MTV Uutiset koosti: Tämä kaikki Turun poikkeuksellisesta kaksoismurhasta nyt tiedetään – "Älä ammu enää, mä kuolen kuitenkin!"

5:54
MTV oli Turussa, kun epäillyn vangitsemistilaisuus pidettiin 6. huhtikuuta. Rikostoimittaja Ville Eklund kertoo videolla sen, mitä rikosepäilystä tuossa vaiheessa tiedettiin.

Turun Pernossa Paavolankadulla tapahtui pääsiäislauantaina kaksi epäiltyä murhaa ja kolme murhan yritystä. Poliisi epäilee teosta 27-vuotiasta kouvolalaismiestä. Esitutkinta tapahtumista on kesken ja epäilty vangittuna.

Tässä artikkelissa kerrataan kootusti, mitä asioita murhayöstä, epäillystä, uhreista ja motiivista on selvinnyt tähän päivään mennessä.

Ilmoitus poliisille ja kiinniottotilanne

Poliisi sai pääsiäislauantaina 3. huhtikuuta kello 4.02 ilmoituksen ammuskelusta Turun Pernossa Paavolankadulla sijaitsevassa kerrostalossa. Poliisin saamien alkutietojen mukaan tapahtumapaikalla oli ammuttu useita laukauksia.

Poliisin päästyä paikalle rikospaikalta löytyi kaksi kuollutta ja yksi vakavasti loukkaantunut henkilö. Loukkaantunut vietiin sairaalaan.

Poliisi löysi epäillyn tekijän, 27-vuotiaan miehen kerrostalon lähistöltä.

– Poliisipartio kohtasi talon lähistöllä miehen, jolla oli mukanaan ase ja teräase, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Paaer kertoi MTV Uutisille. 

Poliisi sai haltuunsa epäillyt tekovälineet, ja Paaer kertoo epäillyn toimineen yhteistyöhaluisesti. 

– Minun tietojeni mukaan hän ei kiinniottotilanteessa ja käskytystilanteessa tehnyt vastarintaa tai uhannut poliisia, vaan luopui tekovälineistä.

Video: Tältä näytti Paavolankadun talolla epäillyn väkivallanteon jälkeen.

0:35

Rikospaikka

Rikoksen tekopaikka oli Pernon Paavolankadulla sijaitseva kerrostalo, jossa on Turun kaupungin omistaman kiinteistöyhtiön verkkosivujen perusteella kaupungin vuokra-asuntoja.

Perno on Turun läntinen kaupunginosa, joka sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä Turun keskustasta. MTV Uutisten haastattelemien paikallisten mukaan aluetta voi luonnehtia levottomaksi. 

Ennen epäillyn kuulemista tutkinnanjohtaja Paaer kertoi, että sen hetkisten tietojen mukaan epäilty oli ammuskellut kerrostalon sisällä muun muassa rappukäytävässä ja ulkona talon välittömässä läheisyydessä. 

– Voi sanoa, että ammuskelua on ollut useassa eri paikassa, mutta en pysty sen enempää täsmentämään, mitä missäkin on tarkalleen tapahtunut. Olemme kuulustelujen jälkeen taas viisaampia. 

Kyseisen talon rapun ylimmässä kerroksessa sijaitsevan asunnon ovessa oli yhä poliisin teippaukset ja oven lukko on peitetty, kun MTV Uutiset vieraili paikalla kolme päivää tapahtuneen jälkeen.

Naapurin havainnot

Yöllisellä ampumavälikohtauksella on poliisin mukaan useita todistajia.

Alkujaan poliisi hälytettiin paikalle, koska kerrostalosta oli kuultu laukausten ääniä. 

– On selvää, että tuollainen tapahtuma aamuyöstä herättää ihmisten mielenkiinnon. Meillä on paljon todistajia ja silminnäkijöitä kuultavana. Olemme myös päässeet kuulemaan sairaalaan joutunutta henkilöä, joka joutui murhan yrityksen kohteeksi. Hän on vakavasti loukkaantunut, mutta hänen tilansa on kuitenkin vakaa, Paaer sanoo. 

MTV Uutiset haastatteli tapahtumista havaintoja tehneitä naapureita sekä tuoreeltaan rikosyön jälkeen että muutamaa päivää myöhemmin.

Eräs naapureista kertoi MTV:lle, että hän kuuli ensin meteliä ja parvekkeelleen mentyään näki pihalla juoksevan ihmisiä. Naapuri kuuli jonkun huutavan ”Älä ammu enää, mä kuolen kuitenkin!”

Välikohtausasunnosta viereisessä rapussa asuva naapuri kertoi MTV:lle havahtuneensa rikokseen poliisien saapuessa paikalle neljän jälkeen yöllä. Seuraavana päivänä hän kertoo nähneensä takapihalla punaisen aseen hylsyn, joka naisen kuvauksen perusteella voisi olla peräisin haulikosta. Poliisi kuitenkin hänen mukaansa keräsi sen talteen.

Kaksoismurhan tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kristiina Kontio ei vahvistanut MTV Uutisille, että teossa olisi käytetty haulikkoa.

– Esitutkinnan myöhemmässä vaiheessa avataan varmasti tarkemmin, hän lupaa.

Epäilty

Kaksoismurhasta epäilty mies on syntynyt vuonna 1993 ja asuu osoitetietojensa perusteella Kouvolassa.

Hän ei ole ollut aiemmin tekemisissä poliisin kanssa, eikä hänellä ole aiempia rikostuomioita.

Mies on kertonut sosiaalisessa mediassa olevansa kiinnostunut musiikista, amatööripyrotekniikasta ja kokkaamisesta, erityisesti leivonnasta. Sosiaalisessa mediassa mies julkaisi materiaalia niin pianonsoitosta, ilotulitteista kuin kakuista.

Erityisen viehtynyt hän oli lohikäärmehahmoista. Miehen kiinnostus lohikäärmeisiin liittyy ilmeisesti turrialakulttuuriin, englanniksi furry, jossa ollaan kiinnostuneita inhimillisistä eläinhahmoista sekä kulutetaan ja tuotetaan niihin liittyvää sisältöä, esimerkiksi piirustuksia. Harrastaja voi samaistaa itsensä jonkinlaiseen eläinhahmoon, joka ilmentää hänen persoonaansa. Osa harrastajista voi jopa pukeutua toisinaan hahmokseen.

Epäillyn vangitsemistilaisuudessa 6. huhtikuuta epäilty osallistui istuntoon videoyhteyden välityksellä Turun poliisivankilasta. Videolta näkyi, kuinka mies istui rauhallisena paikoillaan. Hänellä oli yllään kasvomaski, mutta muuten hän ei peitellyt kasvojaan.

Uhrit

Poliisin mukaan surmansa pääsiäislauantaina saivat 27-vuotias mies ja 25-vuotias nainen, joita epäilty oli ampunut. Uhreista mies oli soittanut hätäkeskukseen ennen kuolemaansa.

– Hätäkeskukseen soitti 27-vuotias mies, joka kertoi, että paikalla on ammuskeltu ja myös häntä on ammuttu, Paaer kertoo MTV Uutisille.

Sekä nainen että mies kuolivat ampumavammoihin.

Poliisin mukaan epäilty tekijä tunsi ammutun 27-vuotiaan miehen, ja hän surmateon varsinainen pääkohde. 25-vuotias nainen sen sijaan oli täysin sivullinen uhri, joka oli vain osunut tapahtumien aikaan paikalle. 

Lisäksi epäilty oli haavoittanut teräaseella 29-vuotiasta miestä, joka joutui vakavasti loukkaantuneena sairaalaan. Poliisin käsityksen mukaan myös teräaseella vammautettu mies oli epäillylle entuudestaan tuntematon, sivullinen uhri. 

Poliisipartiot löysivät kerrostaloasunnosta myös 23-vuotiaan miehen ja 49-vuotiaan naisen, jotka pyrkivät pysyttelemään piilossa tekijältä. Asunnossa piileskelleet eivät loukkaantuneet tilanteessa fyysisesti, mutta poliisi katsoo myös heidän joutuneen murhan yrityksen kohteeksi, sillä poliisi uskoo heidän olleen vaarassa joutua henkirikoksen uhriksi, jos tekijä olisi heidät löytänyt. 

Poliisin käsityksen mukaan ampumisessa kuollut 27-vuotias mies ja asunnossa piileskelleet 23-vuotias mies sekä 49-vuotias nainen tunsivat toisensa.

Rikoksen uhrina kuolleen kerrotaan majoittuneen kyseisessä asunnossa, mutta poliisilla ei ole tarkkaa tietoa asunnossa virallisesti kirjoilla olevista. Asunto ei ollut epäillyn tekijän.

Epäillyn ja uhrien väliset yhteydet

27-vuotiasta epäiltyä ja henkirikoksen uhrina kuollutta 27-vuotiasta miestä yhdistää aiemmin mainittu turriharrastus. 

Epäilty on sosiaalisen median tiliensä perusteella käynyt Turussa aiemminkin 27-vuotiaan miesuhrin vieraana. Kummankin sosiaalisen median tilit sisältävät huomattavasti turriharrastukseen liittyvää materiaalia.

Varmaa tietoa siitä, onko yhteisellä harrastuksella jotain yhteyttä tapahtuneeseen rikokseen ei ole.

Uhri ja tekijä ovat poliisin mukaan tunteneet toisensa entuudestaan, mutta heidän keskinäisiä suhteitaan tutkinnanjohtaja ei toistaiseksi täsmennä enempää.

Epäillyn kuuleminen ja motiivi

Epäillyn miehen on aiemmin kerrottu pääpiirteittäin myöntäneen tapahtumat, ja poliisilla on selvillä alustava tapahtumakulku pääsiäislauantain yöstä.

Poliisilla on teon motiivista käsitys, mutta poliisi ei kerro sitä tässä vaiheessa julkisuuteen.  

Tutkinnanjohtaja Kontio ei kommentoinut MTV:n kysyessä sitä, onko epäilty osoittanut katumusta.

Kontio ei myöskään ota kantaa epäiltyä ja uhria yhdistävään harrastukseen. Hänen mukaansa tapaukseen ei tässä vaiheessa ole yhdistetty nettikiusaamista.

– Poliisin tiedon mukaan se ei liity tähän, mutta tämäkin on asia, jota esitutkinnassa selvitetään. 

Rikosnimikkeet

Kouvolalaismiestä epäillään siis kahdesta murhasta ja kolmesta murhanyrityksestä.

– Teossa epäillään suunnitelmallisuutta, ja teon raakuus muuten viittaa siihen, ettei ole kyse taposta, tutkinnanjohtaja Kontio perustelee rikosnimikettä murha.

Lisäksi miestä epäillään myös ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta.

Poliisi ei ole kommentoinut sitä, liittyykö huumausainerikosepäily tutkinnassa olevaan henkirikokseen ja jos liittyy, niin millä tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja