Tämä kaikki Turun kahdesta epäillystä murhasta ja kolmesta murhan yrityksestä tiedetään – tekovälineinä ainakin ase ja teräase

0:35
Katso video: Tältä näyttää Turun Pernossa epäillyllä murhapaikalla

Tutkinnanjohtajan mukaan epäillyn kuulusteluja jatketaan lauantaina alkuiltapäivästä. Yöllisellä ampumavälikohtauksella on useita todistajia. Myös rikosnimikkeiden lista on päivän aikana pidentynyt.

Poliisi epäilee kolmekymppistä miestä kahdesta murhasta ja kolmesta murhan yrityksestä Turun Pernossa. Lauantain aikana ilmeni myös kaksi lievempää rikosepäilyä tilanteeseen liittyen. Samaa miestä epäillään myös ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Paaer toteaa STT:lle, että tapausta tutkitaan murhana "tietyistä syistä", muttei määrittele niitä tarkemmin. Hän korostaa tutkinnan olevan vasta alkuvaiheessa.

–  Nimikkeet voivat tietenkin päivittyä sitä mukaa, kun poliisi saa lisätietoa, Paaer sanoi.

Murhan tunnusmerkistö täyttyy esimerkiksi, jos henkirikos on tehty suunnitelmallisesti eli lakitermein vakaasti harkiten tai esimerkiksi erityisen raa'alla tai julmalla tavalla.

Paaer arvioi, että epäiltyä aiotaan vaatia vangittavaksi todennäköisesti tiistaina. Vangitsemisvaatimus on lain mukaan esitettävä viimeistään kolmantena päivänä kiinniottamispäivästä.

Virkavalta sai hälytyksen Paavolankadulla sijaitsevalle kerrostalolle neljän aikaan aamuyöstä. 

Paaerin mukaan teossa on käytetty ampuma-aseen lisäksi muitakin tekovälineitä, kuten teräasetta.

– En tarkemmin avaa tässä vaiheessa tekotapaa, mutta tekovälineitä on tosiaan useampia kuin yksi ampuma-ase. Osittain on vielä selvityksessä, mitä kaikkea väkivaltaa teoissa on käytetty. Epäillyn kuulusteluja jatketaan jälleen tunnin kuluttua, tutkinnanjohtaja kertoi noin puoli yhden aikaan alkuiltapäivästä MTV Uutisille.

Uhri ja tekijä ovat poliisin mukaan tunteneet toisensa entuudestaan, mutta heidän keskinäisiä suhteitaan tutkinnanjohtaja ei toistaiseksi täsmennä enempää.

Ainakin yksi uhreista on ollut majoittuneena asuntoon, mutta tarkkaa tietoa poliisilla ei asunnossa virallisesti kirjoilla olevista ole. Joka tapauksessa, asunto ei ollut epäillyn tekijän. 

Ammuskelua useassa kohtaa

Rikospaikka on Pernon Paavolankadulla sijaitseva kerrostalo, joka Turun kaupungin omistaman kiinteistöyhtiön verkkosivutietojen perusteella on kaupungin vuokrakäytössä.

Paaerin mukaan epäilty on poliisin tämänhetkisen käsityksen mukaan ammuskellut sekä kerrostalon sisällä muun muassa rappukäytävässä, kuten myös talon välittömässä läheisyydessä sen ulkopuolella. 

– Voi sanoa, että ammuskelua on ollut useassa eri paikassa, mutta en pysty sen enempää täsmentämään, mitä missäkin on tarkelleen tapahtunut. Olemme kuulustelujen jälkeen taas viisaampia. 

Poliisi ei vahvista, mistä paikoista talosta tai sen läheisyydestä uhrit tarkalleen ottaen löytyivät. 

Paikalla on ollut tutkinnanjohtajan mukaan uhrien ja epäillyn lisäksi muitakin henkilöitä, joiden voidaan sanoa kuuluneen samaan seurueeseen. Alkujaan poliisi hälytettiin paikalle, koska kerrostalosta oli kuultu laukausten ääniä. 

– On selvää, että tuollainen tapahtuma aamuyöstä herättää ihmisten mielenkiinnon. Meillä on paljon todistajia ja silminnäkijöitä kuultavana. Olemme myös päässeet kuulemaan sairaalaan joutunutta henkilöä, joka joutui murhan yrityksen kohteeksi. Hän on vakavasti loukkaantunut, mutta hänen tilansa on kuitenkin vakaa, Paaer sanoo. 

Epäilty antautui sovinnolla

Tutkinnanjohtajan mukaan epäilty otettiin kiinni talon rappukäytävästä. Samalla virkavalta sai haltuunsa epäillyt tekovälineet. Paaer luonnehtii epäillyn toiminen yhteistyöhaluisesti rikoksen selvittämistyössä. 

– Minun tietojeni mukaan hän ei kiinniottotilanteessa ja käskytystilanteessa tehnyt vastarintaa tai uhannut poliisia, vaan luopui tekovälineistä. Olemme saaneet tapahtumien kulusta hyvinkin tarkkoja tietoja. Epäilty on myöntänyt teonkuvauksen pääpiirteittäin, mutta rikosnimikkeistä voidaan toki olla eri mieltä. Joka tapauksessa tapahtumien kulku on niin sanotusti riidaton, Paaer kertoo. 

Poliisi ei kommentoi, onko epäillyllä entisyyttä rikoksentekijänä. Hän ei myöskään ota kantaa uhrien sukupuoleen ja ikään. Myös motiivi pysyy toistaiseksi virkavallan omana tietona. 

Paavolankatu oli aamupäivän aikana eristettynä rikostutkinnan käynnistyessä. Myös asukkaiden liikkumista talolla rajoitettiin. 

Turun Sanomien mukaan epäillyn rikospaikan läheisyydessä oli punainen auto ovet avoinna. Paaer ei ota kantaa, liittyykö punainen auto jollakin tavalla epäiltyyn rikokseen.

Epäiltyä pitää esittää vangittavaksi viimeistään neljäntenä päivänä kiinniotosta. Paaerin mukaan tutkinta jatkuu nyt epäillyn ja todistajien kuulemisilla.

Juttuun päivitetty uudet tiedot rikosnimikkeistä kello 14.29 ja tekovälineistä kello 14.55.

Juttuun päivitetty uusia rikosnimikkeitä ja rikoskomisario Paaerin kommentti aiheeseen liittyen kello 21.52.

4:57
Katso video: MTV Turussa epäiltyjen henkirikosten tekopaikalla – tämä kaikki veriteoista tiedetään. Rikospaikka on kolmikerroksinen kaupungin vuokratalo Paavolankadulla Turun Pernossa, noin 7 kilometriä kaupungin keskustasta. Poliisin tutkijoita oli paikalla vielä iltapäivällä lauantaina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja