainan nykyhallituksessa.

Katumainoksissa asiaan viitataan mm. kuvilla, jossa kaksi Krimin karttaa on maalattu eri värein - toinen Venäjän lipun väreillä, toinen hakaristikuviolla. Alla lukee: Kansanäänestys 16.3. Joissain kylteissä lukee: ”Stop Fasismille!” tai ”Kotiin Venäjälle!”.

Tämä sanoma on mennyt erittäin hyvin läpi paikallisen väestön keskuudessa. Monet viittaavat nyt Ukrainassa vallan ottaneisiin poliitikkoihin ”rosvohallituksena” tai pelkästään ”fasisteina”. Tätä selittää osaltaan se, että suuri osa krimiläisistä ei ole koskaan matkustanut alueen ulkopuolelle eikä seuraa muuta kuin venäläisiä viestimiä.

”Fasismilla” on useita sävyjä

Sana fasismi tulkitaan usein Venäjällä eri sävyyn kuin lännessä: Siinä, missä lännessä fasismi koetaan äärioikeistolaisena kansallismielisyytenä, Venäjällä fasismi nähdään pikemminkin Venäjän ja Neuvostoliiton historiallisena vihollisena.

Venäjä muistelee edelleen usein toisen maailmansodan tapahtumia ja kokee, että tuolloin nimenomaan Neuvostoliitto pelasti maailman natseilta. Tätä taustaa vasten sana ”fasismi” sävyttyy nyky-Venäjällä helposti lännestä tulevaksi, ahtaaksi ideologiaksi, joka uhkaa venäläisiä ja slaavilaisia arvoja.

Niinpä Venäjällä on mahdollista nähdä esimerkiksi marsseja, jossa nahkatakkeihin ja maihinnousukenkiin pukeutuneet kaljupäiset valkoiset nuorukaiset vaativat maahanmuuttoa kuriin – kantaen kylttejä, joissa lukee ”Stop fasismille!”. Länsieurooppalaisen silmiin näky on kieltämättä hämmentävä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.