Tämä kaikki Pernon "poikkeuksellisen kylmäverisestä" kaksoismurhasta tiedetään nyt – taustalla riita 20 euron bensarahasta

Poliisi luonnehtii Pernon kaksoismurhaa"poikkeuksellisen kylmäveriseksi"– tutkinnanjohtaja paljastaa, miksi 5:04
MTV Uutiset Live: Poliisi luonnehtii Pernon kaksoismurhaa "poikkeuksellisen kylmäveriseksi" – tutkinnanjohtaja paljastaa, miksi

Lounais-Suomen poliisi on saanut valmiiksi Turun Pernossa pääsiäisenä tehdyn kaksoismurhan esitutkinnan. Taustalla kyti riita huumausaineista ja 20 euron bensarahasta.

Poliisin mukaan “poikkeuksellisen kylmäverisessä väkivallanteossa” sai surmansa kaksi henkilöä ja yksi uhri loukkaantui hengenvaarallisesti. 27-vuotiasta kouvolalaismiestä epäillään siis kahdesta murhasta ja kolmesta murhan yrityksestä.

Väkivaltarikokset tapahtuivat lauantaina 3. huhtikuuta Turun Pernon kaupunginosassa kerrostalolla.

Tapauksen tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Kristiina Kontion mukaan kyse on poikkeuksellisen kylmäverisestä tapahtumasarjasta.

– Siitä kertoo paitsi uhrien määrä myös epäillyn määrätietoinen toiminta tapahtumapaikalla. Hän poistui asunnosta vasta kuultuaan poliisiautojen hälytysäänet ja todettuaan, ettei löydä muita asunnossa olijoita, Kontio kertoo poliisin tiedotteessa. 

Esitutkinnan aikana on poliisin mukaan kertynyt satoja sivuja erilaista kuulustelu- ja oheismateriaalia. Lisäksi tapauksessa käytiin ensimmäistä kertaa Suomessa 3D-tekniikkaa verijälkien lähtöalueen määrittämisessä.

Riita 20 eurosta

Esitutkinnassa ei edelleenkään ole poliisin mukaan ilmennyt selkeää yksittäistä motiivia veriteolle.

Tutkinnanjohtajan mukaan epäilty ei myöskään ole kuulusteluissa osannut selittää tekoaan. Hän on poliisin mukaan "ollut harmissaan" ja itsekin ihmetellyt, miten näin on päässyt käymään. Varsinaisesta katumuksesta ei tutkinnanjohtajan mukaan voida puhua.

– Motiivin taustalla vaikuttaneita taustatekijöitä ovat saattaneet olla epäillyn tausta koulukiusattuna, huumeiden käyttö sekä epäillyn ja 27-vuotiaan miesuhrin välille syntynyt riita ja uhka ystävyyden katkeamisesta, tutkinnanjohtaja kertoo tiedotteessa.

Miesten välille syntynyt erimielisyys johtui poliisin mukaan 20 euron velasta, joka liittyi huumausaineiden toimittamiseen. Käytännössä kyse oli bensarahasta, jota epäilty oli pyytänyt uhrilta huumeiden toimittamisesta. Uhri ei ollut maksanut.

Miehet olivat poliisin mukaan tämän vuoksi riitaantuneet ja solvanneet toisiaan viesteissä. Muutaman vuoden kestänyt ystävyys oli menossa katkolle.

– He olivat kuitenkin tämän jälkeen sopineet tapaamisen. Epäilty otti mukaansa aseen, ajoi paikalle ja meni odottamaan aseen kanssa uhria kerrostalon kulmalle. Ennen kello 4 aamuyöllä hän laittoi viestin uhrille. Uhri tuli ulos rappukäytävästä ja mies ampui. Luoti hipaisi päätä, ja uhri pääsi pakenemaan taloon sisälle. Samalla alaovi meni lukkoon, poliisi kertoo.

Epäilty käytti haulikkoa. Kyse on miehen sukulaisten hallussa olleesta perikunnan omistamasta aseesta, jonka hallussapitoon epäillyllä ei ollut lupaa. Poliisin mukaan miehellä ei ollut mukanaan muita aseita haulikon ja puukon lisäksi. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

MTV paikalla Turun Pernossa, jossa kolmekymppisen miehen epäillään murhanneen kaksi henkilöä – näin tutkinnanjohtaja kommentoi tapausta 4:11

Naapuri todisti Turun murhayön tapahtumia parvekkeeltaan – kuuli hyytävän huudon: “Älä ammu enää, mä kuolen kuitenkin”

Käytti haulikkoa

Pihalla ammutun ensimmäisen laukauksen jälkeen samassa talossa asunut 29-vuotias naapurinmies oli kuullut pamauksen ja nähnyt rappukäytävässä tekijää paenneen uhrin. Tässä vaiheessa naapurinmiehen seurassa ollut 25-vuotias nainen oli mennyt rapun alaovelle tarkistamaan tilannetta ja avannut alaoven.

Ulos jäänyt tekijä oli välittömästi ampunut naista päähän. Nainen kuoli rikospaikalle. Tilanteen huomattuaan naapurinmies oli poliisin mukaan lähtenyt epäillyn perään ulos. Syntyi tappelu, jonka aikana epäilty oli puukottanut naapurinmiestä.

Epäilty oli hakenut autostaan lisää patruunoita ja mennyt kaverinsa asuntoon, jonne tämä oli paennut. Asunnossa mies oli ampunut kaveriaan kerran. 

Surmattuaan 27-vuotiaan kaverinsa epäilty liikkui kerrostaloasunnossa ladatun aseen kanssa. Myös asuntoon piiloutuneet henkilöt, eli 23-vuotias mies ja 49-vuotias nainen ovat poliisin mukaan olleet hengenvaarassa.

– Toinen asunnossa piileskelleistä henkilöistä asui samassa asunnossa ammutun uhrin kanssa ja toinen oli heillä kylässä käymässä ollut henkilö, poliisi kertoo vaarassa olleiden henkilöiden suhteesta uhriin. 

Epäilty on kuulusteluissa kiistänyt etsineensä muita asunnossa olleita tai sen, että hänen tarkoituksenaan olisi ollut surmata heidät. Asunnossa kiertelyn jälkeen mies oli ampunut 27-vuotiasta kaveriaan vielä toisenkin kerran.

Poliisit ehtivät paikalle 11 minuutissa sen jälkeen, kun epäilty oli ampunut ensimmäiset laukaukset. Poliisin mukaan kiinniotto sujui rauhallisesti.

Huumeita ja lääkkeitä 

Epäilty oli käyttänyt rauhoittavia lääkkeitä ja muuntohuumetta, joka poliisin mukaan voi osaltaan hänen väkivaltaista käytöstään selittää. 

Epäillyn öinen ajomatka Turkuun on tallentunut tieliikennekameroihin. Hän oli ajanut surmatalolle noin tunnin ajomatkan päästä. Poliisi ei sivullisten yksityisyydensuojaan liittyvistä syistä kerro, missä mies oli oleillut ennen uhrin asunnolle saapumista.

– Haluamme kunnioittaa epäillyn omaisia, jotka eivät tekoon suoranaisesti liity. Emme kerro, mistä epäilty on lähtenyt ajamaan paikalle, tutkinnanjohtaja kertoi tiedotustilaisuudessa. 

Ampujalla on ollut vakituinen osoite Kouvolassa. Hän on ollut vangittuna huhtikuun alusta alkaen. Hänet määrättiin kesäkuussa mielentilatutkimukseen. Poliisi ei kommentoinut, missä vaiheessa mielentilatutkimus tällä hetkellä on.

Kokonaisuus siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan. Syytteen nostamisen määräpäivä on 23. marraskuuta.

Tiedotustilaisuudessa tutkinnanjohtajalta kysyttiin, oliko epäilty suunnitellut tekoaan muutoin, kuin ajanut aseen kanssa tunnin ajomatkan päästä paikalle. Tutkinnanjohtajan mukaan on aikanaan käräjäoikeuden tehtävä ratkaista, miten paljon teon katsotaan olleen suunnitelmallinen.

Juttua täydennetty kauttaaltaan poliisin tiedotustilaisuudessa ilmi tulleiden tietojen perusteella. 

Lue myös:

    Uusimmat